Гризеофулвин: Какво представлява и за какво се използва?

Гризеофулвин е противогъбично лекарство, използвано за лечение на инфекции на скалпа, ноктите и кожата. Как да го използваме безопасно?
Гризеофулвин: Какво представлява и за какво се използва?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 16 юни, 2023

Гризеофулвин е лекарство, разработено през 1939 г. в Оксфорд. Използва се за лечение на гъбични инфекции, особено в косата и ноктите; следователно се счита за противогъбично. Въпреки че се предлага в няколко форми на приложение, оралният път е най-често срещаният.

Това има предимство по отношение на ефективността пред други противогъбични лекарства, но носи и определени рискове. Поради тази причина трябва да се използва с повишено внимание, особено ако приемате други лекарства или добавки. Разказваме ви всичко, което трябва да знаете по темата. Прочетете!

За какво се използва гризеофулвин?

Гризеофулвин е противогъбично лекарство. Това означава, че е предназначен за лечение на инфекции, причинени от гъбички. Например трихофития, който може да бъде причинен от различни видове (гъбички от родовете Microsporum, Epidermophyton и Trichophyton ).

Предлага се на пазара по различни начини в различните страни. Предлагат се както генерични, така и маркови лекарства (най-типичният е Fulcin®). В този случай целта е да се лекуват инфекции, засягащи косата, ноктите или кожата.

Как работи?

Гризеофулвин спира инфекции, причинени от определени гъбички. Механизмът му на действие е да попречи на гъбичките да се размножават и да се разпространяват в нови клетки.

Това става чрез унищожаване на определени структури на гъбата, които участват в клетъчното делене. По-конкретно, той инхибира митозата на гъбичките чрез унищожаване на клетъчните микротубули.

Лекарството се отлага в клетките на тялото, които са отговорни за синтеза на кератин. Те присъстват в кожата, ноктите и косата. Това са местата, където проявява своето противогъбично действие.

Ефектите му обикновено се усещат между втория и четвъртия ден от лечението. Пълното излекуване на инфекцията обаче може да отнеме седмици или месеци. Това варира в зависимост от местоположението и степента на гъбичките.

Приема се през устата, тъй като се абсорбира през чревната лигавица. Лекарството има полуживот в кръвта около 24 часа. След това се метаболизира в черния дроб и се елиминира чрез урината и изпражненията.

Предпазни мерки преди употреба на гризеофулвин

Както при всяко друго лекарство, има някои аспекти, които трябва да имате предвид, преди да приемете гризеофулвин. Първо, някои хора са алергични към това вещество. Поради това е възможно да се появи тежка алергична реакция.

Ако случаят е такъв, симптомите включват подуване на гърлото, затруднено дишане, както и копривна треска и други прояви. Запушването на дихателните пътища може да бъде животозастрашаващо. Важно е да отидете в спешното отделение, ако това се случи.

От друга страна, лекарството може да взаимодейства с редица вещества. Едно от тях е алкохолът. Лекарството може да направи човека по-чувствителен към ефектите на алкохола, което води до по-висок риск от интоксикация.

Предпазни мерки, ако имате определени заболявания

Гризеофулвин може да влоши или усложни някои патологии. Тъй като се метаболизира в черния дроб, не трябва да се прилага при хора с чернодробна недостатъчност или цироза.

Същото важи и за хора, страдащи от системен лупус еритематозус или порфирия. Последното е генетично заболяване, което засяга кръвта. И при двете състояния приложението на това лекарство може да причини влошаване на симптомите.

Други предупреждения за гризеофулвин

Не се препоръчва за бременни жени, току-що родили жени и жени, които кърмят. По време на бременност лекарството може да премине през плацентата и да увреди плода.

В случай на кърмене вероятно преминава в кърмата. Ето защо е препоръчително да се свържете с лекар преди да започнете това лечение. Не трябва да се използва при деца под две години, тъй като няма доказателства за неговата безопасност, дозировка и ефикасност.

Възможни нежелани реакции на гризеофулвин

Гризеофулвин, както всяко друго лекарство, не е без странични ефекти. Те не винаги се появяват, но трябва да се вземат предвид. Освен това има някои, които са по-чести от други. Обясняваме ги в следващите раздели.

Чести нежелани реакции

Честите нежелани реакции включват кожни обриви, болки в стомаха и диария. Може също да се появи гадене, повръщане и световъртеж.

Някои хора изпитват изтръпване или мравучкане на крайниците. Възможно е дори да се появят гъбични инфекции в устата. И накрая, установено е, че причинява главоболие, объркване и безсъние.

Странични ефекти, предизвикващи безпокойство

Макар и по-рядко срещани, някои хора изпитват нежелани реакции, предизвикващи по-голямо безпокойство. Една от тях отбелязахме и преди – тежки алергични реакции. Те се наричат също анафилаксия. Това трябва да се лекува спешно.

При прекомерни количества или при чувствителни пациенти е възможно увреждане на черния дроб. Когато това се случи, може да се появи умора и слабост. Жълтеница, загуба на апетит и болки в стомаха също са чести. По подобен начин е вероятно по-лесно да се появят синини (поради нарушено съсирване ).

Взаимодействие с други лекарства

Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че може да взаимодейства с други лекарства. Според публикация на Mayo Clinic, може също да взаимодейства с витаминни или билкови добавки. Това може да доведе до токсични ефекти или да попречи на лекарствата да бъдат ефективни.

Лекарствени взаимодействия

Когато взаимодейства с други лекарства, това лекарство често намалява ефективността им. Това е така, защото кара черния дроб да ги метаболизира по-бързо. В резултат на това наличието на тези лекарства в тялото намалява и те не успяват да действат правилно.

На първо място, това може да повлияе на противозачатъчните хапчета. Когато една жена се лекува с гризеофулвин, се препоръчва тя да използва други контрацептивни методи. Например, бариерни методи. Ако не, тя може да забременее. Други лекарства, с които възникват взаимодействия са следните:

  • Варфарин. Това е антикоагулант, използван за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти, като тромбоемболия или инфаркти.
  • Салицилати, като аспирин (ацетилсалицилова киселина).
  • Циклоспорин.
  • Някои барбитурати, като фенобарбитал.

Препоръки за употребата на гризеофулвин

За да използвате правилно това лекарство, е важно да знаете как да го прилагате и препоръчителната дозировка. Според публикация на Clínica Universidad de Navarra това може да варира в зависимост от пациента.

Лекарят трябва да избере най-подходящата доза според възрастта, инфекцията и други влиятелни фактори. Пероралната доза, която обикновено се използва при възрастни, варира от 250 до 500 милиграма на всеки 12 часа. Също така могат да се прилагат 125 милиграма на всеки 6 часа.

Терапията трябва да продължи, докато инфекцията бъде напълно унищожена. Това може да отнеме седмици или месеци.

Ако става въпрос за tinea capitis (инфекция на скалпа), може да се препоръчат по-високи дози. Освен това, ако инфекцията е върху кожата, обикновено е необходимо по-малко време за лечение. От друга страна, ако е пo ноктите, обикновено се удължава до шест месеца.

Децата трябва да приемат 10 милиграма на килограм на ден. В тези случаи не трябва да се превишава дозировката гризеофулвин на ден. Както при възрастни, може да се приема веднъж на всеки 12 часа или веднъж дневно.

Препоръчва се лекарството да се приема след консумация на храни, богати на мазнини. Например след ядене на пълномаслено мляко или сирене. Причината е, че мазнините подобряват усвояването му от червата.

Какво да запомните

Гризеофулвин е противогъбично лекарство. Както всяко друго лекарство, трябва да се приема с повишено внимание, тъй като не е без странични ефекти. В допълнение, може да взаимодейства с други вещества и лекарства.

Затова винаги трябва да се предписва от лекар. По същия начин е важно лекарят да знае за всяко лекарство, което пациентът приема, както и неговата медицинска история. Това е единственият начин да се предотвратят усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.