Гравиолата стимулира имунната система и предпазва черния дроб

Днес е достъпна в няколко страни по света и е класифицирана, като една от най-здравословните храни, заради това, че е толкова богата на хранителни вещества.
Гравиолата стимулира имунната система и предпазва черния дроб

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В сто грама гравиола се съдържа една трета от препоръчителната дневна доза витамин C. Тя спомага и за неутрализиране на свободните радикали. Гравиолата (annona muricata) е тропически плод, който расте на дървото Гравиола. Консумирането ѝ носи редица ползи на организма. Притежава приятен сладко-горчив вкус и се е превърнала в основна съставка на няколко сладкиша и лакомства. Използва се също за приготвяне на сокове, смутита и много други здравословни напитки.

Тя е била култивирана още в древността от местното мезоамериканско население. Използвали всичко от нея – от листата до семената, за превенция и лечение на различни заболявания.

Днес е достъпна в няколко страни по света и е класифицирана, като една от най-здравословните храни, заради това, че е толкова богата на хранителни вещества.

Днес подробно ще разгледаме полезността на този плод, така че без колебание да го купите, когато отидете до магазина. Ето ги и тях!

Хранителни ползи от консумирането на гравиола

Тя е мощен източник на витамин C, който е от съществено значение за подсилване на имунната система и предотвратяване на заболявания.

Съдържа значителни количества от витамините на B-комплекса (B1, B2, B3, B5 и B6), желязо, магнезий и калий. Както и по-малки количества аминокиселини, ацетогенини (в листата), алкалоиди, галактоманан и гликозиди.

Всички тези вещества превръщат гравиолата в един от най-мощните антиканцерогени в света. Доказано е, че екстрактът от нея ( получен от листата ѝ), ефикасно потиска канцерогенните клетки, благодарение на цитотоксичния си ефект.

И ако това не е достатъчно – гравиолата по естествен начин улеснява храносмилането, регулира чревната флора и предпазва черния дроб.

Гравиола за имунната система

Гравиолата засилва имунната система

Веществата, съдържащи се в гравиолата, помагат за увеличаването на  имунната защита  на организма, за да се намали повторяемостта на вирусните заболявания и инфекциите.

Тази полза се дължи на високото съдържание на витамин C, който ( заедно с други вещества) действа, като мощен антиоксидант. Той отблъсква свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене.

Всеки 100 гр. гравиола съдържат до 20 мг. витамин C от необходимите дневно 60 мг.

Защита на черния дроб

Редовната консумация на гравиола е здравословен начин за подпомагане функциите на  черния дроб  и жлъчния мехур.

Тя е богата на антиоксиданти, спомагащи прочистването на тези органи. Това улеснява храносмилането на мазнините, с което се подобрява работата на черния дроб и жлъчния мехур.

Грижи се за костите и предпазва от остеопороза

Гравиолата се грижи за костите и предпазва от остеопороза

Този вкусен плод е значителен източник на фосфор и калций, които са важни минерали за здравето на костите и зъбите.

Той е силно препоръчителен за жени в менопауза, тъй като предоставя отличен начин за предпазване от загуба на  костна плътност , която може да бъде предизвикана от намалените нива на естроген.

Мощен антиканцероген

Няколко проучвания са показали, че гравиолата съдържа антиоксидантни вещества и съединения, които предотвратяват и лекуват различни видове рак.

Екстрактът от листата на гравиолата може да бъде ефикасен за спиране растежа на злокачествените клетки на 12 вида рак, включително:

  • рак на дебелото черво
  • рак на гърдата
  • рак на простатата
  • рак на белите дробове
  • рак на панкреаса

Смята се, че веществата и съединенията в нея са хиляди пъти по-силни срещу рака, в сравнение с традиционната химиотерапия. Освен това няма открити странични ефекти или увредени здрави клетки.

Повишена енергия

Гравиолата дава много енергия

С консумацията на гравиола си осигурявате мощен и здравословен източник на енергия, така че вече не е нужно да използвате комерсиални енергийни напитки, включващи множество стимулиращи вещества.

Това е така, защото тя съдържа значителни количества фруктоза – естествен подсладител в плодовете, зареждащ организма, както с физическа енергия, така и с умствена.

Защитава нервната система

Благодарение на голямото количество витамини от B-комплекса, този плод нормализира кръвообращението и защитава нервите.

Витамин B2 подобрява функцията на нервната система, а също така подпомага дейността на  сърцето , намалявайки риска от заболявания.

Знаехте ли, че консумацията на гравиола е толкова здравословна? След като споделихме тези основни ползи, се надяваме, че ще тя присъства в менюто по-редовно.

Заради размерите си, гравиолата е достатъчна за цялото семейство. Тя намира приложение в различни рецепти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sorice A., Guerriero E., Capone F., Colonna G., et al., Ascorbic acid: its role in immune systema and chronic inflammation diseases. Mini Rev Med Chem, 2014. 14 (5): 444-52.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta anlaysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Saedisomeolia A., Ashoori M., Riboflavin in human heath: a review of current evidences. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 57-81.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.