“Изравняването на кривата”: епидемиологични последици

Коронавирусът (COVID-19) бързо се разпространява по света. Затова „изравняването на кривата“ е изключително важно, за да можем да се справим с вируса. В тази статия ще ви покажем какво представлява епидемиологичната крива и защо изравняването й е важно.
“Изравняването на кривата”: епидемиологични последици

Последна актуализация: 12 май, 2020

Терминът “изравняването на кривата”често присъства в новините и медийното пространство. Първата ни задача, за да се защитим и спрем разпространението на вируса е като прекъснем бързото покачване на кривата. Затова бяха възприети и толкова драстични мерки през последните месеци.

COVID-19 засегна много здравни системи по света. Трябва да  разберем какво подтиква разпространението му, за да можем да се справим с него.

Дори броят на заразените да остава висок във времето, фактът, че здравните заведения приемат същия брой новозаразени пациенти като този, който изписват, намалява значително бремето върху плещите на здравната система.

Често чуваме следното: смъртността не е най-голямата опасност. Опасна е скоростта, с която вирусът се разпространява и способността му да нокаутира обществените системи. Затова трябва да разберем покачването на кривата на този вирус и как да се справим с това по най-адекватния начин.

Какво знаем за „изравняването на кривата“? Тази статия ще ви разкаже повече по темата за кривата на COVID-19 и последиците от покачването й. Прочетете следващите редове!

Епидемиологичната крива и представянето на случаите

Ролята на епидемиологичната крива

Епидемиологичните криви ни представят информация за моделите на разпространение на инфекцията, изолираните случаи, инкубационните периоди и още.

Епидемиологичната крива представлява графично представяне на епидемиологичните случаи според датите на поява на заболяването. Тя ни дава информация относно:

  • Модела на разпространение на епидемията
  • Мащаба на епидемията
  • Изолираните случаи
  • Развитието на епидемията във времето
  • Времето за заразяване и инкубационния период

Изключително ценен инструмент в борбата срещу COVID-19 без съмнение е разкриването на момента на първото заразяване с вируса. За целта е важно да се види времето необходимо за заразяване представено в епидемиологичната крива.

За съжаление закъсняхме с тази информация. Вирусът започна да се разпространява в края на февруари. С течение на времето властите наложиха драстични мерки, а хиляди пациенти бяха вече в периода на инкубация на вируса.

В последващи документи като тези на Joan C. Micó, професор в Политехническия университет на Валенсия (UPV), предположиха, че пикът на заразата в Испания ще бъде на 6-ти април.

Кривата на Гомперц: надежда за спирането на COVID-19

Кривата на Гомперц или функцията на Гомперц е вид математически модел. Представлява сигмоидна функция (дълга S-образна крива)описваща по-бавния растеж в началото и края на определен времеви период.

Описването на смъртността е била първоначалната функция на тази крива. А в момента тя се използва от много епидемиолози. Особено за предвиждане развитието на COVID-19 на световно ниво:

  • Първоначалното изравняване може да отговаря на серия от открити изолирани случаи. Всички останали заразени хора биха могли да бъдат в инкубационен период.
  • След това стойностите се покачват, удължавайки високата част на “S” на кривата. В този период се откриват случаите на тези, намиращи се в период на инкубация в първата фаза, както и новозаразените. Тази фаза на растеж е продължителна, а нарастването се увеличава все по-бързо във времето.
  • Именно на този етап предприетите мерки започват да изпълняват своята важна роля. Експоненциалният растеж не може да бъде безкраен, а при най-лошия сценарий той би започнал да се забавя при достигане на 100% на заразяване. Самоизолацията и бързото разкриване на случаите би трябвало да изравни бързото покачване на кривата. На улиците вече няма хора изложени на заразяване, логично моделът на разпространение на болестта не може да бъде същият както при една нормална ситуация.

Препоръчваме ви да прочетете и: Може ли храната да се зарази с коронавирус?

Изравняването на кривата не означава край на епидемията

Следенето на изравняването на кривата на коронавируса е ценен инструмент за учените и медиците

Изравняването на кривата не показва края на епидемията. За съжаление дори всичко да е овладяно, хората ще продължават да се разболяват и да умират от коронавирус.

Изравняването на кривата на заразените и смъртните случаи е първата стъпка в борбата срещу болестта, но не означава край на епидемията. Ще продължат да се появяват нови болни и за съжаление – нови смъртни случаи.

Представянето на епидемиологичните проучвания е на световно ниво, а не на индивидуално: фактът, че броят на заразените и смъртните случаи е овладян е добра новина, въпреки че продължава да е висок.

След като този брой бъде стабилизиран, тази експоненциална крива се изравнява до крива на Гомперц, а най-лошото трябва да бъде зад гърба ни. Едно нещо трябва да ни бъде ясно: дори разпространението на болестта да бъде забавено, пълното му спиране в краткосрочен план е практически невъзможно.

В края на тази пандемия (която ще свърши някога) все още ще има случаи на COVID-19, но болниците ще могат да лекуват тези пациенти много по-добре, тъй като здравната система ще функционира нормално.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.