Човек спасява милиони бебетата с кръвта си

След инцидент Джеймс Харисън развива специфично антитяло, което го превръща в „човека със златната ръка”.
Човек спасява милиони бебетата с кръвта си

Последна актуализация: 05 март, 2019

Това е една от тези положителни истории, изпълнени с надежда, които обичаме да споделяме с вас. Нашият герой е Джеймс Харисън, 78-годишен мъж от Австралия. Той е по-известен като “човека със златната ръка.”

Джеймс води нормален живот в Австралия, наслаждавайки се на спокойствието на старостта, дъщеря си и внуците. Някои хора може и да не го наричат герой, но благодарение на много специалното съдържание на кръвта му два милиона души са все още живи.

Научете повече за тази невероятна история.

Странните съвпадения в живота…

Джеймс Харисън дарявя кръв от 18 годишна възраст

Когато Джеймс Харисън е само на 14, се случва нещо, което поставя младия тийнейджър на ръба на смъртта. След инцидент лекарите са принудени да премахнат белия му дроб.

Той прекарва няколко седмици в интензивно отделение и получава множество кръвопреливания. Майка му обяснява, че е трябвало да използват почти 13 л. кръв, за да го поддържат жив.

Силно развълнуван от факта, че един куп хора дори не знаят, че доброволно дарената им кръв е спасила живота му, младият Джеймс решава, че първото нещо, което ще направи, когато стане на 18, е да дари кръв.

Така и прави. Но последното нещо, което е мислел, че ще му случи, е, че в деня след първото дарение ще получи обаждане от болницата да го помолят да дойде веднага…

Кръвта на Джеймс Харисън, източник на надежда за милиони бебета

оказва се, че кръвта на Джеймс Харисън е специална

В средата на 1960 г. процентът на детската смъртност и спонтанни аборти в Австралия е много висок.

Много жени правят спонтанен аборт или губят бебетата си, но никой не знае причината. В други случаи се раждат деца със сериозни деформации, които ги карат да починат в рамките на няколко дни. Каква е причината?

Това е резус заболяването, познато още като резус-конфликт. Ако никога не сте чували за него преди, това е наистина опустошително заболяване, при което имунната система на майката разпознава клетките на неродения плод като враг и ги атакува, за да защити собственото си тяло. Оттук възникват спонтанните аборти и деформации.

Това се дължи на факта, че кръвта на бременната жена може да съдържа страховития отрицателен резус (Rh-) фактор. Това се усложнява още повече от факта, че бащата може да предава позитивен резус (Rh +) фактор на бебето.

Резус-конфликтът е смъртоносен за бебето и въздейства на майката тежко както физически, така и психически. Въпреки това благодарение на Джеймс Харисън всичко коренно се е променило.

С първото даряване на кръв лекарите разбрали, че Джеймс е наистина специален:

  • Неговата кръв съдържа вид антитяло, което може да се бори с това имунно заболяване.
  • Благодарение на кръвта му се синтезира ваксина, наречена “Анти-D”, която не позволява на жените, носещи отрицателен резус-фактор, да развиват антитела по време на бременност.
  • Повече от 17% от австралийските жени са носители на този фактор, така че помощта от кръв на Джеймс Харисън остава жизненоважна до ден-днешен.

Подарък в кръвта на Джеймс Харисън

кръвта на Джеймс е спасила живота на милиони бебета

По данни на Червения кръст кръвта на Джеймс е спасила живота на милиони бебета. По-точно – два милиона деца са родени без никакви усложнения и живеят нормален живот без последствия.

Най-удивителното нещо е, че въпреки че Джеймс е щастлив да предложили надежда за всички тези деца, той не може да отрече, че най-голямото удовлетворение, което е получил от даването на специалната си кръв е фактът, че е в състояние да спаси живота на своя внук.

Чрез странните съвпадения в живота собствената му дъщеря е носител на отрицателен резус-фактор, така че внукът му сериозна причина да бъде благодарен на дядо си.

Сега може би се чудите защо Джеймс Харисън има това антитяло. Дали е съдба? Генетично ли е?

Според експерти причините се крият в инцидента, от който е пострадал, когато е бил 14.

Лечението, което е направил и фактът, че е получил множество кръвопреливания от различни хора, са го накарали да развива спонтанно това антитяло.

Въпреки това лекарите не могат да бъдат сигурни. Благодарим на Джеймс, че продължава да върши работата си, въпреки че, както той казва, страхът му от игли го кара да гледа настрани всеки път, когато дарява кръв.

В този момент може да се чудите: “Какво ще се случи, когато Джеймс вече не е сред нас?”

Според лекарите трябва да съществуват още хора с това антитяло. Просто чакаме възможността да ни донесе още един донор с подобни характеристики, друг анонимен герой със “златната ръка”, който несъзнателно да носи източник на живот в кръвта си.

Удивително, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Smits-Wintjens, V. E. H. J., Walther, F. J., & Lopriore, E. (2008). Rhesus haemolytic disease of the newborn: Postnatal management, associated morbidity and long-term outcome. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2008.02.005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.