Използвайте козметичните свойства на лимона за красива и здрава кожа

Нашата кожа е нашата „визитка картичка“. Ето защо е важно да се грижим за нея, за да ни представя пред другите хора по най-добрия начин. От друга страна, кожата е много важна за нашето самочувствие, защото оказва голямо влияние върху начина, по който виждаме себе си.
Използвайте козметичните свойства на лимона за красива и здрава кожа

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Използването на козметичните свойства на лимона за красива и здрава кожа е добра стъпка към постигане на желания външен вид, както и грижа за самочувствието ни.

Нашата кожа показва как се чувстваме отвътре. Обаче, понякога това може да бъде недостатък. Кожата може да разкрие за нас неща, които не искаме да покажем, като например стрес, липсата на сън и умора. Това дори може да повлияе негативно на нашето психическо състояние.

Ето защо, най-добре е да се грижим добре за кожата. Много е важно като се погледнете в огледалото да виждате красива и здрава кожа. Това ни изпълва с положителна енергия, от която се нуждаем, за да започнем деня. Това е особено важно, когато преживяваме трудни моменти.

Поради тази причина, най-добре е да се използват естествени продукти, доколкото е възможно. Тези продукти не са вредни за природа и нямат никакви странични ефекти.

Днес ще ви представим козметичните свойства на лимона и как можете да ги използвате, за да имате здрава и красива кожа.

Защо да използваме козметичните свойства на лимона?

Козметичните свойства на лимона: защо да използваме лимона

Както всички цитрусови плодове, лимонът е богат на витамин C, така че е добър антиоксидант. Като резултат, забавя появата на бръчки и петна.

По подобен начин, помага за производството на меланин и подпомага регенерацията на кожата.

Този витамин също се използва като възстановяващ агент. Не е необичайно да имаме малки лезии по кожата поради кола маска или акне, или черни точки.

Лимоновият сок ни помага да се отървем от белезите или поне да ги намалим.

Също има предимството, че служи като ексфолиант.  По този начин ще се отървем от нечистотите и мазнините, които са по кожата ни.

В същото време ще постигнем чиста и сияйна кожа на лицето, което ще допринесе за безупречния ни външен вид.

Как да използваме козметичните свойства на лимона?

Козметичните свойства на лимона като ексфолиант

Козметичните свойства на лимона: лимон нарязан и захар в канче

Можете да използвате козметичните свойства на лимона като ексфолиант, като го приложите на кожата,  заедно със захар. Както знаете, всички ексфолианти трябва да имат в състава си подходящ, твърд компонент, който да отпушва порите. В този случай, можете да използвате кристална бяла захар.

Не се изкушавайте да използвате сол, защото солта абсорбира водата от кожата и я изсушава.

Може да изглежда странно, че препоръчваме захарта като съставка. Обаче, трябва да знаете, че кожата не абсорбира глюкозата, така че не попада вътре в тялото. Също така, поради грубата си текстура, кристалната бяла захар е перфектна съставка за ексфолиант.

Съставки

 • 3 супени лъжици бяла кристална захар (13 г)
 • 3 супени лъжици зехтин (45 г)
 • 1/2 чаша вода (125 мл)
 • Сокът от половин лимон

Начин на приготвяне

 • Смесете сока от лимона с водата.
 • Добавете захарта.
 • Бавно излейте сместта в зехтина и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес.

Приложение

Ефектът е подобен на другите ексфолианти.

 • Първо, почистете лицето много добре.
 • След това, нанесете ексфолианта от лимон и захар, с кръгови масажни движения. Внимавайте и не натискайте много, за да не нараните кожата.

Тонизира кожата

Лице на млада жена легнала на хавлиена кърпа.

Козметичните свойства на лимона включват способността му да действа на кожата като натурален тоник.

Съставки

 • Сокът от половин лимон.
 • 1/2 чаша вода (125 мл)
 • Може да направите повече от този натурален тоник, стига да спазвате съотношенията.

Начин на приготвяне

 • Смесете водата и лимона, за да предотвратите увреждането на кожата от лимона. По този начин премахвате непотребните вещества по кожата и се възползвате от козметичните свойства на лимона. Обаче, ако забележите зачервяване по кожата, използвайте повече вода.

Приложение

 • Напоете памучен танпон в сместа и внимателно нанесете на кожата.
 • Изчакайте 20 минути, преди да отмиете. През това време козметичните свойства на лимона ще подействат и кожата ви ще стане чиста, свежа и тонизирана.
 • След това, измийте добре сместа с голямо количество студена вода и подсушете кожата на лицето.
 • На края, използвайте овлажняващ кожата крем, за да завършите напълно процедурата.

Както вече знаете, за да запазите кожата си красива и здрава, от съществено значение е да преминете през стъпките, които споменахме: ексфолиация, тонизиране и овлажняване.

За процедурата, включваща овлажняване, можете да използвате някои натурални продукти, като какаово масло и витамин Е.

Нашата кожа е нашата „визитка картичка“. Ето защо е важно да се грижим за нея, за да ни представя пред другите хора по най-добрия начин. От друга страна, кожата е много важна за нашето самочувствие, защото оказва голямо влияние върху начина, по който виждаме себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
 • Proksch, E., Brandner, J. M., & Jensen, J. M. (2008). The skin: An indispensable barrier. Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1600-0625.2008.00786.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.