Майки, оставете инстинктите ви да ви водят

Независимо от книгите, които можете да прочетете по темата, инстинктът ви винаги ще ви води към най-доброто решение, когато става въпрос за възпитанието на децата ви.
Майки, оставете инстинктите ви да ви водят

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Коя жена не се е сблъсквала със страха, че не е добра майка? Да си задавате този вид въпроси е нормално. Но не се тревожете прекалено, защото инстинктите ви винаги ще ви отведат до верните отговори.

Има безброй книги и специалисти, които ще ви помогнат да се почувствате по-сигурни по отношение отглеждането на децата ви.

Но…как са правили това бабите ни, когато цялата тази информация не е съществувала? Отговорът е лесен. Просто са следвали инстинктите си.

Природата е мъдра

инстинктите ви са вашия най-добър съветник
Природата е мъдра и ако се вслушвате в инстинктите си, няма да се колебаете какво трябва да направите. Общественото мнение и табутата, обаче, също играят важна роля.

Помислете си за миг. Когато чуете бебето си да плаче, каква е първата ви мисъл? Какво искате да направите? Да го пренебрегнете или да го успокоите?

Вярно е, че плачът на бебето може да се превърне в нещо изключително досадно. Но той си има цел и не става въпрос затова дали има колики или газове.

Говорим за това, че понякога децата се чувстват самотни или усещат дискомфорт. Това че са малки, не означава, че не разбират това, което се случва около тях.

Инстинктите ви са уникални, но същевременно главата ви е пълна със съвети и препоръки от приятели, роднини и прочетеното от книгите.

Например някои хора казват, че ако веднага отидете при детето си, когато се разплаче, то няма да се научи да чака желанията му да бъдат задоволени. А може и да се опитва да ви манипулира според мнението на други.

Може би трябва да следвате инстинктите си, ако осъзнавате, че детето ви вижда или усеща нещо, което вие не можете, заради цялата бъркотия в главата ви.

Не пропускайте и: Жената лечителка в теб

Майките – робини на часовника

Инстинктите ви на добра майка
Вярно ли е, че майките просто “знаят”, че трябва да кърмят децата си на всеки три часа? И кой определя, че това трябва да става по този начин?

На децата не им е позволено да изразят нуждата си да бъдат нахранени. А ние? Храним се понякога, без дори да сме гладни. А какво ще стане, ако просто позволим на децата ни да се хранят тогава, когато усетят глад?

Без да го осъзнавате, вие се превръщате в робини на режима, което не трябва да е така. А какво ще стане, ако детето ви се разплаче от глад извън този график? Ще ви коства доста усилия да не го нахраните. Освен това просто ще „убиете“ инстинктите си.

Имате достъп до много информация, но това не означава, че трябва да я приемате за истина и да се съгласявате с всичко. Всеки случай е различен.

Много е трудно да надскочите насажданите вярвания, но е важно, ако искате да следвате инстинктите си, които са уникални и мъдри.

Инстинктите ви не познават тези вярвания

инстинктите ви
Инстинктите ни не познават никое от тези вярвания, за които ви разказахме, въпреки че има много други, които не се наблюдават при животните в природата.

Например много хора съветват да не спим заедно с детето си, а да го оставяме в креватчето му. Те твърдят, че ако често го държите в ръце, детето ще привикне към това.

Всичко това ни ограничава и ни пречи да правим това, което е заложено вътре в нас. Ако прекъснете контакта с детето си, то ще усети това.

Любовта на майката се изразява по начин, който не познава граници и правила. Не се ограничавайте и не се потискайте. Нищо, от това което сте прочели или ви е казано, не е 100% истина.

Един от начините да елиминирате тези вярвания е да се замислите какво харесвате и какво не в собствените си родители. Това ще ви помогне да се доверите малко повече на инстинктите си.

Разбира се, не се оставяйте да паднете в капана на противоположното, защото това също може да ви навреди.

Вгледайте се в себе си, оставете се инстинктите ви да ви водят и не се страхувайте да покажете на детето си любовта си чрез прегръдки, физически контакт и загриженост.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.