Да се предпазим от леките бръчки

Здравословната диета е ключът към красивата и здрава кожа - включете в менюто си авокадо, моркови, броколи, лимони и сусам
Да се предпазим от леките бръчки
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Устните ни са заобиколени от чувствителен слой кожа (подобен на този в зоната около очите). Поради тази причина ранна поява на леките бръчки именно там е логична.

Посвещаваме днешния си материал на няколко ефикасни начина за предпазване и справяне с леките бръчки в областта на устата. Продължете да четете и ще се убедите, че задачата е по-лесна, отколкото сте смятали досега.

Леките бръчки около устните: защо и как

леките бръчки около устата

Появата на бръчици около устата се възприема тежко от някои жени. Причините за леките бръчки са много. Най-често става дума за:

 • Прекомерен стрес и нервност, които водят до присвиване на устните.
 • Честото облизване на устните през деня.
 • Неадекватна грижа за кожата.
 • Дефицит на овлажняване.
 • Диета, бедна на витамини и минерали.
 • Недостатъчен прием на антиоксиданти.
 • Прекомерно излагане на слънце, вятър или студено без предварителна адекватна защита.
 • Мускулите около устните не се упражняват редовно.
 • Пиене със сламка или тютюнопушене (заради присвиването на устните).
 • Слабо кръвоснабдяване в областта на устата.

Как да туширате леките бръчки около устата

Как да туширате леките бръчки?

Щом забележите първите признаци на леките бръчки в зоната около устата, добра идея е да определите каква е причината за това. Следвайте нашите съвети. В случай че бръчиците все още не са силно видими, можете да използвате съветите като начин за предпазване от появата им (те ще ви послужат, ако се оплаквате от суха кожа и напукани устни).

Упражнения за устата

Как се упражнява устата? Не се притеснявайте, не е необходимо да отделяте време за специални уроци, за да се научите. Можете да приложите няколко упражнения у дома (или пък на друго подходящо място). Наборът от упражнения ще укрепне мускулите около устните и ще възобнови оптималното кръвоснабдяване в тази зона. Бавно отворете устата си, сякаш ще произнесете гласната “О”. След това отворете устата си, сякаш искате да произнесете гласната “А”. Редувайте тези упражнения, като не затваряте устата си.

Докато изпълнявате упражненията, ще забележите, че започвате да усещате леко напрежение, когато движите устните си. Тъй като не сте тренирали мускулите в тази зона на лицето, това е напълно нормално. Ако бръчиците се дължат на сухи устни, няколко капки бадемово масло преди започване на упражненията ще се отразят добре.

Познаване на тялото

Обърнете внимание на позицията на устните си, докато изпълнявате ежедневните си задачи: в офиса, в училище, у дома, докато гледате телевизия, докато четете книга или разговаряте с приятел. Често не си давате сметка, че избутвате устните си напред, присвивате ги или ги поддържате в друга форма, когато сте нервни, под напрежение или гневни. Ако се уловите как присвивате устни, отпуснете ги веднага.

Етерични масла

Етерични масла за леките бръчки

Подобно на това, което ви посъветвахме преди малко с бадемовото масло, съществуват други интересни методи за предпазване от образуване на леки бръчки около устните. Докато се къпете, горещата вода кара порите да се отварят. Използвайте този ефект, за да нанесете етерично масло от орех, например. Ако не планирате да се къпете днес, можете да навлажните кърпа с гореща вода и да масажирате зоната около устата. Обърнете внимание на факта, че кожата около устните е много чувствителна. Тя може да бъде изгорена, ако не бъдете внимателни. Съветваме ви да подберете етерични масла с високо съдържание на витамин Е. Те ефикасно тушират леките бръчки и предпазват от появата им.
Маски
Съществуват много различни възможности за подхранване и грижа за кожата с цел предпазване от появата на леки бръчки. Ще ви споделим няколко рецепти за маски:

Рецепта №1

Съставки:

 • 1 супена лъжица пчелен мед
 • 1 супена лъжица кисело мляко
 • 1 супена лъжица захар

Начин на приготовление:

Смесете трите съставки. Разнесете добре получената смес по кожата около устните с нежни, кръгови движения. Оставете маската да действа няколко минути, след това изплакнете с топла вода.

Рецепта №2

Съставки:

 • 3 супени лъжици пчелен восък
 • 5 капки масло от кайсия
 • 5 капки етерично масло от камфор

Начин на приготовление:

Смесете добре съставките. След това нанесете получената маска около устните си. Това природно средство ще елиминира леките бръчки, хидратира кожата и излекува напуканите устни.

Средства за предпазване от леките бръчки


Кремове

Кремовете са отлично средство за хидратация на кожата, освен това действат профилактично, предпазвайки от появата на нежелани бръчки. В тази рецепта ви съветваме да смесите алое вера с шипки.

Съставки:

Начин на приготовление:

Затоплете водата и шипките. В това време извлечете гела от стеблото алое вера. Оставете отварата от шипки да се охлади, след това прецедете. Добавете малко гел алое вера и внимателно нанесете върху устните. Не прекалявайте с употребата на този крем, тъй като той може да провокира обратен на желания ефект.

Подхранване

Здравословната диета е ключът към красивата и здрава кожа, независимо дали става дума за зоната около устните, или за цялото тяло. Пресните сокове и салати изобилстват от ценни хранителни вещества, които ще подхранят тялото ви отвътре. Включете тези храни в менюто си – те ще направят кожата ви здрава и красива.

Всички те са ценни източници на витамин Е, антиоксиданти, витамин С и ензими, които са фундаментални за поддържането на мека и младежка на вид кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.