Груби и сухи ръце? Пробвайте тези домашни средства

Растението алое вера е ценено в медицината поради своите хидратиращи и антиоксидантни свойства.
Груби и сухи ръце? Пробвайте тези домашни средства

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ръцете са, без съмнение, онази част от тялото, които човекът използва най-много. Те влизат в контакт с различни повърхности и попадат в различна среда, вследствие на което стават груби и сухи.

Подобно на всяка друга част от тялото, кожата на ръцете се нуждае от специална ежедневна грижа, тъй като са предразположени към изсушаване и са изложени на въздействието на различни фактори.

На пазара ще откриете много продукти, които са създадени специално за обгрижаването на груби и сухи ръце. Ние предлагаме обаче здравословни натурални алтернативи. С тяхна помощ и търпение от ваша страна ще подобрите здравето на кожата за нула време.

Зехтин за груби и сухи ръце

Зехтин за груби и сухи ръце

В зехтина се съдържат много антиоксиданти и есенциални мастни киселини, които са подходящи при проблема “сухи ръце”.

Той подхранва, хидратира и предпазва от преждевременно стареене – често наблюдавано при кожата на ръцете, за които не се полага грижа.

Как да го използвате?

 • Загрейте зехтина и масажирайте с него и двете ръце в продължение на 5-10 минути. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно.
 • Също така, можете да приготвите смес от зехтин и захар – така получавате натурален ексфолиант, с помощта на който ще отстраните мъртвите кожни клетки.

Овесени ядки

Тази храна действа като почистващо средство и ексфолиант. Те редуцират нечистотиите по кожата и я предпазват от изсушаване.

В допълнение към това съдържат протеини, които елиминират риска от дехидратация и поддържат кожата влажна.

Как да го използвате?

 • Пригответе лепкава паста, използвайки по една супена лъжица фини овесени ядки и пчелен мед.
 • Втрийте получената смес в кожата на ръцете. Оставете я да подейства за 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Кокосово масло

Кокосовото масло хидратира кожата на ръцете

Мастните киселини в кокосовото масло и изобилието от антиоксиданти в него хидратират кожата на ръцете и възстановяват щетите, вследствие на действието на ултравиолетовите лъчи.

Как да го използвате?

 • Нанесете малко кокосово масло и масажирайте ръцете в продължение на 5 минути преди сън.
 • По възможност сложете на ръцете си памучни ръкавици. Така ще постигнете по-добри резултати.

Алое вера и шипки

Растението алое вера е ценено в медицината поради своите хидратиращи и антиоксидантни свойства, които подпомагат клетъчната регенерация и намаляват вредите, нанесени от свободните радикали.

Искаме да засилим ефекта от тази процедура и поради това ще съчетаем алое вера с шипки. С това натурално средство ще се справите с прекалено сухата кожа на ръцете и в случаи, когато те са напукани.

Приготовление:

 • Извлечете гела от стебло алое вера и го смесете с няколко капки етерично масло от шипки.
 • Използвайте получения крем за нежен масаж на ръцете. Оставете средството да действа няколко минути, докато нутриентите проникнат в дълбочина.

Портокал и пчелен мед

Мед и портосал - отлично натурално средство при груби и сухи ръце

Това натурално средство съчетава антиоксидантите в портокалите с хидратиращите свойства на пчелния мед. Така се получава отлично натурално средство при груби и сухи ръце. Сами ще забележите колко мека става кожата.

Приготовление:

 • Изстискайте сока от един портокал и го смесете с 1 супена лъжица пчелен мед, за да приготвите лосион.
 • Нежно масажирайте ръцете с полученото средство. Оставете го да действа 15 минути.

Натурално кисело мляко

Този натурален продукт е един от най-добрите, когато искаме да се грижим оптимално за кожата. Освен, че я хидратира, киселото мляко съдържа активна съставка, наречена млечна киселина. Тя действа като натурално почистващо средство и ексфолиращ агент, отстранявайки всички мъртви кожни клетки.

Как да го използвате?

 • Необходима ви е 1 супена лъжица натурално кисело мляко. Втрийте го в ръцете си с нежни масажни движения в кръг. Масажирайте 5 минути.
 • По желание можете да смесите 2 супени лъжици кисело мляко с малко брашно от леблебия, за да създадете ексфолираща паста. Тя притежава свойството да обновява кожата на ръцете. Нежно масажирайте двете ръце с получената смес. Повтаряйте процедура 2 пъти седмично.

Зрели банани

С банани ще се справите с проблем като груби и сухи ръце.

Един зрял банан притежава силни хидратиращи и регенериращи свойства, с помощта на които ще се справите с проблем като груби и сухи ръце.

Приготовление:

 • Намачкайте 1 банан, за да получите паста. Нанесете я върху ръцете. Оставете натуралното средство да действа 30 минути.
 • Друг начин да извлечете полза от банана е като смесите получената паста с малко пчелен мед и зехтин.
 • Нежно масажирайте ръцете в продължение на 10-20 минути.
 • И при двата метода е препоръчително накрая да изплакнете ръцете с топла вода. След това нанесете повече хидратиращ крем.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.