Гравиолата стимулира имунната система и предпазва черния дроб

13 Февруари, 2019
Днес е достъпна в няколко страни по света и е класифицирана, като една от най-здравословните храни, заради това, че е толкова богата на хранителни вещества.
 

В сто грама гравиола се съдържа една трета от препоръчителната дневна доза витамин C. Тя спомага и за неутрализиране на свободните радикали. Гравиолата (annona muricata) е тропически плод, който расте на дървото Гравиола. Консумирането ѝ носи редица ползи на организма. Притежава приятен сладко-горчив вкус и се е превърнала в основна съставка на няколко сладкиша и лакомства. Използва се също за приготвяне на сокове, смутита и много други здравословни напитки.

Тя е била култивирана още в древността от местното мезоамериканско население. Използвали всичко от нея – от листата до семената, за превенция и лечение на различни заболявания.

Днес е достъпна в няколко страни по света и е класифицирана, като една от най-здравословните храни, заради това, че е толкова богата на хранителни вещества.

Днес подробно ще разгледаме полезността на този плод, така че без колебание да го купите, когато отидете до магазина. Ето ги и тях!

Хранителни ползи от консумирането на гравиола

Тя е мощен източник на витамин C, който е от съществено значение за подсилване на имунната система и предотвратяване на заболявания.

Съдържа значителни количества от витамините на B-комплекса (B1, B2, B3, B5 и B6), желязо, магнезий и калий. Както и по-малки количества аминокиселини, ацетогенини (в листата), алкалоиди, галактоманан и гликозиди.

Всички тези вещества превръщат гравиолата в един от най-мощните антиканцерогени в света. Доказано е, че екстрактът от нея ( получен от листата ѝ), ефикасно потиска канцерогенните клетки, благодарение на цитотоксичния си ефект.

 

И ако това не е достатъчно – гравиолата по естествен начин улеснява храносмилането, регулира чревната флора и предпазва черния дроб.

Вижте още: Пригответе си червено кисело зеле у дома, за да подсилите чревната си флора

Гравиола за имунната система

Гравиолата засилва имунната система

Веществата, съдържащи се в гравиолата, помагат за увеличаването на имунната защита на организма, за да се намали повторяемостта на вирусните заболявания и инфекциите.

Тази полза се дължи на високото съдържание на витамин C, който ( заедно с други вещества) действа, като мощен антиоксидант. Той отблъсква свободните радикали, ускоряващи процеса на стареене.

Всеки 100 гр. гравиола съдържат до 20 мг. витамин C от необходимите дневно 60 мг.

Защита на черния дроб

Редовната консумация на гравиола е здравословен начин за подпомагане функциите на черния дроб и жлъчния мехур.

Тя е богата на антиоксиданти, спомагащи прочистването на тези органи. Това улеснява храносмилането на мазнините, с което се подобрява работата на черния дроб и жлъчния мехур.

Грижи се за костите и предпазва от остеопороза

Гравиолата се грижи за костите и предпазва от остеопороза
 

Този вкусен плод е значителен източник на фосфор и калций, които са важни минерали за здравето на костите и зъбите.

Той е силно препоръчителен за жени в менопауза, тъй като предоставя отличен начин за предпазване от загуба на костна плътност, която може да бъде предизвикана от намалените нива на естроген.

Мощен антиканцероген

Няколко проучвания са показали, че гравиолата съдържа антиоксидантни вещества и съединения, които предотвратяват и лекуват различни видове рак.

Екстрактът от листата на гравиолата може да бъде ефикасен за спиране растежа на злокачествените клетки на 12 вида рак, включително:

  • рак на дебелото черво
  • рак на гърдата
  • рак на простатата
  • рак на белите дробове
  • рак на панкреаса

Смята се, че веществата и съединенията в нея са хиляди пъти по-силни срещу рака, в сравнение с традиционната химиотерапия. Освен това няма открити странични ефекти или увредени здрави клетки.

Повишена енергия

Гравиолата дава много енергия

С консумацията на гравиола си осигурявате мощен и здравословен източник на енергия, така че вече не е нужно да използвате комерсиални енергийни напитки, включващи множество стимулиращи вещества.

Това е така, защото тя съдържа значителни количества фруктоза – естествен подсладител в плодовете, зареждащ организма, както с физическа енергия, така и с умствена.

 

Прочетете и това: Тялото и енергийните напитки

Защитава нервната система

Благодарение на голямото количество витамини от B-комплекса, този плод нормализира кръвообращението и защитава нервите.

Витамин B2 подобрява функцията на нервната система, а също така подпомага дейността на сърцето, намалявайки риска от заболявания.

Знаехте ли, че консумацията на гравиола е толкова здравословна? След като споделихме тези основни ползи, се надяваме, че ще тя присъства в менюто по-редовно.

Заради размерите си, гравиолата е достатъчна за цялото семейство. Тя намира приложение в различни рецепти.

 
  • Correa Gordillo, J., Ortiz, D., Larrahondo, J. E., Sánchez Mejía, M., & Pachón, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): Una revisión bibliográfica. Boletin Latinoamericano y Del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas.
  • Patricia Vit, B. S. y E. M. P.-P. (2014). COMPOSICIÓN QUÍMICA Y ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE DE PULPA, HOJA Y SEMILLA DE GUANÁBANA Annona muricata L. Red de Revistas Científicas de América Latina, El Caribe, España y Portugal Proyecto.
  • Ávila de Hernández, R., Pérez de Camacaro, M., Giménez, A., & Hernández Caraballo, E. (2012). La guanábana: Una materia prima saludable para la industria de alimentos y bebidas. Revista Digital de Investigación y Postgrado de La Universidad Nacional Experimental Politécnica “Antonio José de Sucre.”
  • González-Palomares, S., Hernández-Estrada, A., & González-Sanchez, H. M. (2015). Guanábana (Annona muricata L.) en polvo secado por aspersión. Reaxión. Ciencia y Tecnología Universitaria.