Как да се отървете от зъбния камък по естествен начин

Чаша вода или червена ябълка след всяко хранене ще ви предпази от жълтеникавата плака.
Как да се отървете от зъбния камък по естествен начин

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Милиони хора страдат от зъбен камък. Точно така, не сте единственият, който се оплаква от натрупването на хранителни остатъци върху зъбите. Жълтеникавата плака се появява най-напред близо до венците и след това се придвижва надолу към остатъка от зъбите и става трудно да се отстрани с ежедневното почистване на зъбите. Налага се да посетим нашия стоматолог за почистване на зъбния камък – неприятна и скъпа процедура.

В тази статия ще ви разкажем как да се отървете от зъбния камък по естествен път и да се радвате на блестяща бяла усмивка!

Нека да се отървем от зъбния камък

Когато ядем големи количества захар, мазнини или силно рафинирани храни, увеличаваме шансовете за натрупване на зъбен камък. Освен това, ако добавим лоша хигиена на устната кухина и навици като пушене или пиене на кафе и алкохол със сигурност ще влошим проблема!

Това не е само естетически проблем, но има и здравни последици: големите количества зъбен камък причиняват възпаление на венците, което може да доведе до гингивит (кървене на венците) и загуба на зъби.

Но добрата новина е, че има прости и естествени начини за премахване на зъбния камък.

Най-ефикасните от тях са:

Сода за хляб и кислородна вода

Сода за хляб и кислородна вода за почистване на зъбния камък

Сред вариантите, които трябва да бъдат ключов елемент от добрата рутинна процедура за хигиена на устната кухина, са содата и кислородната вода.

Първата съставка избелва зъбите естествено, докато втората помага за премахването на вредните бактерии. Смесени заедно те имат перфектните свойства, които ще ви помогнат да премахнете зъбния камък и да предотвратите пожълтяването на зъбите.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка кислородна вода (5 мл.)
 • 1 малка супена лъжица сода за хляб (10 гр.)

Приготовление

 • Поставете содата в подходящ съд и добавете кислородната вода.
 • Разбъркайте добре, за да получите паста.
 • Поставете малка част от пастата върху четката за зъби и я използвайте, сякаш това е нормалната ви паста за зъби, като използвате кръгови движения, фокусирани върху горните области, близо до венците.
 • Повтаряйте този процес най-малко 2 пъти седмично.

Ябълки

Ябълки след храна може да премахнат натрупването на зъбния камък.

Да се отървем от зъбния камък, който се натрупва върху зъбите, може да бъде толкова просто, колкото яденето на сурова ябълка всеки ден! Когато е възможно, опитайте да хапвате червена, тъй като зелените ябълки могат да бъдат прекалено кисели.

Затова след всяко хранене изберете вкусна, полезна ябълка като опция за десерт!

Другите варианти включват ягоди и пъпеши. И двата плода могат да премахнат натрупването на зъбния камък, да почистят зъбите и да ви помогнат да предотвратите кървенето на венците.

Лимонов сок

Преди да разберете как да направите това домашно лекарство, важно е да имате предвид, че прекомерното използване на този метод може да бъде вредно. Това е така, защото киселините, съдържащи се в лимоновия сок могат да оцветят зъбите ви, ако не се разредят.

Съставки

 • 2 малки супени лъжици лимонов сок (20 мл.)
 • 2 малки супени лъжици топла вода (20 мл.)

Приготовление

 • В чаша или купа смесете лимоновия сок и топлата вода и разбъркайте добре.
 • Изплакнете устата си с получената течност в продължение на 1 минута.
 • Не пийте и се уверете, че не държите сместа в устата си повече от предписаното време.
 • Когато приключите, изплакнете устата с чиста вода.
 • Това лечение може да е леко дразнещо, ако имате някакви язви в устата или рани.

Портокалова кора

Кори от портокали за почистване на зъбния камък

Витамин С, който е изобилен в цитрусовите плодове, не се съдържа само в пулпата и сока, той също е силно концентриран в кората. Ето защо е добре да се възползвате от естествените свойства на кората колкото е възможно по-често.

Обелете портокал и след като изядете плода, разтрийте вътрешната част на кората върху зъбите си, като наблегнете на зоната, близо до венците.

След това не забравяйте да изплакнете устата си с топла вода, за да се уверите, че киселините няма да причинят вредна ерозия.

Сусам

Ако имате желание да се отървете от зъбния камък, не забравяйте да ядете храни, които действат като естествени ексфолианти. Една от тях е сусама. Просто дъвчете шепа сусамови семена известно време, след което ги изхвърлете.

След това измийте зъбите си по обичайния начин. Толкова е лесно да получите “полиращ” ефект благодарение на сусамовите семена!

Съвети за намаляване на натрупването на зъбен камък

Веднъж като сте успели да се отървете от по-голяма част от зъбния камък, залепнал върху зъбите ви, със сигурност няма да искате да се появи отново.

Как можете да предотвратите повторната му поява и натрупване? Просто следвайте следния прост съвет:

Избягвайте определени храни

Захарта е враг номер едно, когато става въпрос за какъвто и да е вид орална хигиена. Яденето на захар не само увеличава риска от развитието на кариеси, но също така води до по-голямо натрупване на зъбен камък.

Въпреки това, тя не е единственият виновник: брашното може да бъде еднакво разрушително. Нишестето, което съдържа, се смесва със слюнката и създава мощна киселина, която оцветява емайла на вашите зъби.

След това започва да разрушава зъбите, като ги оставя по-уязвими на атаки от вредните бактерии. Ето защо трябва да избягвате колкото е възможно повече сладкиши и други храни, съдържащи рафинирано брашно и захари.

Консумирайте богати на калций храни и напитки

Консумирайте богати на калций храни и напитки за здрави зъби

Млечните продукти като кисело мляко и сирене, бадеми и спанак са основните източници на това ключово хранително вещество. Консумирането им ежедневно ще подобри здравето на зъбите и ще направи вашите зъби по-способни да се борят срещу натрупването на плака върху зъбите.

Яжте сурови храни

Подобно на ябълките и ягодите, има няколко зеленчука, които могат да помогнат за подобряване на здравето на зъбите, между които моркови и целина.

Консумацията на тези зеленчуци сурови помага да стимулирате производството на слюнка и предпазите зъбите от вредни бактерии.

Мийте зъбите си внимателно

Лошата хигиена на устната кухина играе важна роля за натрупване на зъбен камък.

Лошата хигиена на устната кухина играе важна роля при появата на натрупване на зъбен камък. Трябва да миете зъбите поне 2 пъти на ден (след като се събудите и преди да си легнете.)

Също толкова важно е да използвате конец за зъби, за да се освободите от остатъците от храна, които четката за зъби не може да достигне. Използването на вода за уста също може да бъде от голяма помощ в това.

Пийте много вода

Течностите могат да помогнат да се освободите от остатъците от храна около зъбите ви и близо до венците. Препоръчва се след всяко хранене да изпиете чаша вода, за да помогнете на това.

Това е страхотно средство, ако сте на работа и нямате четка за зъби с вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
 • Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.