Как да отпушите порите си с тези три средства

Когато се запушват, порите увеличават размерите си вследствие на веществата, които се натрупват в тях. Това може да доведе до поява на черни точки.
Как да отпушите порите си с тези три средства

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Порите са склонни да се запушват, поради неправилното почистване, което предизвиква натрупване на мазнини, пот и нечистотии. В тази статия ще разберете как да отпушите порите си с някои натурални средства.

Какво се случва, когато се запушат порите?

Когато се запушват, порите увеличават размерите си вследствие на веществата, които се натрупват в тях. Това може да доведе до поява на черни точки.

Когато порите ви се разширят, те стават много по-забележими. Това е доста неприятно на вид и изисква разнообразни средства за почистване на кожата и отпушване на порите. Обичайните ви процедури за почистване на кожата няма да подействат в тези случаи.

Как да отпушите порите си?

Средства за отпушване на порите

Ексфолирането помага за премахване на старите клетки на кожата и остатъците.

Хората често се опитват да отпушат порите си, търкайки кожата си със сапун или с четка за почистване на лицето. Тези методи обаче няма да дадат желаните резултати.

Има много по-ефикасни средства, които ще ви помогнат да отпушите порите си и да премахнете всяка натрупана мръсотия, без да дразните кожата си. Ето три натурални решения, които трябва да приложите на практика, за да получите желания ефект.

1. Билкова лицева пара

Това е един от най-добрите начини за отпушване на порите. Това е важна стъпка, която ще ви помогне да отворите порите си, правейки ги много по-лесни за почистване. Ако пропуснете тази стъпка, ще ви бъде много по-трудно да почистите добре порите си и да елиминирате цялата натрупана мръсотия.

Както се твърди в някои проучвания, парата отваря порите ви и изостря чувствителността на кожата ви.

2. Как да отпушите порите си с горещи компреси?

Компреси

Топлината помага за отпушването на порите, позволявайки ви да ги почистите по правилен начин.

След 5-минутни пари на лицето, трябва внимателно да почистите порите си. В случай че порите в някои зони (като носа) не се отворят достатъчно, може да използвате горещ компрес.

Накиснете компреса във водата, която сте използвали за лицевата пара и го наложете върху засегнатата зона за няколко минути. След това повторете процедурата, за да премахнете всички черни точки, които може би имате.

3. Маска с глина за отпушване на порите

Това е последната стъпка след приключване на първите две. Маските с глина правят кожата изключително гладка, чиста и подновена. Въпреки това е важно да не оставяте маската на лицето си твърде дълго, тъй като тя може да раздразни лицето и да му навреди, ако имате чувствителна кожа.

Независимо че може да намерите много различни маски с глина на пазара, може и да си приготвите сами такава в домашни условия. Препоръчваме да не прилагате тази маска повече от веднъж на всеки 15 дни.

Защо е необходимо да почиствате лицето си?

Почистване на лицето

Ежедневното почистване на лицето предотвратява запушването на порите, подпомага регенерацията на кожата и свежда до минимум появата на състояния като акнето.

Освен споменатите по-горе решения за отпушване на порите, е важно да имате предвид два основни съвета:

  1. Почиствайте кожата си всяка вечер. Най-добре е да го правите по това време на денонощието, а не сутрин, тъй като кожата се регенерира през нощта.
  2. Друга препоръка, която искаме да споделим с вас, е да отстранявате целия си грим. Ако не почистите кожата си по подходящ начин, може да оставите следи от грим по лицето си. Това е много вредно, понеже запушва порите и не позволява на кожата ви да диша.

Поддържането на тези добри навици ще предотврати появата на неприятните черни точки по кожата ви. Освен това подходящите процедури за почистване на лицето ще допринесат за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата и на появата на преждевременни бръчки вследствие на лоша грижа за кожата.

Как се грижите за кожата си? Почиствате ли я добре?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mora Ochoa, M., Savigñon, O., Rosa, A., González Gross, T. M., & Castro Mela, I. (2010). El sol:¿ enemigo de nuestra piel?. Medisan14(6), 0-0.
  • Pérez, J. P., Comas, L. V., & Ramos, P. P. (2011). Diseño y desarrollo de dos mascarillas faciales para el acné con quitina como sustancia bioactiva. Revista Cubana de Farmacia45(2), 251-263.
  • Vila, M. A. B. (2014). Técnicas de higiene facial y corporal. Ediciones Paraninfo, SA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.