Как да накараме косата да расте по-бързо

· 13.07.2016
Когато миете косата, масажирайте скалпа няколко минути, за да стимулирате притока на кръв

Ето няколко натурални съвета и трикове, които ще накарат косата да расте по-бързо. Ще се наслаждавате на по-дълга, по-гъста и по-здрава коса за нула време. Продължавайте да четете!

Съвети за по-бърз растеж на косата

За да стане тя по-дълга за кратко време, спазвайте диета, богата на хранителни вещества ( като витамини и протеини). Храната, която консумираме, трябва да е балансирана и здравословна, съдържаща желязо (за предотвратяванеопадванетоѝ) и витамини В12 и Е (за насърчаване на богата и силна коса). Най-важните протеини се съдържат в рибата, яйцата, червените меса и листните зеленчуци (цвекло, спанак и т.н.).

Забравете за диетите, при които се чувствате зле. Ако искате да отслабнете,се нуждаете от здравословен план за хранене. При диетите, бедни на хранителни вещества,се отслабва по „лош“ начин – те не дават това, което е нужно за здравата и силна коса ( наблюдава се обратен ефект).

2-suha-kosa

Използвайте козметични продукти, които помагат за укрепването на косата – шампоан и балсам затипа коса: мазна, суха, смесена или увредена.. Ползвайте веднъж седмично натурална маска за коса (съдържаща мед, банан и авокадо), закупена от супермаркета или аптеката.

Винаги бъдете добре хидратирани: пийте 2 л.вода на ден през зимата, 3 л.- през лятото. Тя кара косата да изглежда по-здрава, ограничава уврежданията ( причинени от фактори на околната среда), премахва токсините, забавящи растежа. Ако не сте свикнали да пиете много вода през деня, носете бутилка по всяко време. Някои хора ползват мобилни приложения, които имат аларми, „напомнящи“ хидратирането. Всичко, което трябва да направите, е да придобиете навика (което ще отнеме около 3 седмици). Друг вариант е да пиете чайове и натурални сокове, за да не се отегчавате само с вода.

3-suha-kosa-2

Когато миете косата, масажирайте скалпа няколко минути, за да стимулирате притока на кръв.Хранителните вещества от шампоана и балсама ще проникнат дълбоко в корените. Не изплаквайте с гореща вода, защото косменитефоликули се разширяват и причиняват окапванене на коса. Изплаквайте с хладка вода, независимо от сезоните.

Избягвайте прекомерното използване на бои и химически продукти, тъй като те влияят на здравето на косата. Може да използвате натурални или домашно приготвени продукти,  търговски марки с по-ниски нива на химикали или по-малко агресивни. Същото важи и за топлинни процедури: маша, преси и сешоари за коса. Не ги използвайте всеки ден – само при необходимост.

Забравете за този мит: ако косата се подстригва по определен начин, тя ще расте по-бързо ( не е доказано, че е истина). Отрежете цъфтящите ѝкраища,за да изглежда по-красива и здрава.

4-kudrava-kosa

Загрейте малко количество зехтин и го разнесете върху скалпа. Втрийте с масаж, оставете да престои за около 10 минути. Изплакнете и измийте, както обикновено. Освен че ще подобрите кръвообращението, ще отстраните примесите, които „запушват“ порите и пречат на косата да расте. Може да приготвите и следната смес: 3 капки масло от лавандула, 3 капки масло от шипка, 2 капки масло от жожоба и 2 – от мащерка. Нанесете върху скалпа по същия начин.

Решете косата 2 пъти дневно ( сутрин и вечер), като я навлажните – това стимулира кръвообращението и „подхранва“ косменитефоликули. Възползвайте се от този трик, за да започнете деняв по-хубаво настроение.

Поставите няколко обелени и нарязани резена от лук в тенджера с вода и я сложете да заври. Оставете да се охлади, след което прецедете течността и изплакнете косата. Тя ще расте по-бързо, ще ѝ придаде бляскавост.

След измиване на косата, смесете ½ л. топла вода и ¼ чаша ябълков оцет. Нанесете сместа върху косата за стимулиране накосменитефоликули, за насърчаване на растежа.

Избягвайте продукти за коса, съдържащи силикон –само подхранват „илюзията“, че косата е здрава. Истината е, че скриват реалното състояние на косата. Те са вредни, защото запушват фоликулите, пречат на растежа и предотвратяват производството на влага.

Не мийте косата всеки ден, защото се възстановява по-бавно ( поради химикалите, които се съдържат в шампоаните и балсамите). Мийте косата 2 до 3 пъти седмично, така че кожата на главата да има възможност да произвежда натуралните масла. Те укрепват косъма и помагат за неговия растеж.