Как да приготвим смутита, заместващи основното хранене
Когато следваме балансирана диета, се чувстваме здрави, жизнени и в по-добро настроение. За да постигнем това, всяко хранене трябва да съдържа основните хранителни вещества. Знаем, че трябва да ядем плодове, зеленчуци, зърнени храни, боб, и т.н. Но може ли едно смути да даде всичко, от което се нуждаем, има ли такива заместващи основното хранене?
В тази статия ще докажем, че е полезно да се пие смути. Ще представим няколко рецепти за вкусни и хранителни смутита, заместващи храненето. Те ще помогнат и да постигнете балансирано тегло.
Предимства на смутитата
- Лесни за смилане, особено полезно за хора, които се хранят бързо или не дъвчат достатъчно
- Помагат за контролиране на теглото и са средство за потискане на апетита, защото са засищащи
- Предотвратяват или подобряват запека ,поради високо съдържание на фибри
- Помощно средство за красота, благодарение на съдържанието на витамини и минерали
- Спомагат пропускане на хранения, защото могат да се вземат в движение ( дори далеч от дома)
- Не съдържат лактоза и глутен
- Цялото семейство може да им се наслаждава
- Идеални за пиене преди физически или психически упражнения
- Лесни за приготвяне и може да се вземат по всяко време на годината
Какво трябва да съдържа една балансирана диета?
За да запазим апетита заситен и да потиснем глада след хранене, трябва да осигурим на органите необходимите количества хранителни вещества. В смутитата трябва да се включат следните храни:
- Зеленчуци: сурови и сушени плодове, листни зеленчуци
- Протеини: с растителен произход – ядки, зърнени храни, авокадо
- Нишесте или зърнени храни: зърнени напитки, банани
- Здравословни мазнини: масла от първа студена преса, ядки, авокадо
Всяко смути, което приготвяме, трябва да съдържа ( в по-голяма или по-малка степен ) една от изброените храни – според възрастта, теглото, ежедневието или времето на деня.
Вижте още: Отслабнете със средиземноморската диета
По-долу са изброени някои начини за комбиниране на съставките в смути.
Какви съставки да използваме?
За предпочитане – органични и сезонни храни, за да гарантирате максимална полза:
- Плодове: ябълки, круши, ягоди, папая, ананас, банани, авокадо, и т.н.
- Зелени листни зеленчуци: спанак, рукола, зелено цвекло, маруля
- Ядки: орехи, лешници, бадеми, кедрови ядки
- Сушени плодове: сливи, стафиди, кайсии, фурми
- Растително масло (първа студена преса): зехтин, бадемово, сусамово, слънчогледово, ленено семе, пшеничен зародиш
- Растителни напитки (овес, ориз, елда, бадеми), натурален плодов сок или вода
- Подсладители по желание: мед, агаве нектар, кафява захар
- Хранителни добавки: мая, пчелен прашец, пшеничен зародиш, спирулина, пшенична трева
Рецепти на смути, заместващи основно хранене
Тук ще споделим някои вкусни и хранителни рецепти за приготвяне на смутита:
- Зелено смути: авокадо, спанак, узрял банан и оризова напитка
- Червено смути: ягоди, варено цвекло, стафиди, ядки макадамия, слънчогледово масло и сок от червена боровинка
- Оранжево смути: папая, зелено цвекло, кедрови ядки, сушени кайсии, бадемово масло, смлени овесени ядки и пшеничен зародиш
- Жълто смути: ананас, ядки, фурми, сусамово масло, ябълков сок и пчелен прашец
Прочетете и това: Открийте ползите на смути от кокос, джинджифил и цвекло за вас
Как да пием смути?
Въпреки течната консистенция, смутитата съдържат много съставки. Някои от тях са сурови, богати на фибри.Пийте бавно – за по-лесно храносмилане и усвояване, за засищане.
Сутрин приготвяйте по-сладки рецепти, съдържащи зрели плодове и естествени подсладители, които дават енергия и зареждат с добро настроение. Вечер използвайте леки плодове, като ябълки и круши. Добавете зеленчуци, които помагат за отпочиване и улесняват загубата на тегло.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Galvão Cândido Flávia, Silva Ton Winder Tadeu, Gonçalves Alfenas Rita de Cássia. Addition of dietary fiber sources to shakes reduces postprandial glycemia and alters food intake. Nutr. Hosp. [Internet]. 2015 Ene [citado 2018 Oct 26] ; 31( 1 ): 299-306. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000100031&lng=es. http://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.1.7578.
- Izquierdo Hernández Amada, Armenteros Borrell Mercedes, Lancés Cotilla Luisa, Martín González Isabel. Alimentación saludable. Rev Cubana Enfermer [Internet]. 2004 Abr [citado 2018 Oct 26] ; 20( 1 ): 1-1. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012&lng=es.
- Meritxell Nus¹, Ruperto² Mar, Sánchez-Muniz¹ Francisco J.. Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. ALAN [Internet]. 2004 Jun [citado 2018 Oct 26] ; 54( 2 ): 137-148. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222004000200002&lng=es.