Кандидоза, как да я лекувате

Кандидозата е инфекция причинена от гъбичката кандида. Тази инфекция може да стане хронична или да се появи отново, ако не бъде лекувана правилно.
Кандидоза, как да я лекувате

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Превенцията и приемът на лекарства са най-добрият начин за лекуване на кандидоза. Ако спазвате всички указания на лекарите бързо ще забележите положителните резултати. Въпреки това често тази инфекция се появява отново, особено ако не сте взели мерки срещу факторите водещи до появата й.

Кандидозата е заболяване причинено от някоя от разновидностите на гъбичката кандида.  Тази инфекция засяга лигавиците в организма, като тези на устата и интимната ви зона.

Хората с диабет, СПИН и бременните жени са изложени на най-висок риск от разболяване.

Лекуването на кандидозата е процес протичащ в четири стъпки: ранно и навременно диагностициране; контрол над факторите водещи до появата на заболяването; установяване на вида на инфекцията; и накрая лекуване с подходящите медикаменти.

Поставянето на диагноза: ключов етап в лечението на кандидоза

Първата стъпка в лечението на кандидозата е поставянето на правилна диагноза. Много хора посягат към лекарствата преди да са се уверили, че страдат от тази инфекция. В действителност две трети от хората с подобни инфекции допускат тази грешка.

диагностициране на кандидозата
Приемът на неправилните лекарства прави инфекцията устойчива и трудна за лекуване. Може да облекчите симптомите, но инфекцията отново ще се появи след време.

Не е правилно да се вслушвате в съветите на недобре информирани хора или да съдите за състоянието си само от проявяващите се симптоми. Посещението при лекар е много по-добра идея. 

Ако лекарят мисли, че страдате от определен вид кандидоза те ще ви назначат съответните микроскопски изследвания.

Кандидозата на бъбреците и чревния тракт се диагностицира чрез изследване на урина или фекална маса. Ако лекарят се съмнява, че кандидозата е системна ще ви бъде назначена биопсия.

При признаци на сепсис – с други думи наличие на гъбички в кръвта, лекарят ще назначи специални изследвания на кръвта ви.

Контрол над провокиращите кандидозата фактори

Втората стъпка в лечението на кандидозата е контролирането на факторите водещи до появата на това заболяване. Хората с диабет или СПИН са по-предразположени към заразяване.

Както и тези приемащи високи дози антибиотици или стероиди. Бременните жени и хората с отслабнала имунна система също могат лесно да се разболеят.

кисело мляко

Основните промени, които трябва да направите са следните:

 • Променете начина си на хранене. Гъбичките се хранят със захар, ферментирали храни, оцет и други гъбички. Затова е добре да избягвате кристалната захар, бялото брашно и консумацията на продукти съдържащи захар, алкохол, оцет и т.н.
 • Приемайте ацидофилус. Тази бактерия се счита за пробиотик. Тя обитава чревния тракт и влагалището и защитава организма срещу вредните микроорганизми. Можете да откриете бактерията под формата на прах, течност, капсули или в храни като киселото мляко и кефира.

Лечението на кандидозата изисква и спазването на стриктна хигиена. Не използвайте вода за уста съдържаща хлорхексидин глюконат, ако инфекцията е засегнала устната ви кухина. По-добре използвайте вода за уста с хлорен диоксид.

Прием на лекарства

Лечението на кандидозата изисква и прием на определени медикаменти. Лекарите назначават съответното лечение въз основа на сериозността на инфекцията и състоянието на всеки пациент.

В зависимост от тези фактори лекарят ще ви предпише локално или системно лечение. В първия случай става въпрос за предписване на мехлеми или кремове, а във втория – за приема на лекарства през устата.

лечение на кандидоза
При инфекция на кожата или ноктите лекарите предписват локални средства като гелове, мехлеми и кремове. Най-често използваните са със следните активни съставки:

 • Клотримазол
 • Флуконазол
 • Нистатин
 • Кетоконазол
 • Миконазол
 • Интраконазол

За лечението на орофарингеалната кандидоза можете да използвате вода за уста с течен нистатин. Това лечение е достатъчно за изчистване на инфекцията при повечето хора.

Ако инфекцията се задълбочи, например ако става въпрос за езофагеална кандидоза, се препоръчва лечение с таблетки или хапчета в продължение на поне една седмица. Този вид лечение се използва и при кандидоза на интимната зона.

По-сериозните случаи изискват хоспитализация и прием на лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Akansha Jain, Shubham Jain, Swati Rawat“Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention”, J Pharm Bioallied Sci. 2010 Oct-Dec; 2(4): 314–320.
  • James, William D.; Berger, Timothy G.; et al. (2006). Andrews’ Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. 
  • Pappas PG (2006). «Invasive candidiasis». Infect. Dis. Clin. North Am. 20 (3): 485-506.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.