Можете да боядисате косата си с естествени продукти

Препоръчваме ви винаги да използвате натурални и органични шампоани, така няма да увредите косата си и ще позволите на боята да се запази по-дълго
Можете да боядисате косата си с естествени продукти

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Когато боядисате косата си, веднага променяте външния си вид, придавате й  по-модерен облик,  прикривате  посивелите коси и т.н. Но за да се боядисате обикновено посещавате фризьор. Тъй като, ако решите да направите това сами е възможно да попаднете на продукти, които са агресивни и могат да увредят капилярите на скалпа ви.

А знаете ли, че има естествени продукти, с които можете да боядисате косата си? Не става въпрос за растителни багрила, а за бои, които можете да си приготвите в къщи от растения. Те подхранват косата и се грижат за нея. В тази статия ще ви разкажем за тези естествени продукти, както и как да си ги приготвите.

Тези продукти са напълно естествени и затова няма да получите същия резултат както при използването на традиционните бои с химични съставки и с дълготрайно действие, променящи радикално цвета на косата ви. Въпреки това, те зи натурални продукти ще придадат на косата ви красив и естествен цвят. М ожете да ги използвате често , защото няма да навредят на косата в и . Подходящи са за употреба дори по време на бременност.

За да боядисате косата си червена

Тази боя вероятно е една от най-известните сред природните продукти: къна та. Къната боядисва косата от корените и я прави по-гъста и здрава. Един от най-дълготрайните естествени продукти: трае до три месеца.

Смесете прахообразна къна, която ще намерите в магазините за билкови и естествени продукти с малко лимонов сок и олио или балсам, така че да не се изсушава косата прекалено много.

Използвайте ръкавици, защото може да боядисате кожата на ръцете си.

ако искате да боядисате косата си червена може да използвате къна

За да боядисате косата си руса

Лайката е добре познат о средство за изсветляване на косата, присъства в състава на някои марки шампоани за запазване на русия цвят. Пригответе си чай от лайка и невен. По желание можете да добавите и малко шафран. Нанесете сместа и я оставете да подейства поне половин час. След това измийте косата си.

 За да боядисате косата си кафява

Ореховите листа ви позволяват да придадете на косата си красив кестеняв цвят, блясък и здравина. За целта сварете листата във вода и докато течността все още е топла я нанесете върху косата и я оставете да подейства 15 минути. В древността тази боя е била приготвяна като ореховата шума е била варена в бира, което също е много полезно за косата, защото й придава силен блясък, а при варенето алкохолът се изпарява.

Друг вариант е да варите салвия и розмарин в много вода в продължение на шест часа.  Салвията притежава свойството да прикрива първите сиви коси. А розмаринът е изключително полезен за косата. Той се използва традиционно в борбата срещу косопада.  Когато сместа се охлади, добавете една супена лъжица ябълков оцет и я нанесете върху косата си.  Оставете я да престои в продължение на половин час и след това се измийте.

За да боядисате косата си черна

В този случай трябва да си приготвите черен чай, който ще ви помогне, ако искате да възстановите естествен ия цвят на косата си след като вече сте се боядисали. Направете чая силно концентриран и го оставете да престои половин час.  След това го нанесете и оставете да подейства двадесет минути.

можете да боядисате черната коса с черен чай

Няколко съвета

  • Не ви препоръчваме използването на алуминиеви съдове или прибори при приготвяне на естествените багрила.
  • Когато ги нанасяте върху косата си е добре да я завиете с фолио за по-добър резултат.
  • Повтаряйте процедурата през няколко дни, докато не получите желания от вас цвят.
  • Единственият недостатък на тези бои в сравнение с традиционните е, че те не правят косата толкова блестяща. Но можете да разрешите този проблем като използвате често овлажняващи маски и ябълков оцет, смесен в равни части с вода. Колкото по-суха е косата ви, толкова повече оцет използвайте. Оставете оцета да подейства няколко минути и се изплакнете с топла или студена вода.
  • Препоръчваме ви винаги да използвате натурални и органични шампоани, така няма да увредите косата си и ще позволите на боята да се запази по-дълго. Те са малко по-скъпи и не образуват много пяна. Но в дългосрочен план косата ви ще бъде по-здрава и няма да се налага да я миете често, защото ще се запазва чиста за по-дълго.

Снимките са предоставени от miss pupik


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.