8 грешки, които трябва да избягвате при готвене на италианска храна

Трябва да избягвате следните грешки при приготвянето на италианска храна, за да постигнете отличен резултат. Научете всичко за тях тук!
8 грешки, които трябва да избягвате при готвене на италианска храна
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Храната от Италия има отлична репутация. Известна е с фантастичния си вкус, а също така успява да осигури значително количество основни хранителни вещества. Включването на италианска храна редовно в диетата ни се счита за здравословно. Има обаче няколко типични грешки, които трябва да се избягват при приготвянето на италианска храна.

Преди всичко трябва да се отбележи, че тази кухня има много прилики със средиземноморската диета. Сложните въглехидрати и качествените ненаситени мазнини изобилстват. Освен това много рецепти включват много зеленчуци.

Имайки това предвид, нека да разгледаме основните грешки, които често се допускат при приготвянето на италиански ястия. Като ги избягвате, ще можете да подобрите качеството на вашите рецепти.

1. Чести грешки при приготвянето на италианска храна: Добавяне на подправки по време на готвене на паста

За приготвянето на паста са необходими само две съставки: вода и сол. Важно е да спазвате инструкциите на производителя, така че да е al dente – тоест с твърда текстура. По този начин усвояването на въглехидратите е по-бавно.

Трябва да добавите подправки към различните сосове и гарнитури. По този начин ще извлечете максимума от тях, тъй като много от тях имат антиоксидантен капацитет, за който е доказано, че намалява риска от заболяване.

Прочетете и тази статия: Вкусна рецепта за агнешка яхния

2. Чести грешки: Пиенето на капучино по всяко време на деня

Капучиното не е нищо повече от кафе с какао. То осигурява някои ползи за здравето, когато го пиете без захар. Съдържа много антиоксидантни флавоноиди, които неутрализират образуването на свободни радикали.

Всъщност редовната консумация на кафе има много ползи за здравето според изследване, публикувано в European Journal of Epidemiology. Най-положителен ефект се наблюдава при прием на една до две чаши на ден.

Капучиното обаче е вид кафе, което италианците пият на закуска, първо сутрин. След обяд е по-добре да изберете друг вид кафе, като еспресо.

Италианска кухня
Капучиното е идеално за закуска, но за останалата част от деня еспресото е най-добрият вариант.

3. Чести грешки при приготвянето на италианска храна: Използване на макарони без вдлъбнатини

Италианците рядко използват гладки макарони. Като цяло, те са склонни да избират тези видове тестени изделия, които имат вдлъбнатинки на повърхността. Това позволява на сосовете да ги покрият по-ефективно, предотвратявайки оставането им на дъното на съда.

4. Включване на всякакъв вид сирене в рецепти за италианска храна

Сиренето е вид храна с изключителни свойства и качество. Осигурява протеини с висока биологична стойност в големи количества. Тези хранителни вещества са от съществено значение, за да се предотврати развитието на състояния, които засягат чистата маса, както се вижда от проучване, публикувано в списание Nutrition Research.

Както и да е, не всяко сирене е добър вариант, когато става въпрос за подправяне на пастата. Най-често се използва пармезан. Освен това е най-добре този продукт да е отлежал поне 18 месеца.

5. Не се възползвате от водата, използвана за готвене

Водата, в която се готви пастата, може да се използва за подобряване на вкуса на сосовете, които добавяте по-късно. Поради тази причина е най-добре да не я изхвърляте. Можете да я използвате, за да направите още по-добро ястието си.

6. Чести грешки при приготвянето на италианска храна: Добавяне на пържен домат

Пърженият домат, който се продава в много части на света, е наистина с лошо качество. Освен това може да има добавени захари, което ще повлияе негативно на гликемичния контрол и метаболитната функция на организма.

Италианците използват естествени домати. Понякога ги смилат, но основното е доматите да са без никакви добавки. Най-често добавят босилек или екстра върджин зехтин, за да подобрят вкуса.

7. Използване на сметана за приготвяне на карбонара

В Италия карбонара се приготвя с яйчен жълтък и вид месо, специфично за района. Въпреки че е вярно, че тази последна съставка може да бъде заменена с панчета, не трябва да използвате сметана, за да подобрите текстурата на крайното ястие.

Яйцето трябва да бъде една от основните съставки, заедно със сиренето пекорино. По този начин можете да получите резултат, който е по-близо до традиционната рецепта.

италианска храна
Паста карбонара е италианска класика, която не много готвачи възпроизвеждат вярно.

8. Чести грешки: Придружаване на ястия с чеснов хляб

Хлябът с чесън е често срещан продукт в Италия, но се използва като предястие. Това, което никога не трябва да се прави, е да придружавате основно ястие или паста с този вид хляб.

Всъщност много от тези ястия дори не се сервират с нормален хляб. Самата паста вече е достатъчен източник на въглехидрати, така че е най-добре да не предлагате втора храна с високо съдържание на въглехидрати.

Избягвайте тези често срещани грешки при готвене на италианска храна

Сега знаете кои са най-типичните грешки при готвене на италианска храна. Като ги избягвате, можете да бъдете сигурни, че ще приготвяте вкусни рецепти, по-близо до оригиналните версии. Ако искате да приготвите паста като истински италианец, имайте предвид тези съвети!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical reviews in food science and nutrition57(13), 2889–2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
  • Kim, Y., Je, Y., & Giovannucci, E. (2019). Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers. European journal of epidemiology34(8), 731–752. https://doi.org/10.1007/s10654-019-00524-3
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.