Как да контролирате разпространението на кандида с тези 6 натурални средства

Въпреки че кандида е гъбичка, която обичайно се открива в човешкото тяло, прекомерното й разпространение може да предизвика усложнения. Научете как да контролирате разпространението на кандида.
Как да контролирате разпространението на кандида с тези 6 натурални средства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кандида албиканс е най-често срещаната гъбичка в човешкия организъм и въпреки че малки количества от нея могат да бъдат открити в устата и червата, тя е причината за голяма част от наблюдаваните инфекции.

Прекомерното й развитие, стимулирано от външни фактори като неправилното хранене и токсините, променят бактериалната флора в червата и засягат имунната система.

В следствие на това се появяват възпалителни процеси в различни системи на организма. Появяват се проблеми като пропускливи черва, вагинални инфекции и кожни заболявания.

За щастие има разнообразни натурални средства с противогъбично действие, които в комбинация със здравословна диета, спират разпространението на гъбичките и спомагат избягването на появата на усложнения.

Днес искаме да споделим с вас 6-те най-добри натурални средства в борбата срещу кандида, за да знаете как да реагирате, ако се сблъскате с този проблем.

Внимание!

1.Кокосово масло срещу кандида

Мастните киселини в кокоса притежават антибактериално и противогъбично действие, спомагащи контролирането на разпространението на кандида.

Каприловата и лауриновата киселини правят този продукт невероятно средство в борбата срещу гъбичките.

Начин на употреба

  • Ако страдате от инфекция приемайте по 2 – 3 супени лъжици органично кокосово масло на ден.
  • Като предпазна мярка вземайте по 2 супени лъжици дневно.
  • Ако става въпрос за кожен проблем нанасяйте маслото директно върху засегнатото място.

2.Екстракт от семки на грейпфрут

Екстрактът от семки на грейпфрут е мощно противогъбично и антибактериално средство, чиито биофлавоноиди и минерали защитават и се грижат за клетките и тъканите ви.

Употребата му не само атакува кандида, унищожавайки клетките на гъбичките, но и укрепва имунната система и възстановява засегнатите зони в тялото.

Това натурално средство контролира разпространението на тези гъбички и на много други патогени.

Начин на употреба

  • Добавете 5-10 капки от екстракта към чаша с топла вода. Пийте сместа 2 – 3 пъти дневно.
  • Можете да разреждате същото количество от екстракта във вода и за лечението на вагинални и кожни инфекции.

3.Масло от карамфилче

Маслото от карамфилче притежава активна съставка, позната като евгенол, която освен че придава пикантен аромат и вкус, има противогъбично и антиоксидантно действие.

Този продукт бързо унищожава клетките на кандида и другите гъбички, инфектиращи тъканите в тялото.

Начин на употреба

  • Прибавете 30 капки от това масло към чаша с топла вода. Пийте сместа два пъти дневно.
  • По желание можете да прибавяте и канела за повече аромат и вкус.

4.Чесън

Серните съставки в чесъна както и фитохимикалите му осигуряват противогъбично и антибактериално действие, контролиращи гъбичните инфекции както и тези причинени от бактерии и вируси.

Външната и вътрешната употреба на чесъна спира разпространението на кандида и предотвратява появата на усложнения като инфекциите например. 

Начин на употреба

  • Яжте до 4 счукани скилидки чесън дневно.
  • Като локално средство счукайте няколко скилидки чесън, смесете ги с малко зехтин и нанесете сместа върху засегнатите части на тялото.

5.Масло от риган

Маслото от риган съдържа големи количества карвакрол и тимол, две съставки с противогъбично действие, които дехидратират и убиват клетките на кандида албиканс.

Начин на употреба

  • Добавете 3 – 5 капки масло към чаша с топла вода и пийте сместа 2 пъти дневно.
  • Прибавете към сместа кокосово масло или зехтин, за да лекувате външните инфекции.

6.Ябълков оцет

Ензимите и органичните съставки в ябълковия оцет го правят едно от най-добрите решения за третиране на инфекциите причинени от неконтролираното разпространение на тези гъбички.

Органичните му киселини разрушават клетките на кандида и с течение на времето създават благоприятна среда за развитието на полезни бактерии в червата. 

Начин на употреба

  • Прибавете две супени лъжици органичен ябълков оцет към чаша топла вода и пийте сместа на гладно.
  • В случай на инфекция пийте сместа 3 пъти дневно.
  • Можете да разредите оцета във вода и да използвате разтвора за локално лечение на гъбичните инфекции на влагалището и кожата.

Тревожите се, че можете да имате гъбична инфекция? Преди да ви създаде повече проблеми опитайте едно от тези средства и спрете разпространението на кандида.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Soll, D. R. (2003). Candida Albicans. In Antigenic Variation. https://doi.org/10.1016/B978-012194851-1/50034-2
  • Sudbery, P. E. (2011). Growth of Candida albicans hyphae. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2636
  • Mayer, F. L., Wilson, D., & Hube, B. (2013). Candida albicans pathogenicity mechanisms. Virulence. https://doi.org/10.4161/viru.22913
  • Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2007). In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
  • Reagor, L., Gusman, J., McCoy, L., Carino, E., & Heggers, J. P. (2002). The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: I. An in vitro agar assay. Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/10755530260128014
  • Cleff, M. B., Meinerz, A. R., Xavier, M., Schuch, L. F., Meireles, M. C. A., Rodrigues, M. R. A., & de Mello, J. R. B. (2010). In Vitro activity of Origanum vulgare essential oil against Candida species. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822010000100018
  • Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-18618-x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.