Мазнините на корема и как да ги премахнете

Дългите периоди на стрес и недостатъчно сън пречат да премахнете мазнините на корема.
Мазнините на корема и как да ги премахнете
Lourdes Martínez

Написано и проверено от фармацевт Lourdes Martínez.

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Има повече причини, поради които да искате да се отървете от мазнините на корема от отражението в огледалото.

Коремната мастна тъкан не е най-доброто за нас, знаем това. Не ни харесва, това е ясно. Но най-важното е, че мазнините на корема са вредни за здравето.

Прекомерните мазнини на корема са пряк предсказател за множество заболявания като сърдечни болести, диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

Отслабването в тази област тялото не е лесно, нито ще се случи за една нощ: трябва да сте последователни, отдадени и да подобрите начина си на живот, колкото е възможно повече.

В днешната статия искаме да ви помогнем в тази мисия: да се отървете от мазнините на корема е възможно и ще ви научим как да го постигнете.

Има шест причини, поради които не можете да се отървете от коремните мазнини

за да се отървете от мазнините на корема, ограничете консумацията на преработени храни

1. Все още консумирате твърде много преработени храни

Можете да започнете диета и да я следвате стриктно. Дори да започнете да правите набор от упражнения, които са ви били препоръчани, но все още да няма резултат … Какво правите грешно, така че стомахът ви да не разпознава цялото усилие, което сте вложили?

 • Една от основните причини е, че все още консумирате цялата гама от преработени храни: бял хляб, бисквити и чипс, рафинирана захар, газирани напитки или подсладители.
 • Запомнете този факт: мазнините на корема са свързани с възпаление, така че яденето на твърде много преработени храни ще направи много по-трудна задачата да се отървете от тях.

2. Мислите, че трябва да елиминирате “всички” типове мазнини от вашата диета

консумирайте зехтин и авокадо, за да се отървете от мазнините на корема

Има хора, които правят това. Те си казват, че няма да ядат никаква мазнина и отстраняват от диетата си много храни , които всъщност ще помогнат в изгарянето на мазнините на корема.

В нашите статии многократно ви разказваме така наречените мононенаситени, добри мазнини. Те имат противовъзпалителен ефект и ни помагат да се погрижим за сърцето и да подобрим теглото си.

Не се колебайте да добавите към вашата диета храни, съдържащи тези видове мазнини. Те включват:

 • Зехтин
 • Авокадо
 • Ядки
 • Слънчогледови семки
 • Мазна риба (като сьомга)

Прочетете също: 

3. Може би не правите правилните упражнения

Понякога не е достатъчно да ходите половин час, да плувате, да танцувате или да правите йога …

Всички тези практики са полезни, но всъщност не ни карат да работим върху “ключовите области”, които се намират в корема, таза, гърба и т.н.

Трябва да сте наясно, че отърваването от мазнините на корема изисква малко повече усилия, затова е необходимо да следвате много специфичен набор от упражнения за тази цел.

4. Страдате от много стрес

за да се отървете от мазнините на корема, опитайте да ограничите стреса

Стресът е важен фактор, защото не всеки го обмисля, взема предвид или му обръща внимание.

Може да следвате тази страхотна диета, която ви препоръчваме. Може и треньорът във фитнес залата да ви е дал насоки какви упражнения трябва да правите, за да получите плосък, перфектен стомах.

Не виждате обаче никакви промени. Защо?

 • Дългите периоди на стрес променят метаболизма и повишават нивото на кортизол в кръвта.
 • Поради по-високото ниво на кортизол в кръвта съществува риск от повишаване на висцералната мастна тъкан и по-лесно задържане на мазнините.

5. Не спите достатъчно

Запомнете и “запечатайте” в мозъка си тази жизненоважна информация: спането по-малко от 6 часа на ден е вредно за живота, здравето и доброто ви психическо състояние.

Освен това, ако прекарвате между 2 или 3 последователни месеца, в които спите между 5 и 6 часа на ден, не само че няма да можете да загубите сантиметри от талията си, но рискувате и да натрупате повече тегло и да развиете диабет.

Прочетете също: 

6. Тялото ви има форма на круша?

Може да изглежда иронично, но има обяснение: нормално е да говорим за формата на нашето тяло и за нашата генетична тенденция да натрупваме мазнини в определени части на тялото.

 • Жените отслабват в горната част на тялото си: лицето, бюста, ръцете и т.н. Въпреки това, те са склонни да натрупват тегло около корема и бедрата.
 • В този случай и поради генетични причини, често е трудно да се отървем от мазнините в тези области. Въпреки това, “трудно” не е синоним на невъзможно.

Ключови съвети за отърваване от коремните мазнини и оформяне на тялото

за да се отървете от мазнините на корема е нужно и да спортувате

Както казахме и в началото: за да имате твърд, плосък корем с по-малко мазнини, е нужно да извършите промяна в много навици.

За да постигнете тази метаморфоза, първо трябва да промените собственото си мислене.

 • Фразите, които можете да си повтаряте ежедневно са: “Аз губя тегло” (вместо “Искам да отслабна”) или “Горд съм с усилията, които правя” (вместо ” Аз ще работя усилено”).

С тези фрази подсилвате настоящето действие и желания резултат, а не простия процес, който понякога пренебрегваме или ни убягва.

Обърнете внимание на препоръките, които ще ви помогнат да постигнете загуба на мазнините на корема. Има някои промени, върху които трябва да се фокусирате в момента:

 • Започнете деня с чаша хладка вода с лимон. През деня може да пиете чай от салвия.
 • Консумирайте разтворими фибри, намалете консумацията на рафинирани въглехидрати и не прескачайте никакви ястия през деня.
 • Премахнете алкохола и транс-мазнините от вашата диета. Заменете ги с мононенаситени мазнини и увеличете консумацията на протеини.
 • Управлявайте стреса и правете аеробни и силови упражнения.
 • Спете между 7 и 9 часа на ден.
 • Консумирайте риба като сьомга, скумрия, херинга и сардини.
 • Яжте пробиотични храни, които се грижат за чревната флора.
 • Следвайте диетата си и тези съвети и споделяйте с близките около вас.

Ако имате обща цел с приятел, член на семейството или партньор, ще се почувствате по-мотивирани.

В заключение, не забравяйте, че резултатитеняма да се появят в рамките на седмици или месеци.

Следвайте тези указания, за да осигурите добър начин на живот и адекватно хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
 • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.