Един трик срещу безсънието: сол и захар

Сложете ги под езика си преди лягане, изчакайте да се разтворят напълно и ще се насладите на пълноценна почивка.
Един трик срещу безсънието: сол и захар

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Безсънието е нарушение, което е свързано с трудно заспиване и днедостатъчна продължителност на съня. Възможно е често да се събуждате през нощта или пък да отваряте очи твърде рано сутрин. Този проблем е едно от най-честите нарушения, от които страда съвременният човек, което налага приемане на медикаменти срещу безсънието. Липсата на сън и съответно акумулираната умора засяга огромен брой жени и възрастни хора. Това е често срещано явление и при  хора, които страдат от психологически проблеми – например депресия и тревожност.

Проблемът със заспиването и недостатъчният на сън се отразяват негативно върху качеството на живота на пациента. Те могат да доведат до влошаване на социалния му живот, качеството на работа и дори да навредят на някои аспекти от живота му.

Липсата на сън оказва много отрицателните последствия  върху физическото и умственото здраве.  По тази причина днес съществуват много лекарства и лечебни процедури, които се борят срещу безсънието и предпазват от трансформирането му в по-сериозен проблем.

Често лекарствата, които се продават в магазините, са скъпи. Освен това за повечето от тях се изисква рецепта от лекар. Това е наложително, защото всеки опит за самолечение и неумерена употреба на седативи може да окаже негативни странични ефекти.

Натуралното средство със сол и захар представлява популярен трик за много хора, които имат проблеми със съня. Тези, които го прилагат, казват, че е ефикасен начин за спечелване на битката срещу безсънието.

Какво представлява трикът със сол и захар?

Една от основните причини за безсънието е физическият или емоционален стрес. Той се дължи на биохимична реакция, която повлиява производството на хормони на съня в тялото.

Когато нивото на стресовите хормони е високо, цикълът на съня се променя. Резултатът е трудности при заспиването и поддържането на продължителността на съня.

Тук идва ролята на солта и захарта. И двата продуктя могат да упражнят известен контрол върху хормоните на стреса. Те ги възвръщат към оптималните нива, за да не влияят негативно на цикъла на съня.

В своята книга “Eat for Heat” изследавателят Мат Стоун описва трика, който споменахме по-горе, като решение, което ще помогне срещу безсънието.

“Смесването на сол и захар е абсолютно необходимо при стресови ситуации през нощта. Когато безсънието се прояви между 2 и 4 ч. сутринта, съпроводено от чувство за излишен адреналин, циркулиращ в тялото (нивото на адреналина се покачва в това време на деня), солта и захарта под езика са единственото решение”.

Сол и захар срещу безсънието?

Сол и захар срещу безсънието?

Днес много хора знаят, че консумацията на прекалено много сол или захар е вредна за здравето. Тя води след себе си до развитието на различни заболявания и нарушения.

Но приемът им в умерени количества е приемлив. Тялото всъщност се нуждае от тези малки количества сол и захар.

Сложете от натуралния лек до леглото си за борба срещу безсънието

Ползите от съчетаването на сол и захар

Вкусът може да не е удивителен. Ползите обаче са достатъчно убедителни:

  • Укрепва имунната система
  • Облекчава главоболието
  • Повишава енергийното ниво
  • Подобрява производството на серотонин и електролити
  • Преборва стреса

Удивителната рецепта на натуралното средство

Съчетанието сол и захар се бори срещу безсънието

За да приготвите този борещ се с безсънието трик, необходими са:

  • 1 чаена лъжица морска сол (5 гр.)
  • 5 чаени лъжици кафява захар (25 гр.)
  • 1 супена лъжица нерафинирана захар

Приготовление:

Сложете всички съставки в плик или малък буркан. Разбъркайте добре.

Препоръчителното дозиране в тази рецепта е 1 част сол към 5 части захар. Ако средството ви се струва прекалено солено, можете да редуцирате количеството на солта.

Начин на приложение:

Преди да се отправите към леглото, сложете малко количеството от получената смес под езика. Изчакайте да се разтвори напълно.

Можете да сложите натуралното средство край леглото си. Така ще имате лесен достъп до него, ако през нощта се наложи отново да го използвате.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.