Как да премахнем червените бенки

Налагайте ежедневно с парче пресен чесън или сока от една кисела ябълка
Как да премахнем червените бенки

Последна актуализация: 09 ноември, 2018

Знаете ли, че може да премахнете червените бенки?

Ако имате червени бенки по тялото си, не бива да се притеснявате, тъй като те не представляват риск за здравето ви. Напълно възможно е да ги отстраните, ако смятате, че развалят външния ви вид.

В тази статия ще ви дадем информация за естествени средства, които премахват червените бенки. Ще поговорим също така какво представляват те, защо се появяват, какви медицински процедури съществуват и ще ви дадем няколко основни съвети за грижа и защита на кожата ви.

Как изглеждат?

Червените бенки, познати още като невус, имат кръгла форма и обикновено не са по-големи от 2 мм. в диаметър. По принцип се появяват в областта на гръдния кош, врата и ръцете.

Защо се появяват?

В повечето случаи те се появяват с напредването на годините и могат да бъдат забелязани по кожата на по-възрастните хора. Вярно е също така, че червените бенки са най-често срещани при хора с много светла кожа.

Основната причина за появата им е разширяване на малките кръвоносни съдове в кожата и прекаленото излагане на въздействието на слънчевите лъчи.

Как да премахнем червените бенки от кожата си

Когато червените бенки са малки, можете да ги прикриете с козметични продукти като фон дьо тен. Разбира се, можете да се спрете и на някоя медицинска процедура за премахването им, като налице са няколко варианта. Разбира се, в този случай е препоръчително да се консултирате с лекар, за да може да получите най-точна информация за диагнозата и процедурата. По принцип може да избирате между:

  • Операция: тя се прилага основно при големи и дълбоки бенки. Кожата се срязва: изчиства се бенката и след това разрезът се зашива. Операцията може да бъде болезнена и вероятно ще ви остане белег.
  • Лазерна терапия: този метод е по-бърз и безболезнен. Почти не са налице странични ефекти.
  • Цитотерапия: при този вариант се използват азотна течност, с която бенката бива замразена. След това се премахва по същия начин, по който се премахват брадавици. Проблемът тук е, че процедурата е скъпа.

При всички положения хората, страдащи от червени бенки, изпробват първо възможността да се справят с проблема по естествен път,  използвайки натурални средства, за да избегнат дискомфорта от медицинските процедури и високите разходи.

Представяме ви няколко натурални средства за премахване на червените бенки:

Рициново масло

Необходимо ви е рициново масло, памучен тампон и хирургическа лента.

Потопете тампона в маслото и го нанесете върху бенката. Прикрепете тампона с помощта на хирургическата лента. Сменяйте тампона всеки ден с нов. Повтаряйте процедурата в продължение на 7 поредни дни.

Чесън

Чесънът се характеризира с много мощни свойства, както вероятно вече знаете. Надали подозирахте обаче, че притежава и способността да премахва брадавици и действа по подобен начин и при червените бенки. Налагайте парче пресен чесън върху бенките всеки ден. Закрепете го с хирургическа лента. Сменяйте чесъна 2 пъти дневно – препоръчително е да правите тази процедура сутрин и преди лягане.

Можете да проведете този тип лечение и като консумирате пресен чесън или приемате чесново масло.

Чесънът спомага за премахване на червените бенки

Кисела ябълка

Изцедете сока от една кисела ябълка. Нанесете го върху червените бенки. Правете тази процедура 3 пъти на ден в продължение на 3 седмици. Това лечение протича бавно, изисква се търпение и последователност, но е ефективно и бенките ще изчезнат.

Грижа за кожата

За да се предпазите от появата на нови бенки, е необходимо да свикнете да полагате адекватна грижа за кожата си, особено ако е чувствителна и много светла.

  • Винаги защитавайте кожата си от слънчевата радиация, особено през лятото и по време на най-силното слънце, между 12:00 и 16:00 ч. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем, избягвайте излагането на слънце и покривайте откритите части от тялото си по време на обедните часове.
  • Правете естествено почистване веднъж седмично или на всеки 15 дни с подходящ продукт за вашия тип кожа. Бъдете внимателни с чувствителните места от тялото си.
  • Хидратирайте и подхранвайте кожата си редовно със зеленчуци и натурални хидратиращи кремове.
  • Използвайте естествени материи като лен и памук. Избягвайте синтетичното облекло.
  • Следвайте балансирана диета. Яжте плодове, сурови зеленчуци и приемайте здравословни мазнини ежедневно. По този начин ще снабдявате кожата си отвътре с нужните й вещества и жизненост.
  • Къпете се със студена вода, когато е възможно, или поне приключвайте взимането на душ със студена вода. По този начин подобрявате кожната пигментация и кръвообращението в тялото ви като цяло. Прекалено горещата вода отслабва кожата и я лишава от еластичността й.

Снимки: morberg


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.