Как да се грижим за микрофлората на кожата си: Не всички бактерии са вредни

Не всички бактерии са вредни. Много кожни проблеми се дължат на дисбаланс във флората на кожата. Научете как да се грижите за микробиотата на кожата си в следващите редове.
Как да се грижим за микрофлората на кожата си: Не всички бактерии са вредни
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

Когато говорим за бактерии, вируси или паразити, обичайно е да се тревожим и да очакваме нещо негативно. Някои от тези микроорганизми обаче се намират във външните слоеве на кожата и допринасят за нейната защита. Открийте как да се грижите за микробиотата на кожата си и какво се случва, когато се наруши баланса й.

Каква представлява микробиотата на кожата ви и как да се грижим за нея?

Извън негативната си конотация, не всички бактерии са лоши. Съществува набор от тях, заедно с вируси, паразити и гъбички, които колонизират части от човешкото тяло от раждането. Известни са като микробиота и се счита, че е съставена от повече от 100 трилиона микроорганизми.

При взаимодействие с клетките-гостоприемници, микроорганизмите живеят заедно в симбиоза, т.е. взаимно благоприятстват своето развитие. По правило тези бактерии изпълняват защитни функции, произвеждат витамини и подпомагат процеса на храносмилане. В замяна те получават място, където да живеят.

Има три основни типа микробиота според сектора, който заемат:

  • Чревна. Те колонизират стомашно-чревния тракт и допринасят за храненето, защитата и храносмилането. Някои бактерии са локални, а други се размножават чрез приема на храна.
  • Вагинална. Основа за хормоналния баланс и защита на интимната зона на жената от патогенни микроорганизми.
  • Кожна. Изпълнява защитна функция срещу други заплашителни външни микроорганизми. Микроорганизмите са разделени на групи, разположени в аксилата и между пръстите; на ръцете и краката; и на лицето.

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете тази статия: Грижата за вашата микробиота помага за подобряване на симптомите на менопаузата

Кожната микробиота

Известна също като кожна флора, с нея се обозначава групата от бактерии, гъбички, паразити и други микроорганизми, които се намират върху кожата. Те образуват сложна симбиотична екосистема, с която функционират като защитна бариера срещу външни заплахи.

Следователно, балансираната микробиота е от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Според проучване на списанието на Колумбийската асоциация по дерматология и дерматологична хирургия, 9 от 10 човешки клетки имат симбиотични взаимоотношения с микробиотата. С други думи, дисбалансът на този „придобит орган“ представлява излагане на различни кожни заболявания.

Как да избегнем евентуалните промени на микробиотата на кожата

Хидратираната, блестяща и здрава кожа е до голяма степен продукт на баланса на кожната флора. Но има различни ситуации, които могат да променят това съвместно съществуване. Тази промяна е известна като “дисбиоза” или “дисбактериоза”.

Някои причини са свързани с външни аспекти, докато други зависят от личната грижа. Следните ситуации са склонни да променят микробиотата:

  • Неправилни хигиенни навици
  • Лошо хранене
  • Промяна на pH на кожата
  • Промени в околната среда и замърсяване
  • Стрес
  • Прием на антибиотици

Ако някой от тези фактори или комбинация от тях предизвика дисбиоза, това може да доведе до различни кожни проблеми. Например сърбеж, лющене и обриви. Освен това може да причини развитието на псориазис или розацея.

Въпреки това е възможно да се прилагат различни грижи, за да се избегне или противодейства на този дисбаланс. Това са ежедневни действия като здравословна диета, редовни упражнения и избягване на определени хигиенни продукти.

Също така е важно да не се самолекувате, за да избегнете неправилна употреба на антибиотици, които променят микробиотата.

Съвети как да се грижите за микробиотата на кожата си

Някои фактори, които влияят на кожната флора, са свързани с промените в околната среда, а други са свързани с консумацията на лекарства, храна и хигиенни продукти. Въпреки че нямаме пълен контрол върху ситуациите, които я променят, е възможно да прилагаме серия от лични грижи.

Грижа за микробиотата на кожата – проверете хигиенните си продукти

Въпреки че чистотата на кожата и общата хигиена са основни за здравето, има търговски продукти, които могат да променят баланса на микробиотата. Например шампоани и сапуни със сулфати и други химикали, които влияят на нивото на pH на кожата.

В тези случаи е препоръчително да използвате натурални продукти и да регулирате интензивността и честотата на нанасяне. Това включва продукти за грижа за косата, сапуни, както и козметика и парфюми. Някои продукти съдържат пробиотици, които възстановяват кожната флора.

Внимателно измиване

Освен честотата на измиване трябва да се обърне внимание и на начина, по който продуктите се нанасят върху кожата. Препоръчва се вана с вода, която не е толкова гореща, краткотрайна и без използване на гъби. Сушенето трябва да става внимателно и без прекалено много триене.

Грижа за микробиотата на кожата – осигурете подходяща хидратация

За да се погрижите за флората на кожата, от съществено значение е да избягвате изсушаването и да прилагате нежни кремове, които насърчават хидратацията. Освен това има регенериращи продукти, които са щадящи за кожата.

Хидратацията се отнася и до препоръчителния дневен прием на вода. Клиниката Mayo препоръчва дневен прием на 3,7 литра вода за мъжете и 2,7 литра за жените.

Защитете се от слънцето, за да се погрижите за микробиотата на кожата си

Ясно е, че ултравиолетовите лъчи създават множество усложнения за кожата. Флората на кожата може да страда от дисбаланс, ако не се грижите за нея със слънцезащитни продукти през цялата година. Освен това трябва да се избягва излагането на интензивна радиация.

Въпреки това е важно да нанасяте слънцезащитни продукти със защитен фактор над 30 и да носите дрехи и аксесоари, които помагат да се покрие кожата от прякото въздействие на слънцето (дълги ризи, слънчеви очила, шапки и др.).

Грижата за диетата и почивката е от ключово значение

Балансираната диета, включваща зеленчуци, протеини и фибри, помага на микробиотата. От друга страна, редовната почивка допринася и за здравословното състояние на кожната флора и на целия организъм като цяло.

Не се самолекувайте

Неправилният прием на лекарства, особено антибиотици, води до промени в микробиотата на кожата. В допълнение, както е описано подробно в преглед в Science Translational Medicine, това може да допринесе за проблема с антибиотичната резистентност.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Достъпните за микробиотата въглехидрати (MACs)

Грижа за бактериите, които са полезни за тялото

Запомнете: не всички бактерии са лоши. Тези, които изграждат микробиотата на кожата, са отговорни за създаването на защитна бариера срещу възможни патогени.

Следователно добрата грижа за тях е от съществено значение, за да се радвате на мека, здрава кожа с достатъчно защитни сили, която да изпълнява своята бариерна функция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.