Гравиолата стимулира имунната система и предпазва черния дроб

· 31.08.2016
Тя е била култивирана още в древността от местното мезоамериканско население

В сто грама гравиола се съдържа една трета от препоръчителната дневна доза витамин C. Тя спомага и за неутрализиране на свободните радикали. Гравиолата (annona muricata) е тропически плод, който расте на дървото Гравиола. Консумирането ѝ носи редица ползи на организма. Притежава приятен сладко-горчив вкус и се е превърнала в основна съставка на няколко сладкиша и лакомства. Използва се също за приготвяне на сокове, смутита и много други здравословни напитки.

Тя е била култивирана още в древността от местното мезоамериканско население. Използвали всичко от нея – от листата до семената, за превенция и лечение на различни заболявания.

Днес е достъпна в няколко страни по света и е класифицирана, като една от най-здравословните храни, заради това, че е толкова богата на хранителни вещества.

Днес подробно ще разгледаме полезността на този плод, така че без колебание да го купите, когато отидете до магазина. Ето ги и тях!

Хранителни ползи от консумирането на гравиола

Тя е мощен източник на витамин C, който е от съществено значение за подсилване на имунната система и предотвратяване на заболявания.

Съдържа значителни количества от витамините на B-комплекса (B1, B2, B3, B5 и B6), желязо, магнезий и калий. Както и по-малки количества аминокиселини, ацетогенини (в листата), алкалоиди, галактоманан и гликозиди.

Всички тези вещества превръщат гравиолата в един от най-мощните антиканцерогени в света. Доказано е, че екстрактът от нея ( получен от листата ѝ), ефикасно потиска канцерогенните клетки, благодарение на цитотоксичния си ефект.

И ако това не е достатъчно – гравиолата по естествен начин улеснява храносмилането, регулира чревната флора и предпазва черния дроб.

Гравиола за имунната система

graviola-za-imunnata-sistema

Веществата, съдържащи се в гравиолата, помагат за увеличаването на имунната защита на организма, за да се намали повторяемостта на вирусните заболявания и инфекциите.

Веществата, съдържащи се в гравиолата, помагат за увеличаването на имунната защита на организма, за да се намали повторяемостта на вирусните заболявания и инфекциите.

Тази полза се дължи на високото съдържание на витамин C, който ( заедно с други вещества) действа, като мощен антиоксидант. Той отблъсква свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене.

Всеки 100 гр. гравиола съдържат до 20 мг. витамин C от необходимите дневно 60 мг.

Защита на черния дроб

Редовната консумация на гравиола е здравословен начин за подпомагане функциите на черния дроб и жлъчния мехур.

Тя е богата на антиоксиданти, спомагащи прочистването на тези органи. Това улеснява храносмилането на мазнините, с което се подобрява работата на черния дроб и жлъчния мехур.

Грижи се за костите и предпазва от остеопороза

grizha-za-kostite-predotvratyavane-na-osteoporozata

Този вкусен плод е значителен източник на фосфор и калций, които са важни минерали за здравето на костите и зъбите.

Той е силно препоръчителен за жени в менопауза, тъй като предоставя отличен начин за предпазване от загуба на костна плътност, която може да бъде предизвикана от намалените нива на естроген.

Мощен антиканцероген

Няколко проучвания са показали, че гравиолата съдържа антиоксидантни вещества и съединения, които предотвратяват и лекуват различни видове рак.

Екстрактът от листата на гравиолата може да бъде ефикасен за спиране растежа на злокачествените клетки на 12 вида рак, включително:

  • рак на дебелото черво
  • рак на гърдата
  • рак на простатата
  • рак на белите дробове
  • рак на панкреаса

Смята се, че веществата и съединенията в нея са хиляди пъти по-силни срещу рака, в сравнение с традиционната химиотерапия. Освен това няма открити странични ефекти или увредени здрави клетки.

Повишена енергия

povishavane-na-energiyata

С консумацията на гравиола си осигурявате мощен и здравословен източник на енергия, така че вече не е нужно да използвате комерсиални енергийни напитки, включващи множество стимулиращи вещества.

Това е така, защото тя съдържа значителни количества фруктоза – естествен подсладител в плодовете, зареждащ организма, както с физическа енергия, така и с умствена.

Защитава нервната система

Благодарение на голямото количество витамини от B-комплекса, този плод нормализира кръвообращението и защитава нервите.

Витамин B2 подобрява функцията на нервната система, а също така подпомага дейността на сърцето, намалявайки риска от заболявания.

Знаехте ли, че консумацията на гравиола е толкова здравословна? След като споделихме тези основни ползи, се надяваме, че ще тя присъства в менюто по-редовно.

Заради размерите си, гравиолата е достатъчна за цялото семейство. Тя намира приложение в различни рецепти.