Храни и лекарства, които никога не трябва да смесвате
Много хора не знаят, че има определени храни и лекарства, които никога не трябва да комбинирате.
Причините са различни в отделните случаи, но предупреждението, което важи за всички тях е едно е също: тази комбинация може да е опасна за здравето ви.
Освен това има определени правила за приема на лекарства, освен правилното им дозиране. Тези правила обхващат и начина ни на хранене по време на приема на даденото лекарство.
Храни и лекарства , които не трябва да смесвате – Бронходилататори
Болните от астма, бронхит и други белодробни заболявания използват този тип лекарства.
Ако приемате такъв вид лекарство трябва да знаете, че е най-добре да ограничите консумацията на напитки и храни, съдържащи кофеин.
Ето защо:
- Тези лекарства оказват стимулиращо действие върху нервната система. Затова за да избегнете прекомерната нервност по време на лечението си, трябва да ограничите приема на кофеин.
- Трябва да внимавате най-вече с теофилина, защото кофеинът повишава токсичността на това лекарство.
- Трябва да избягвате и мазната храна, защото повишава био-активността на теофилина.
Лекарства за понижаване на кръвното налягане
Лекарствата понижаващи кръвното налягане са подходящи за лечение и предпазване от болести на сърцето и бъбреците.
Става въпрос за лекарства като каптоприл, еналаприл и рамиприл. Трябва да избягвате смесването на тези лекарства с храни, богати на калий.
Ето защо:
Лекарствата от този вид повишават количеството на калия в кръвта. Високото количество калий може да доведе до неравномерно сърцебиене и недостиг на въздух.
Затова е най-добре да ограничите приема на:
- Банани
- Картофи
- Соя
- Спанак
Антиаритмични средства
Антиаритмичните средства са вид лекарства (като дигоксин), които се използват за лечение и предпазване отсърдечна недостатъчност.Проблемът се появява, ако консумирате продукти, богати на глициризинова киселина като женското биле например. Това вещество се съдържа в сладкишите и тортите, както и в съставките на бирата.
Ето защо:
- Тази съставка може да доведе до неритмично сърцебиене и дори до сърдечен удар, в комбинация с дигоксин.
- И обратно диетичните фибри намаляват ефекта на лекарството. Затова е добре да приемате лекарството 2 часа преди или след храна.
- Освен това някои билки като жълтия кантарион и сена оказват влияние върху действието на дигоксина.
Лекарства намаляващи “лошия” холестерол (LDL)
Пълните хора и тези страдащи от диабет и сърдечно-съдови болести приемат този вид лекарства.
Примери за този вид лекарства са аторвастатин, флувастатин, ловастатин, симвастатин, росувастатин и правастатин.
Не трябва да смесвате тези лекарства с цитрусови плодове.
Ето защо:
Цитрусовите плодове значително повишават усвояването на лекарството, което повишава вероятността от предозиране и поява на странични ефекти.
Ефектът от приема на една таблетка с портокалов сок се равнява на приема на по-голямо количество от лекарството с вода.
Прочетете: 5 плода за балансиране нивата на холестерола
Храни и лекарства , които не трябва да смесвате – Антикоагуланти
Антикоагулантите се използват за лечение и предотвратяване на тромбоза. Сред тях е варфаринът.
Този вид лекарства не трябва да се консумира с храни разреждащи кръвта, както и такива богати на витамин К.
Ето защо:
Когато приемате такива лекарства трябва да ограничите консумацията на боровинки, чесън, джинджифил и някои подправки (лют червен пипер, канела, куркума).
Тези храни имат също антикоагулатно действие и могат да доведат до кървене, засилвайки ефекта на варфарина.
От друга страна витамин К понижава ефекта на това лекарство. Съдържа се в голямо количество в спанака, ряпата, зелето и броколито.
Храни и лекарства , които не трябва да смесвате – Аналгетици
Аналгетиците се използват за лечение на оттоци и главоболие.
Пример за този вид лекарства е ибупрофенът, който всички познаваме. Трябва да избягвате приема на лекарството, ако сте пили газирани напитки.
Ето защо:
Ибупрофенът е несъвместим с подсладени газирани напитки, тъй като въглеродния диоксид и киселините в тях ускоряват усвояването му и повишават концентрацията му в кръвта.
В такъв случай контролирането на дозата е невъзможно. А това може да доведе до натравяне, което се отразява най-вече върху дейността на бъбреците.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Food and drugs. (1938). The Analyst. https://doi.org/10.1039/AN9386300050
- Bushra, R., Aslam, N., & Khan, A. Y. (2011). Food-drug interactions. Oman Medical Journal. https://doi.org/10.5001/omj.2011.21
- Beckett, R. D. (2014). Food and Drug Administration, US. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00314-6