Бъдете смели - откажете се от нещо

Някога замисляли ли сте се, че когато отказвате да се разделите с определени неща, пречите на други да се случат и да заемат тяхното място? Дайте им шанс да покажат потенциала си.
Бъдете смели - откажете се от нещо

Последна актуализация: 05 март, 2019

Плашещо е да се откажете от нещо. Въпреки това е и най-здравословното решение, което може да вземете, дори понякога да изглежда изключително трудно.

Подвластни сте на миналото си и страховете ви пречат да стигнете до това необходимо заключение. Може би чувствате, че сте се провалили.

Но не сте загубили –  спечелили сте!

Трябва да сте много силни и да сте наясно, че съжалението и съмненията ще нахлуват в ума ви, обърквайки ви и карайки ви да искате да се върнете обратно.

Запомнете колко сте смели. Все пак отказването изисква повече смелост от почти всяко друго нещо.

Да се откажете и да се отървете от нещата, които не са ви необходими

да се откажете от нещо не е лесно

Може и да не искате да го осъзнаете, но вашата зависимост и страх от отказване ви показват, че това, което сте смятали за важно, всъщност не ви е толкова необходимо.

Спомнете си как прехвърляте дрехите си при подреждане на гардероба. Много често там присъстват дрехи, които отдавна е трябвало да захвърлите. И въпреки това нещо ви кара да ги задържите.

Трудно се отказваме от нещо, което някога ни е било важно.

Социалните ни взаимоотношения са ни крайно необходими. Ние сме социални същества, които изпитват нужда да бъдат във взаимодействие с другите.

Същевременно с взаимоотношенията, наред с щастието и грижата за другите, идват емоциите, които водят и до страдание.

Прекратяването на дългогодишна връзка поради това, че вече не върви, не е толкова лесно, колкото звучи. Размишлявате за всичко, през което сте преминали и за причината изобщо да се съберете.

да се откажете от нещо е признак на смелост

Понякога ще се самообвинявате, но запомнете: Ако сте дали всичко от себе си, няма как да накарате нещата да потръгнат.

А какво се случва, когато другият човек ви напусне? Разделите винаги оставят след себе си разбити сърца. Не е лесно, боли и ви се иска да се върнете обратно.

Не осъзнавате, че точно това ви кара да живеете в миналото, което не е вече ваше настояще и никога няма да е вашето бъдеще.

Страх от отказване

Ако ви е трудно да се откажете от нещо, това може да се дължи на факта, че действията ви не ви помагат, а по-скоро ви отвеждат в другата посока.

Правите го несъзнателно, но понякога отрицателните емоции замъгляват правилната ви преценка. Карат ви да взимате грешни решения.

Помислете си за токсичната връзка, в която се намирате, без възможност за изход.

Без да го осъзнавате може би подхранвате гнева си или използвате ситуацията, за да се чувствате като жертва.

Винаги когато сте нещастни, помислете дали причината не се крие в това, че ви е страх да се откажете.

откажете се от нещо и бъдете свободни

Сякаш изпитваме привличане към болезнените преживявания. Те ни държат в оковите си, пречейки ни да видим доброто в живота.

И все пак може да се измъкнете от този порочен кръг, в който сте попаднали.

Отказването ви освобождава

Дори и да боли, даже и да съжалявате за решението си, истината е, че това ви освобождава.

Имайте предвид следното:

  • Не се страхувайте от самотата: Не сте наистина сами, но може и да се чувствате така, защото току що сте се отказали от нещо, което е било важна част от живота ви. Има толкова много неща, които ви очакват и това чувство няма да продължи дълго.
  • Да се откажете не означава, че сте спрели да обичате: това да се откажете от някого, въпреки егото си, доказва всъщност силната ви любов към него. Все пак да обичаш някого, не означава да го притежаваш.
  • Не сте се провалили, научили сте нещо: Понякога мислим, че някой друг е отговорен за щастието ни, но това разсъждение е погрешно. Не трябва да позволявате на другите да отговарят за вашето щастие. Ако го направите, ще се почувствате празни, когато ви напуснат.

 

готови ли сте да се откажете от нещо

Отказването от нещо е решение, което смелите хора взимат и е абсолютно необходимо. Трудно е, но това не е причина да не го правите.

Има моменти в живота, когато трябва да оставите нещо или някого, за да продължите напред.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.