Декоративни трикове за намаляване потреблението на електроенергия

Знаете ли, че има декоративни съвети, които могат да ви помогнат да намалите потреблението на електроенергия? С много лесни и практични съвети ще видите промяната в сметката си за електричество в края на месеца.
Декоративни трикове за намаляване потреблението на електроенергия

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 22 март, 2023

Понякога е трудно да се съчетаят разходите и вкусовете, но днешните трикове за декориране могат да ви помогнат да намерите здравословен баланс. Така че, нека да разгледаме някои трикове и съвети за декориране, които наистина могат да ви помогнат да намалите потреблението на електроенергия.

Декоративни трикове, които ще ви помогнат да намалите потреблението на електроенергия

Преди да се потопим в съветите за намаляване на консумацията на електроенергия, смятаме, че е важно да подчертаем някои аспекти на темата. От една страна, идеята за намаляване на потреблението на енергия е свързана не само с икономическия аспект, но и с грижата за околната среда и нашата отговорност за опазването на планетата.

От друга страна, искаме да подчертаем, че много пъти можем да започнем да забелязваме разлика в сметката си за електричество само с дълбока и съзнателна промяна на навиците. В този случай инвестицията е нула. Всъщност можем да видим резултати само с помощта на това, което имаме у дома и като адаптираме тези трикове и съвети.

1. Как да намалите потреблението на електроенергия – сменете крушките си

Ще започнем с основите: електрическите крушки, които ще поставите в цялата къща. Класическите крушки са с по-висока консумация в сравнение с тези, които са разработени в последно време.

В този смисъл LED крушките са тези, които имат по-ниска консумация на енергия. Осигуряват отлична осветеност с до 90% по-малко потребление.

Предлагат се в много форми и размери, така че със сигурност можете да намерите този, който най-добре подхожда на вашето пространство.

LED светлини за вечеря с декорация.
Поставянето на LED светлини трябва да бъде първото решение за намаляване на потреблението.

2. Декоративни трикове за намаляване на потреблението на електроенергия: Изолирайте прозорците си

Въпреки че вероятно няма да смените прозорците, за да пестите енергия, си струва да споменете някои по-лесни предложения. Важно е да изберете добър профил – тоест рамката да е алуминиева, дървена или PVC.

Изборът на двоен стъклопакет води до директни икономии на енергия. Ако вашите прозорци не са с добро качество, топлината или студът могат да бъдат загубени при климатизирането на помещенията на къщата. Освен това не е лоша идея да допълните със сенници или щори, ако слънцето не ви дава почивка през лятото.

3. Поставете окачени тавани

В случая с домове, които имат твърде високи тавани, могат да бъдат поставени окачени тавани, за да се намали височината им и да се запази по-добре топлината или студа. Независимо дали са изработени от гипс, дърво или PVC, опциите са разнообразни, както и стиловете.

4. Как да намалите потреблението на електроенергия – актуализирайте електроуредите си

Тук няма да ви молим да смените всичките си електрически уреди, но ви молим да вземете предвид тяхната консумация на енергия, когато купувате нови. Уредите имат етикет с букви и знаци, които показват тяхната консумация.

Опитайте се да изберете тези, които казват A+, A++ или A+++. Въпреки че може да са малко по-скъпи, в дългосрочен план ще забележите спестяванията, които генерират. Те могат да похарчат до 25% по-малко от другите уреди с букви B или C.

5. Декоративни трикове за намаляване на консумацията на енергия: Боядисайте стените си със светли цветове

Цветът на стените е основен, когато става въпрос за пестене на електроенергия. Белите и кремавите тонове са най-добрите съюзници на ефектното естествено осветление. Жълтото и светлозеленото също допълват предложението.

6. Използвайте огледала

Най-добрият комплимент към светлите стени са огледалата. Те отразяват и проектират светлината, така че осигуряват отлична осветеност на пространствата. Освен това дават усещането за по-голямо пространство.

7. Как да намалите потреблението на електроенергия – възползвайте се от завесите

Завесите са декоративен елемент par excellence. Много е лесно да ги използвате във ваша полза.

От една страна, те помагат за намаляване на слънчевите лъчи, които влизат през прозореца през лятото, което генерира по-топла среда. В идеалния случай те трябва да са двуслойни – единият тънък и почти прозрачен, а другият по-дебел.

През зимата можете да премахнете тъмните и да гарантирате преминаването на слънце и светлина през по-тънките. През лятото можете да си осигурите тъмна и прохладна среда.

Съвети за намаляване на потреблението на електроенергия
Двойните завеси ви позволяват да променяте преминаването на светлината през лятото и зимата.

8. Декоративни трикове за намаляване на консумацията на енергия: Секторно осветление

Ако имате големи пространства, най-добре е да изберете форма на секторно осветление, за да избегнете необходимостта да включвате всички светлини в стаята, ако заемате само половината от нея. Освен това наличието на лампи, които осветяват работните зони или местата за четене, е добра идея, за да избегнете включването на светлините в цялата стая.

Навици, които да добавите към декорацията, за да намалите консумацията на електроенергия

Има много неща, които можете да направите, за да намалите цената на осветлението у дома си. Ако всички членове на семейството дадат своя труд, ще сте сигурни, че скоро ще успеете да намалите сметките си за ток. Така че следвайте тези съвети:

  • Гасете светлините в празните стаи. Въпреки че може да изглежда очевидно, това е навик, който не всеки е усвоил.
  • Поставете сензори за движение. Алтернатива на предишната точка би била поставянето на сензори за движение, така че осветлението да се включва и изключва автоматично, когато засече нечие присъствие.
  • Изберете димери. Вместо класическите копчета ви предлагаме да ги замените с копчета за димер.
  • Изключете всички уреди, които не използвате.
  • И накрая, поддържайте подходяща температура с климатици или отопление, която трябва да варира между 22 и 25 градуса по Целзий.

Намалете консумацията на електроенергия, като декорирате във ваша полза

Според Организацията на потребителите и потребителите ( OCU) сметките за електроенергия на много хора могат да надхвърлят 100 евро на месец – или повече. И това е само за апартаменти. Затова се надяваме, че можете да се възползвате от тези съвети и те да послужат като стимули за други идеи, които да реализирате у дома.

И накрая, основното е да сме наясно, че често губим енергия, без дори да го знаем. Ето защо нашето предложение е грижата да започне с добри навици и след това да се превърне в конкретни и постоянни практики.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Calle Vinueza, M. N. (2019). Beneficios de la utilización de la tecnología Led y su impacto en el medio ambiente.
  • Dávila, M. A., & Durán, E. F. (2013). Utilización de Luminarias Led como Reemplazo de Luminarias Incandescentesy Fluorescentes: Análisis de Potencias. Revista Técnica” energía”9(1), 150-155.
  • Gombau, C. (2019). ¡Ahorra energía!: Guía 2019. Computer hoy, (536), 34-43.
  • Negrón-Marrero, P. V., Montes–Pizarro, E., Velázquez, J., & Mercado, E. S. P. (2013). Arreglos de espejos no planares para la recolección de luz solar.
  • Silverman, B. (2011). Zas Es la electricidad: Zap It’s Electricity. Carson-Dellosa Publishing.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.