Денят на жената: за едно по-егалитарно общество днес

Някога чудили ли сте се защо всяка година празнуваме Деня на жената? Научете в тази статия защо този празник е толкова важен!
Денят на жената: за едно по-егалитарно общество днес

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Денят на жената не е просто празненство.

Целта му е повече популярност, както и достигане на влияние върху масите. Той цели също да припомни, че има още за какво да се борим и трябва да се постараем да надигнем гласа си и да намерим съмишленици.

Равенството между половете е непрестанен преход, който прогресира ежедневно. Все още обаче се срещат спънки в прехода, когато наблюдаваме ситуации в различни точки на света, където много законодателни учреждения продължават да пренебрегват правата и възможностите на жените.

Всичко това без съмнение ни кара да гледаме на 8 март от различна гледна точка, която отива отвъд празненствата и букетите от рози, които подаряваме на майките, сестрите или съпругите си.

Сега е идеалното време да прогледнем и да се запитаме какво да направим, за да създадем повече от просто егалитарно общество днес.

Трябва да насочим погледа си към утрешния ден и да се замислим какво общество бихме искали да дадем на момичета, които ще бъдат жените на бъдещето.

Така че е време да създадем среда на уважение, която насърчава равенството и предоставя чудесни възможности, където всички мъже и жени да могат да се борят за мечтите си.

Предстоят ни множество стъпки до целта и огромни пречки, които трябва да преодолеем.

жената се бори за независимост от както свят светува

Стъпките към по-егалитарното общество и ценната роля на жената

Много неща са се случили, откакто Симон дьо Бовоар е написала прочутото си есе Вторият пол през 1949.

За начало Хелън Фишър, известна американска антроположка, публикува Първият пол петдесет години по-късно, през 1999 година, за да изтъкне съответните точки:

 • Вродените способности на жените променят света.
 • Уменията на жените и подходът им при решаването на проблеми постепенно подобряват обществото ни по неудържим начин.
 • Жените не са нито по-висши, нито пък по-низши от мъжете. Международното женско движение поддържа този принцип на равенство. При него разпределението на ролите, отговорностите и позициите в обществото е сходно за всички и е установено.
 • Друг аспект, посочен от Хелън Фишър, е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени жените в днешно време, а именно да жонглират между семейния живот и този на работното им място.
 • Жените, на свой ред, са неподходящо представени в някои работни среди, заради половите стереотипи.

Понастоящем, една от основните цели на това движение е да разруши класическия патриархален възглед, че жените трябва да поемат отговорност за домакинството.

Според поддръжниците на тази идея жените никога не трябва да бъдат насилвани да отлагат кариерата си, ако са станали майки.

„Дефинирайте успеха със собствени думи, постигайте го със собствени правила и изградете живот, който да се гордеете, че живеете.“ – Ан Суини

Нуждата да се насърчава овластяването на жената

насърчете независимостта на цената и тя ще сътвори чудеса

 

Осемте Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР) бяха очертани през 2014 година на 58-та сесия на Комисията по статута на жените на Организацията на обединените нации (ООН).

Сред тях е подчертана важността от осигуряване на ресурси за насърчаване овластяването на жените.

Възможно е терминът “овластяване” да създава объркване, затова трябва да бъде обяснен. Овластяването на жените не означава да им се дадат средства, които да ги направят по-властни от мъжете.

Този термин означава да направим жените видими, да дадем право на глас на жените. Те са били заглушавани и да им предложим възможности, след като са били лишени от такива.

За да разберете по-добре тази концепция, най-добре е да погледнете самия текст, изготвен от ООН. В този текст ООН очертава стъпките за постигане на овластяване:

 1. Насърчаване на равенството между половете от всички институции.
 2. Справедливо отношение към всички мъже и жени на работното им място – зачитане и защита на човешките права и недискриминация.
 3. Подсигуряване на здравето, безопасността и благосъстоянието на всички работници.
 4. Насърчаване на образованието, обучението и професионалното развитие на жените.
 5. Извършване на бизнес развитие, верига на доставките и маркетингови практики в полза на овластяването на жените.
 6. Насърчаване на равенството чрез обществени инициативи и лобиране.
 7. Оценяване и разпространяване на прогреса, направен в полза на равенството между половете.

“Най-добрата защита, която всяка жена може да има, е смелостта.” – Елизабет Кейди Стантън

Препоръчваме ви да прочетете и: Общите черти, които имат силните жени

Денят на жената е предназначен също и за момичетата на бъдещето

Най-красивата извивка на жената е нейната усмивка

Децата са нашето бъдеще. Ние, настоящите възрастни, сме тези, които държат семената на егалитарното бъдеще в ръцете си.

Време е да се борим за мечтите и целите си с равни права и възможности.

 • Нека научим момичетата да бъдат смели, силни и отстояващи себе си. 
 • Нека не правим грешката да ги преценяваме по външния им вид.
 • Когато започваме разговор с момиче, вместо да й кажем колко красива е тя или роклята, която носи, нека да я попитаме коя книга чете, каква иска да стане, когато порасне или какви неща харесва.
 • Ние насочваме дъщерите си към конкретните цели, които избират. Нека посадим в съзнанията им идеи за самоусъвършенстване и упоритост. Нека им позволим да бъдат креативни, самоуверени и отстояващи себе си. 

Всеки 8 март трябва да ни кара да разсъждаваме върху това какво прави всеки от нас, за да съдейства за равенството между половете.

Трябва да създадем свят, в който всеки човек да може да се развива свободно и щастливо в сферата, която е избрал. Това е цел, в която всички ние имаме право на глас и трябва да дадем своя принос за осъществяването й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.