Грижата за вашата микробиота помага за подобряване на симптомите на менопаузата

Поддържането здравето на чревната микробиота спомага облекчаването на симптомите на менопаузата, поради връзката й с женските полови хормони. За какво всъщност става въпрос? Нека се спрем на темата.
Грижата за вашата микробиота помага за подобряване на симптомите на менопаузата
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 24 юни, 2023

През последните години има нарастващ брой изследвания, свързващи баланса между микробиота и подобряването на симптомите на менопаузата. Наблюдавано е, че този набор от чревни бактерии си взаимодейства с дейността на половите хормони. Всъщност техният баланс изглежда носи допълнителни ползи.

Трябва да се помни, че менопаузата е биологичен процес, при който менструалният цикъл на жената трайно спира. Въпреки че е част от процеса на стареене, той носи със себе си редица симптоми, които често влияят върху качеството на живот. Но защо грижата за микробиотата помага да се контролира този процес? Научете от тази статия!

Симптомите на менопаузата

Менопаузата носи със себе си редица клинични прояви, които са неприятни за жените. Някои от най-честите симптоми са следните:

  • Горещи вълни
  • Нощно изпотяване
  • Вагинална сухота
  • Качване на тегло
  • Промени в настроението
  • Промени в моделите на съня

Изчислено е, че жените прекарват около една трета от живота си в менопауза, която настъпва на около 50-годишна възраст. При прехода към този етап хормоналните промени често повишават риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение, много от тези заболявания се появяват между 10 и 15 години след менопаузата, като например наднорменото тегло, диабета, остеопорозата, сърдечно-съдовите заболявания, рака, деменцията и др.

Поради всички тези причини настъпването на този нов цикъл е важно време за приемане на стратегии, които помагат да се грижим за здравето. Сред тях навиците, които помагат за поддържането на здрава микробиота, играят много важна роля.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Световен ден на менопаузата: Нека му отдадем значението, което заслужава

Поддържането на здрава микробиота помага за подобряване симптомите на менопаузата

Ролята на микробиотата за здравето е обект на научни изследвания от няколко десетилетия. Така през последните години бяха разработени проучвания, които свързват неговата активност със симптомите, които се появяват както в пременопаузата, така и в менопаузата и след менопаузата.

Микробиотата е колекция от трилиони микроорганизми, включително бактерии, гъбички, вируси и други микроби. По-конкретно, чревната микробиота е най-голямата и най-разнообразна популация от микроорганизми в човешкото тяло. Тя играе важна роля в храносмилането, имунното здраве и цялостното здраве.

Наблюдавано е, че с течение на времето тази група микроорганизми претърпява промени, медиирани от навици, начин на живот, хормонални промени и дори заболяване.

Жените, които успяват да поддържат разнообразна чревна микробиота, са склонни да изпитват по-малко симптоми при менопаузата. Това дори изглежда намалява риска от заболяване, когато достигнат този етап.

Връзка между микробиота и женски полови хормони

Проучване, споделено чрез International Journal of Women’s Health, обяснява влиянието на нивата на женските полови хормони върху състава на микробиотата. Според публикацията хормоналните колебания, които настъпват по време на менопаузата, са свързани с по-ниско разнообразие на чревния микробиом.

Предвид близкия контакт, който микробиотата има с имунната система, промените, които настъпват по време на менопаузата , са рисков фактор за няколко заболявания, включително метаболитни, имунни и сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите обаче отбелязват, че това е двупосочна връзка. Какво означава това? Е, чревната микробиота участва в регулирането на нивата на свободно циркулиращите хормони.

С други думи, грижата за микробиотата и насърчаването на баланса на микроорганизмите, които я съставят, е много полезно за минимизиране на въздействието от намаляването на хормони като естроген.

По-специално, установено е, че строболомът – набор от бактериални гени, принадлежащи към микробиотата – участва в регулирането на естрогена.

Насърчаването на естрогенния баланс е положително не само за намаляване на риска от хронични заболявания в менопаузата и след менопаузата. Той също така насърчава намаляването на общи симптоми като вагинална сухота, промени в настроението, горещи вълни и нощно изпотяване.

Важна е и вагиналната микрофлора

Вагиналната микробиота е общност от микроорганизми, които живеят във влагалището. Проучване, докладвано в Nature Microbiology, подчертава значението на насърчаването на неговия баланс за смекчаване на някои от симптомите на менопаузата.

Проучването уточнява, че възстановяването на бактерии като лактобацили е не само ключово за намаляване на вагиналната сухота и друг вагинален дискомфорт, но също така играе защитна роля в пикочните пътища. По този начин намалява риска от дизурия и рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, които са често срещани при жени след менопауза.

Към днешна дата изследванията върху микробиотата и нейната връзка със симптомите и здравословните усложнения при менопаузата все още продължават. Въпреки това, откритията, наблюдавани досега, предполагат, че възстановяването на тази бактериална популация може да бъде полезен подход за подобряване качеството на живот на жените преди, по време и след менопаузата.

Как да насърчим баланса на чревната микробиота, за да подобрим симптомите на менопаузата

Докато много фактори могат да предизвикат дисбаланс на микроорганизмите, които изграждат микробиотата, има и някои навици, които помагат да я поддържаме здрава. В този смисъл преглед, споделен чрез списанието Nutrients, разкрива, че диетата и контролът на стреса са определящи.

В по-малка степен, но не по-малко важно, упражненията и избягването на лоши навици, като консумация на тютюн, алкохол и наркотици, също могат да помогнат. За да бъдем по-точни, някои препоръки са следните:

  • Увеличете консумацията на пробиотици. Това са живи микроорганизми, които могат да осигурят ползи за здравето, когато се консумират в адекватни количества. Те могат да бъдат открити във ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, наред с други, както и в добавки.
  • Увеличете приема на пребиотици. Това са несмилаеми фибри, които насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Те могат да бъдат намерени в храни като банани, пълнозърнести храни, банани, зелени листни зеленчуци, лук, чесън, соя и артишок.
  • Консумирайте повече протеини на растителна основа. Те насърчават растежа на бактериални видове като бифидобактерии и лактобацили, като същевременно неутрализират растежа на патогенни бактерии. Най-известният пример е соевият протеин.
  • Практикувайте техники за релаксация. Тъй като стресът е един от основните фактори, свързани с промяната на микробиотата, е удобно да се практикуват техники като медитация, йога, масаж и дихателни упражнения, наред с други методи за релаксация.

Някои добавки могат да бъдат полезни

Симбиотиците съдържат допълващи се пробиотици и пребиотични съставки, които взаимодействат, за да осигурят синергичен ефект за поддържане на желаната микробна популация в червата.

Хранителните добавки са естествени хранителни компоненти (като изофлавони и фитоестрогени), които могат да бъдат освободени по време на храносмилането и следователно също могат да помогнат.

Харесва ли ви тази статия? Може също така да прочетете: Червената детелина: ефективна ли е при менопауза?

Хормонозаместителната терапия не е единствената алтернатива в менопаузата

В продължение на десетилетия хормонозаместителната терапия (ХЗТ) е била основата за справяне със симптомите на менопаузата. Всъщност това се счита за най-ефективното лечение. Но поради опасения относно потенциалните странични ефекти, са разработени други стратегии за подобряване здравето на жените на този етап.

Резултатите от редица проучвания показват, че приемането на стратегии за поддържане на здрава микробиота може да помогне. Чревният микробиом със способността си да регулира естрогена, прогестерона и други хормони може да играе ключова роля по време на менопаузата и след менопаузата.

С тези открития се препоръчва начин на живот, който помага за насърчаване на растежа на тези здравословни бактерии. Приемът на пробиотици и пребиотици, както и правилното управление на стреса, са ключови за постигането на това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.