Домашни средства против появата на тъмни кръгове

Тъмните кръгове са често срещан признак на умора, който може да се дължи и на респираторни проблеми, прекомерен прием на кофеин или разбира се – несправяне със стреса.
Домашни средства против появата на тъмни кръгове
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпреки че появата на тъмни кръгове може да се дължи на различни причини, добрата новина е, че има домашни средства спомагащи заличаването им и дори пълното им изчезване. В тази статия ще споделим с вас няколко съвета, които да ви помогнат в борбата с досадните тъмни кръгове.

Важно е да запомните, че трябва да допълните терапията с полезни навици, най-вече пълноценна почивка и балансирано хранене. Тези кръгове не само показват липсата на сън, но и са индикатор за здравословното ни състояние.

Средства за намаляване появата на тъмни кръгове

1.Почиствайте лицето си.
Почистването на лицето е важна стъпка в режима с грижа за красотата.

Първо трябва да почиствате лицето си, за да може кожата ви да поеме пълноценно полезните вещества от последващите терапии.

Преди да започнете с терапиите трябва да измиете лицето си с хладка вода и сапун. По този начин ще отстраните всички замърсявания. Освен това кожата ви ще изглежда по-отпочинала и освежена.

2.Поставете охладена кърпа върху очите си.

Поставете една влажна кърпа в хладилника за няколко минути. Не я оставяйте да замръзне. Просто трябва леко да се охлади и след това я поставете върху челото и очите си преди лягане. Това е алтернативен вариант на гел маската за очи.

Оставете кърпата върху очите си за 5-6 минути. След 10 минути отново я поставете върху очите си. Правете процедурата всяка вечер преди да си легнете, за да помогнете борбата с торбичките под очите.

3.Поставете торбички с чай върху очите.
Намалете появата на тъмни кръгове с помощта на пакетчета чай.

Някои чайове спомагат намаляването на появата на тъмни кръгове и торбички под очите.

Пригответе си чай или запарка по ваш избор. След като изстине, леко изцедете торбичката с чай и я поставете върху тъмните кръгове за около 20 минути. Уверете се, че е със стайна температура или леко топла. След това изплакнете лицето си с вода, за да премахнете остатъците от чая.

Торбичките с чай от лайка са идеални срещу тъмните кръгове, тъй като притежават противовъзпалително действие, значително намаляващо торбичките под очите. Освен това този вид чай притежава и успокояващ ефект.

4.Използвайте резенчета от краставица.

Това е изключително известно средство против тъмни кръгове. Просто си нарежете няколко резена прясна краставица и след това ги срежете наполовина. След това ги поставете върху тъмните кръгове.

5.Правете си масаж с олио.
Кокосовото масло намира редица козметични приложения.

Използването на определени масла като кокосовото могат да намалят появата на тъмни  кръгове и други признаци на стареене.

Правете си масаж около очите със смес от една супена лъжица кокосово масло  и една супена лъжица бадемово масло. Оставете маслата да подействат двайсет минути.

По този начин се само ще се справите с появата на тъмни кръгове и ще овлажните кожата, но и ще насърчите растежа на миглите.

Какво да правите, ако тъмните кръгове не изчезват?

Ако тъмните кръгове не изчезнат след прилагането на тези средства, най-вероятно организмът ви се опитва да ви каже, че се нуждае от повече почивка. В следващите редове ще ви дадем няколко допълнителни съвета.

Като първа стъпка трябва да опитате да спите поне седем-осем часа дневно. Това е най-добрият начин за отстраняване на тези досадни кръгове. Освен това ежедневно нанасяйте овлажняващ продукт специално създаден за зоната около очите.

Опитайте се да избягвате цигарите и алкохола, както и кофеиновите напитки, тъй като те придават на тъмните кръгове по-наситен цвят. Хранете се балансирано и включете в менюто си много плодове и зеленчуци. Спортувайте и пийте поне 6-8 чаши вода дневно, тъй като всичко това е изключително полезно за здравето.

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири суперхрани за здравето на очите

Заключение

Тъмните кръгове могат да бъдат с по-светъл или по-наситен цвят. Истината е, че са неприятни. Освен прикриването им с различни грим продукти е добре да опитате някои от тези средства, които биха ви помогнали напълно да ги премахнете.

Предложенията ни ще ви позволят да се погрижите за себе си, а кожата ви – да заблести. Направете ги част от ритуала си с грижа за кожата и се радвайте на добро физическо и емоционално здраве!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003
  • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. J Cutan Aesthet Surg. 2016;9(2):65–72. doi:10.4103/0974-2077.184046
  • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Coconut oil – A review of potencial applications. Journal for Drugs and Medicines. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
  • John Hopkins Medicine. How to Get Rid of Bags Under Your Eyes. https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/how-to-get-rid-of-bags-under-your-eyes
  • Int J Mol Med. Author manuscript; available in PMC 2010 Dec 1. Published in final edited form as: Int J Mol Med. 2010 Dec; 26(6): 935–940. Chamomile, an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. doi: 10.3892/ijmm_00000545
  • African Journal of Biotechnology Vol. 10(7), pp. 1206-1216, 14 February, 2011. Exploring cucumber extract for skin rejuvenation. Available online at http://www.academicjournals.org/AJB DOI: 10.5897/AJB10.1072
  • Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.003. Epub 2012 Oct 23.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.