Тялото и енергийните напитки

Около 3.5 милиона кутии RedBull са доставени в 143 страни по целия свят.
Тялото и енергийните напитки

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Енергийните напитки станаха популярни през последните две десетилетия, но въздействието им върху здравето са в процес на проучване.

RedBull е най-известната и се консумира в целия свят. Тя стимулира мозъка на тези, които (по една или друга причина) са подложени на интензивно физическо усилие и различни стресови ситуации.

С мотото “RedBull крила дава”, компанията е убедила милиони потребители по целия свят, че напитката е начин за презареждане след:

 • тежки умствени и физически натоварвания,
 • дълги работни дни,
 • подготвяне за изпит в училище и т.н.

Течността действа ефикасно за удължаване на енергията, ако тялото се нуждае от нея. През последните години научните изследвания показ в а т , че тя предизвик в а промени във функциите на тялото.

Пиенето на енергийни напитки може да доведе до развитието на различни сърдечно-съдови проблеми.

Защо енергийните напитки са вредни за здравето?

Енергийните напитки водят до сърдечно-съдови проблеми.

Те са безалкохолни, съчетаващи вещества, като: кофеин, аминокиселини ( таурин), въглехидрати (глюкоронолактон – производно на глюкоза) и витамини. В някои случаи съдържат и лечебни растителни екстракти, като жен-шен или гуарана.

Една кутийка от тези напитки съдържа повишени количества кофеин, което се равнява на 4 чаши  кафе 2 еспресо, 4 кутийки кола или 6 чаши чай ( около 300 мг).

З рав човек може да погълне между 100 и 300 мг. кофеин на ден до максимум 400 мг. Експертите са единодушни, че тази доза не представлява риск за здравето, когато не се комбинира с други вещества ( като алкохол).

Прекалената консумация, обаче, може да доведе до опасни странични ефекти:

 • Тахикардия
 • Сърцебиене или високо кръвно налягане
 • Безсъние
 • Нервност
 • Липса на моторна координация

В допълнение: един от основните проблеми се състои в комбинирането на кофеин с други вещества, които могат да бъдат много опасни. Известно е, например, че съдържанието на аспартам е канцерогенно.

Възможно е тези напитки да доведат до пристрастяване и да накарат потребителя никога да не се чувства удовлетворен само с една кутийка – да пият повече, за да задоволят жаждата.

Някои страни са забранили продажбата на RedBull и други енергийни напитки

Около 3.5 милиона кутии RedBull са доставени в 143 страни по целия свят. Отрицателните ефекти върху здравето притесняват властите в различни страни и днес енергийните напитки са забранени в Норвегия, Дания и Уругвай. В Кувейт те са недостъпни за непълнолетни под 16-годишна възраст. Това става след като двама състезатели от националния отбор по скуош умират от сърдечни пристъпи след консумацията им.

Какви са опасностите от енергийните напитки?

Опасностите от енергийните напитки

Рисковете, свързани с тях, се появяват при прекомерна консумация или в съчетание с други вещества, като  например, алкохол.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи точно: колко опасни са тези напитки.  Потребителите се предупреждават за техните възможни въздействия:

 • Да не се консумират след интензивни физически упражнения. Тонизиращите им свойства увеличават сърдечната честота и може да доведе до масивен инфаркт.
 • Те не хидратират. Диуретичното действие на кофеина увеличава риска от дехидратация.
 • Поради високото съдържание на съединения, които разреждат кръвта, прекомерната им консумация може да доведе до мозъчен кръвоизлив. В този случай сърцето работи по-малко за изпомпване на кръвта, но увеличава силата, с която го прави.
 • Смесването на RedBull и други енергийни напитки с алкохол може да доведе до смърт, защото директно атакува черния дроб.
 • Консумация на една кутийка увеличава риска от развитие на необратими нервни разстройства.
 • Бременните жени, страдащите от сърдечно-съдови проблеми, тези със синдром на хроничната умора, с чувствителност към кофеина и нарушения на кръвосъсирването – трябва да избягват напълно енергийните напитки.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.