Как да лекуваме врастналите нокти на краката

Намачкайте една скилидка чесън и директно нанесете получената паста върху засегнатия пръст
Как да лекуваме врастналите нокти на краката

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Врастналите нокти на краката представляват състояние на ноктите, наречено оникокриптоза. Проблемът се съпровожда с болезнени усещания и дискомфорт. Основно засяга нокътя на палеца, предизвиква подуване и – в повечето случаи – инфекция.

Важно е да умеете адекватно да третирате врастналите нокти на краката, за да избегнете ненужно влошаване на проблема. Именно това е задачата ни днес – да ви разкажем повече детайли за процеса на действие при врастнали нокти и да ви дадем няколко съвета как да облекчите болката, която неминуемо съпровожда това състояние.

Как да третираме врастналите нокти на краката в няколко стъпки:

 • Първо, потърсете достатъчно голям съд, в който да накиснете краката си в гореща вода за около 15 до 20 минути. Целта на тази процедура е да облекчи болката и най-вече да ви предпази от възможна инфекция на засегнатата зона. Използвайте антибактериален сапун за максимален резултат.
 • След около 20 минути подсушете добре стъпалата. Използвайте парченце конец за зъби, за да третирате нокътя отдолу. Правете тази процедура редовно. Уверете се, че използвате конците еднократно и че нокътят започва да расте над кожата.
 • Изрежете ноктите с нокторезачка и ги изпилете, като целите да постигнете квадратна форма. Не трябва да има никакви ръбове. Не ви съветваме да режете ноктите в сферична форма, тъй като по този начин повишавате риска от врастнали нокти.
 • Използвайте локален антибиотик, който мигновено ще облекчи неразположението. Ще намерите такъв под формата на гел, крем или мехлем в аптеката.
 • Докато прилагате тази процедура, добре е да носите отворени обувки, които не оказват натиск върху засегнатите пръсти. Така ще избегнете допълнително усложняване на задачата. Избягвайте също така чорапогащници и чорапи.

Домашни средства за облекчаване на врастналите нокти на краката

Средства за облекчаване на врастналите нокти

В допълнение към вече описаните стъпки за лечение на врастнали нокти, можете да приложите още няколко доказани домашни средства. Те ще ускорят процеса на възстановяване.

 • Сок от лук
  Изстискайте сока от 1 глава лук и го нанесете директно върху наранения пръст. Оставете сока да изсъхне върху нокътя. Повтаряйте тази процедура редовно до постигане на резултат.
 • Солена вода
  Можете да приготвите разтвор солена вода у дома. Нанесете го директно върху болезнения пръст. Препоръчително е да прилагате тази процедура преди лягане. Увийте пръста си след нанасяне на водата и махнете превръзката чак на сутринта.
 • Лимон
  Вземете резен лимон и навлажнете добре засегнатата зона. Използвайте марля или подходяща платнена кърпа, за да фиксирате лимонения резен към нокътя за няколко часа.
 • Чесън
  Чесънът е популярен със свойствата си на мощен натурален антибиотик, който се бори ефикасно с инфекциите. В днешния случай – с инфекции под нокътя. Освен това чесънът редуцира подуването, провокирано от врастналите нокти. За целта намачкайте една скилидка чесън и директно нанесете получената паста върху засегнатия пръст.
 • Етерично масло от чаено дърво
  Това етерично масло действа като натурален антибиотик, който ще ви помогне да овладеете инфекцията. Нанасяйте по няколко капки масло от чаено дърво директно върху врастналите нокти на краката.
 • Морков
  Измийте добре и намачкайте 1 морков. Получената паста нанесете върху засегнатия пръст. След това покрийте мястото с кърпа и оставете моркова да действа за няколко часа. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно.

Други препоръки:

Съвети за лекуване на врастналите нокти на краката

 

 • Ако болката е непоносима, препоръчително е да посетите лекар, който ще ви предпише болкоуспокояващо.
 • Ако страдате от диабет, препоръчително е да посетите лекаря си и да го уведомите за процедурите, които прилагате.
 • Когато сте у дома, опитайте се да ходите боси. По този начин ще предоставите на ноктите достатъчен контакт с въздуха, а той възпира развитието на бактериите в засегната зона. Трябва да знаете, че бактериите виреят най-добре в топла и влажна среда. Старайте се на всяка цена да избягвате носенето на затворени обувки.
 • Опитайте се да забравите обувките на високи токчета и всяка друга обувка, която ви причинява дискомфорт. В никакъв случай не си заслужава да изпитвате толкова силна болка и да рискувате допълнително влошаване на здравето си, само за да сте елегантни и стилни. Старайте се да носите по-свободни обувки и да избягвате тези, заради които след това имате болки.
 • Запомнете, че хигиената на ноктите е много важна за предпазване от врастнали нокти на краката. Задължително редовно полагайте грижи за ноктите си, почиствайте ги и ги режете в правилна форма.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.