Как да приготвите крекери без глутен и без лактоза

Независимо че винаги може да си купите крекери със семена от близкия магазин, когато ги приготвяте вкъщи, може да сте сигурни, че съставките са от най-високо качество и не съдържат вредни добавки. Изпробвайте тази страхотна рецепта!
Как да приготвите крекери без глутен и без лактоза

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Опитвате ли се да намалите консумацията си на хляб и въглехидрати, понеже смятате, че ви карат да пълнеете и да се чувствате подути? Искаме да ви предложим лека, хранителна и здравословна алтернатива: крекери без глутен, със семена. Те се приготвят с безглутеново брашно и сред съставките им не са включени масло или други млечни продукти.

Изпробвайте тази вкусна рецепта, която ще ви позволи да заместите хляба и тестените изделия с много по-здравословен вариант.

Вреди ли на здравето консумацията на хляб?

Хлябът съдържа глутен

Хлябът е храна, богата на въглехидрати, които ви дават енергия и ви карат да се чувствате сити. Този продукт обаче има своите недостатъци

  • Хлябът, приготвен с бяло брашно, е прекалено рафиниран продукт, който може да промени алкално-киселинния баланс на кръвта и да повиши вероятността от появата на запек и други чревни смущения.
  • Маята също може да причини подуване и лошо храносмилане.
  • Хлябът е богат на глутен, който е пшеничен протеин. Все повече хора развиват непоносимост към това вещество.
  • Освен това хлябът води до наднормено тегло и до натрупване на мазнини в областта на корема.
  • Изменя нивата на кръвната захар

Алтернативи на хляба

Ако искате да намалите или да премахнете белия хляб от менюто си, може да изберете някои по-здравословни варианти:

  • Пълнозърнест хляб: ръжен, овесен, ечемичен, оризов, царевичен, лимецов и т.н.
  • Оризови или царевични сухари
  • Крекери със семена
  • Мексикански тортили или индийски хляб

Домашно приготвените и натурални крекери със семена могат да ви осигурят някои чудесни ползи за здравето. Те:

  • Са изключително хранителни.
  • Ви помагат да се почувствате сити и потискат желанието ви за междинни закуски.
  • Регулират храносмилането, особено ако страдате от запек.
  • Осигуряват обилно количество фибри и есенциални мастни киселини.
  • Няма да ви накарат да се почувствате подути, след като ги изядете.
  • Не съдържат глутен, така че са по-лесни за храносмилане и са подходящи за хората с непоносимост към глутен.

Освен това тези крекери със семена са идеално допълнение към всяка закуска, междинно хранене или предястие.

За разлика от търговските варианти, те не съдържат никакви добавки, изкуствени ароматизанти, вредни мазнини или твърде голямо количество натрий.

Крекери със семена са идеално допълнение към всяка закуска

Как да си приготвите вкъщи тези крекери със семена?

Съставки

  • 2 яйца
  • 1/2 чаша зехтин екстра върджин (100 г)
  • 1 чаена лъжица морска сол (7 г)
  • Подправки на вкус: риган, пипер, куркума, босилек, мащерка, чесън на прах и т.н.
  • 1 чаша вода (200 мл)
  • 1 чаша оризово брашно (120 г)
  • 1 чаша царевично брашно (130 г)
  • 1 чаша брашно от нахут (130 г)
  • 1 чаша различни видове семена (чиа, сусам, ленено семе, слънчоглед, тиквени семена, мак и т.н.) (120 г)

Не е необходимо да използвате каквато и да било мая за направата на тези крекери, тъй като целта ви е да постигнете тънка и хрупкава текстура.

Не е необходимо да използвате каквато и да било мая за направата на тези крекери.

Начин на приготвяне

Най-хубавата част от тази рецепта е, че не се налага изобщо да месите. Просто сложете всички съставки в блендер, тъй като тестото така или иначе ще бъде много течно.

  • Първо, сложете яйцата в блендера и ги разбийте добре.
  • След това прибавете зехтина, солта, подправките и водата.
  • В отделна купа смесете заедно трите вида брашно и след това ги изсипете в блендера.
  • Може да сложите малка част от семената в тестото или да ги запазите за повърхностния слой на крекерите.
  • Покрийте сместа с прозрачно фолио и я съхранявайте в хладилник за около един час, за да може да почине.
  • Намажете хартия за печене с малко зехтин, за да не залепва, след което разстелете тестото отгоре.
  • Поръсете отгоре със семената, докато ги разпределите равномерно.
  • Загрейте фурната до 190 градуса и оставете да се пече в продължение на 20 до 30 минути.
  • Когато махнете крекерите от фурната, оставете да изстинат и начупете тестото на малки парчета.
  • Ако семената не полепват добре по повърхността на крекерите, намажете с разбито яйце преди да ги сложите да се пекат.

Идеи за крекерите

Ето някои здравословни топинги, които може да използвате за тези крекери:

  • Домат, авокадо и прясно сирене
  • Зеленчуци
  • Масло и конфитюр

Може да си направите и подсладен вариант на тази рецепта. В такъв случай заменете солта със захар и прибавете подправки като канела или джинджифил.

Може да комбинирате сладката версия със сирена или с други сладки.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.