Искате да лекувате болки в гърба и врата естествено? Ето някои съвети

Знаете ли, че са свързани със стреса и безпокойството? Отделяйте повече време за себе си и за нещата, които обичате да правите.
Искате да лекувате болки в гърба и врата естествено? Ето някои съвети
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Компютри, таблети и смартфони … всички те постоянно присъстват в нашия живот. Благодарение на тях създаваме и поддържаме взаимоотношения, и чрез тях сме непрекъснато информирани. Въпреки това, използването им може да причини болки в гърба и врата.

Разбира се, решението не е да ги премахнем. Вместо това трябва да правим упражнения и дейности, които намаляват страничните ефекти, причинени от непрекъснатото им използване в нашето ежедневие.

Въпреки това, преди да препоръчаме правилни упражнения за този проблем вярваме, че е важно да знаете защо тези места болят.

Мускулните контрактури задействат болки в гърба и врата

Наличието на болки в гърба и врата понякога е в следствие на стрес

Контрактурите са травми, които възникват, когато мускулите са напрегнати за твърде дълго време.

Когато това се случи се появяват така наречените “възли”. Те са резултат от неспособността на мускулите да се върнат в спокойно състояние.

Мускулната контрактура се засилва във връзка със силата на мускулите. Следователно, колкото по-слаби са те, толкова повече болка ще усещате.

Поради това, че не използваме гърба и врата, за да хващаме или задържаме неща, те са много чувствителни области. По същата причина не се грижим за тях достатъчно, а само когато усещаме симптоми, които ни напомнят, че съществуват.

Ето защо упражненията за намаляване на напрежението и укрепване на мускулите са от съществено значение. Ще трябва да направите някои промени в живота си, за да премахнете стреса. Ако не, вашите мускули непрекъснато ще бъдат напрегнати.

Упражнения, които ще помогнат за лечение на болки в гърба и врата естествено

Преди да започнете тези упражнения се уверете, че сте седнали в правилната позиция. Препоръчваме ви да застанете в поза лотус, но ако не можете, уверете се, че гърбът ви е изцяло прав.

След това е време да практикувате дишане. Много е важно да го направите, защото ефектът от упражненията зависи от това, дали тялото ви е напълно окислено.

В идеалния случай трябва да дишате бавно: когато вдишвате, напълнете корема си и го изпразнете, когато издишвате. По този начин ще постигнете състояние на релаксация, което ще премахне напрежението.

1. Обърнете главата си наляво и надясно

 • Започнете да се въртите към всяка страна, но дръжте врата си центриран.
 • Не забравяйте, че физическите упражнения трябва да бъдат постепенни. В противен случай рискът от лезии ще се увеличи значително.
 • Повторете упражнението 5 пъти на всяка страна.

2. Наклонете главата си назад

 • Направете това леко, с изправен гръб и врата в центъра.
 • Най-напред наклонете главата си назад. След това я наклонете към гърдите си.
 • Извършете движението 5 пъти, точно както преди.
 • Не се претоварвайте, тъй като не се стремим към интензивност.

3. Наклонете главата си от една страна на друга

При болки в гърба и врата правете упражнения

Трябва да сте сигурни, че ушите ви са успоредни на ръцете. Ако правите това твърде грубо, може да почувствате усещане за спазми или на издърпан мускул.

Правете леки движения и останете няколко секунди с врат в центъра.

Отново повторете упражнението 5 пъти.

4. Завъртете главата си, за да облекчите болката в гърба

Сега е време да направите пълен кръг, като започнете от първоначалната поза. Ако гърбът ви е крив или вратът се измества, върху гръбначния ви стълб ще се окаже болезнено притискане.

Започнете да въртите отдясно и се уверете, че когато завършите въртенето, брадичката ви докосва гърдите.

Направете 5 завъртания и започнете отново, този път от лявата страна.

5. Разтегнете гръбначния стълб

 • Завъртете лицето си надясно и спуснете леко челюстта, без да се напрягате.
 • След това вдигнете ръката си нагоре зад главата и внимателно спуснете. Опитайте ръцете ви да са отпуснати.
 • Задръжте в позата 10 секунди.
 • Направете същото и наляво.

6. Наслаждавайте се на свободното си време

Болката в гърба и врата също е свързана със стреса - отделяйте време за себе си.

И накрая бихме искали да ви напомним, че болката в гърба и врата също е свързана със стреса. Ето защо, освен тези упражнения, опитайте се да отделяте свободно време за себе си.

Направете списък на дейностите, които ви харесват най-много, и ги включвайте колкото е възможно повече във всекидневния си живот.

Има хора, които си позволяват да се забавляват само, когато са изпълнили задълженията си. Това обаче улеснява навлизането в омагьосания кръг на задълженията, които никога не свършват.

По тази причина планирайте време за забавление и релаксация. Тази стратегия ще ви позволи да се ангажирате със себе си.

Доброто здраве е комбинация както от добро физическо, така и от психическо състояние. В момента, в който някоя от двете области изостава, другата следва. Защо не отделите време за повече забавления и релаксация?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.