Кафе торта без захар с боровинки
Тази кафе торта без захар с боровинки е идеален десерт за семейни събирания или партита с приятели, тъй като е много лесна за приготвяне, цветна и апетитна. В тази статия ще ви дадем две различни рецепти: кафе торта без захар с боровинки и кисело мляко и торта с кафе и шоколад без яйца и мляко, идеална за вегани. Трябва да ги опитате!
Торта с боровинки с кисело мляко
Тази рецепта е идеална за малки деца, защото въпреки че няма захар, има много приятен, сладък вкус. Освен това има много сочна текстура и е подобна на традиционните брауни или шоколадова торта. Нека да разгледаме рецептата.
Съставки
- 1 чаша пълнозърнесто брашно (200 г)
- 4 яйца
- 1 гръцко кисело мляко (200 мл)
- 2 супени лъжици обезмаслено какао на прах (30 г)
- 1 пакетче бакпулвер
- слънчогледово масло (80 мл)
- Стевия
- Боровинки – 4 унции (100 г)
- 1/2 чаша кафе (125 мл)
- смляна канела (на вкус)
Открийте: Как да си направите чийзкейк с боровинки
Замени
- Можете да замените пшеничното брашно с брашно от всяко друго зърно (лимта, ръж, овесени ядки). По-добре е да запазите порция пшенично брашно, дори ако искате да включите друг вид, за да е по-пухкава и мека консистенция сладкиша.
- Можете да смените слънчогледовото масло с кокосово масло, масло или маргарин. Не препоръчваме да използвате зехтин за приготвянето на тези видове десерти, защото може да е твърде силен и да маскира вкуса на тортата.
- Вместо захар можете да използвате всеки подсладител: стевия, сироп от агаве, захарин, течен подсладител и др.
- И накрая, ако някой, който го яде, има непоносимост към лактоза, можете да смените гръцкото кисело мляко със соево или бадемово кисело мляко.
Подготовка
- Първо, преди да започнете, предварително загрейте фурната до 190ºC (375ºF).
- В купа добавете яйцата и разбийте до получаване на пяна.
- След това добавете подсладителя и предварително разтопеното олио или масло и разбъркайте, докато всички съставки се комбинират.
- С помощта на цедка добавете брашното с маята, за да не се образуват бучки.
- Разбъркайте с лъжица до получаване на хомогенна консистенция.
- Добавете какаото на прах и кафето, приготвено в кафемашина, или 150 мл вода с 4 супени лъжици разтворимо кафе.
- Измийте и почистете боровинките, изчистете ги от костилките и ги добавете към сместа.
- След това намажете тава, подходяща за фурна, и изсипете сместа в нея.
- За финал печете 30-40 минути и оставете да изстине на решетка за няколко часа, за да не загуби формата или текстурата си.
- Важно е да не отваряте фурната, докато сладкишът втасва, защото може да го накарате да загуби въздух и да стане неравномерен.
За да разберете дали тортата е напълно готова, можете да набодете центъра с шиш или клечка за зъби и да видите дали ще излезе суха. Ако не, върнете във фурната за още 5 минути и продължете да печете, докато стане напълно готово.
Тази рецепта е вкусна с ванилов сладолед или бита сметана. Ако искате по-здравословен вариант, можете да добавите ядки или плодова салата, за да завършите десерта.
Прочетете още: Вкусна веган морковена торта без мазнини и без яйца
Веган торта с кафе, какао и боровинки
Ако предпочитате 100% веган алтернатива на тортата с кафе без захар, обърнете внимание на следната рецепта. В допълнение към споменатите съставки можете да добавите малко какао за по-интензивен вкус.
Съставки
- 1 чаша брашно (200гр)
- Обезмаслено какао на прах – 3 oz (70 g)
- 1 чаена лъжичка сода за хляб (5 г)
- 1 чаша кафе (сварено във вода) (200 мл)
- Сироп от агаве или течен подсладител по ваш избор – 7 oz (150 g)
- слънчогледово или кокосово масло (100 мл)
- Боровинки – 3 унции (75 г)
- Мляна канела
- Екстракт от ванилия
Подготовка
- Първо загрейте фурната до 190ºC (375ºF).
- След това пригответе кафето с вода и разтворимо кафе или го направете в кафемашина.
- В купа добавете всички течни съставки: сиропа от агаве, слънчогледово масло, кафе и екстракт от ванилия (по избор).
- След това пресейте брашното и го добавете, содата или маята и обезмасленото какао на прах.
- Разбийте енергично, докато всички съставки се смесят идеално и се получи хомогенна смес.
- След това опитайте тестото и добавете още сироп или канела, ако смятате, че има нужда.
- След това измийте и отделете от костилките боровинките и ги добавете към сместа.
- Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена форма.
- Печете около 30-40 минути, в зависимост от височината на тестото и размера на тавата.
- Накрая го извадете и оставете да се охлади преди сервиране.
Искате ли да опитате тези рецепти у дома? Ако търсите десерт без рафинирана захар, и двете са добри възможности. Насладете им се като лека закуска или когато жадувате за нещо сладко.