Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Освен че ви помагат да поддържате идеалното си тегло, овесените ядки могат да бъдат моного полезни в борбата срещу редица храносмилателни проблеми, от възпаления до лениви черва
Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Има много натурални средства, като чайовете, които ни помагат да се справим с неприятното подуване на стомаха.

Днес искаме да ви представим овесените ядки, супер храна полезна за здравето, която ви помага и да отслабнете.

Както може би се досещате подуването на стомаха се причинява от проблеми като задържането на течности или забавеното храносмилане.

Няма по-добър начин за справяне с проблема от използването на овесените ядки.

Спомагат храносмилането

Подуване на стомаха
Овесените ядки са идеални за подобряване на храносмилането, тъй като са зърнена храна, която бавно се усвоява от организма.

Тъй като овесените ядки са богати на витамини, аминокиселини, въглехидрати, минерали и много фибри, те подобряват движението на червата.

Те подобряват следните неща:

  • Преработването на храната
  • Засилват диурезата
  • Подобряват метаболизма
  • Намаляват възпаленията

Понижават стреса

Овесените ядки се препоръчват силно, ако искате да се преборите със стреса и тревожността, особено, ако водите забързан и натоварен начин на живот и всяка минута през деня ви е разпределена и заета с определена задача.

Опитайте да се справите с помощта на овесените ядки и открийте сами разликата.

Подобряват движението на червата

Храносмилателни проблеми и подуване на стомаха
Овесените ядки омекотяват стомашната лигавица и подобряват движението на червата.

Причината за това е съдържанието на разтворими и неразтворими фибри, които ги правят натурален диуретик.

По този начин те са перфектното средство в борбата срещу задържането на течности в тялото.

Полезни са за бременните жени

Бременните жени също трябва редовно да консумират овесени ядки.

По време на бременността овесените ядки спомагат развитието на плода, а по време на кърмене повишават образуването на кърма, като същевременно осигуряват витамини и минерали.

Те са идеалната храна за предпазване на тялото от развитието на атеросклероза, сърдечен удар и високо кръвно налягане. Причината за това е съдържанието им на линолова киселина и фибри, предотвратяващи преминаването на холестерола в червата.

Предпазват срещу появата на рак

Превенция срещу рака на гърдата
Овесените ядки се използват за предпазване от появата на рак, защото съдържат лигнани и фитоестрогени.

Тези две съставки намаляват вероятността от развитие на свързаните с хормоните видове рак като рак на гърдата, затова тази храна е изключително полезна и се препоръчва често.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо е препоръчително да ядете червено цвекло

Хранителна стойност на овесените ядки

Овесените ядки са храна, богата на витамини и минерали като:

  • Витамини B1, B2 и E
  • Минерали като магнезий, цинк, калций и желязо
  • Те съдържат и много въглехидрати, фибри и шест от осемте есенциални мастни киселини.

Освен това тази храна е богата на бета глюкан, съставка, спомагаща усвояването на холестерола и жлъчния сок в червата, позволявайки на организма ви да ги изхвърли по естествен начин.

  • Например една чаша овесени ядки (50 гр.) ви осигурява не повече от 33 грама бавно усвоими въглехидрати, които лесно се преработват и ви засищат за дълго.

Съставки за чая от овесени ядки срещу подуване на стомаха

  • 3 чаши вода (600 мл)
  • 2 чаши овесени ядки (100гр., най-добре изберете органични овесени ядки)
  • 1 супена лъжица мед (25 гр.)
  • 1 пръчица канела

Необходими домакински пособия

  • Тенджера
  • Дървена лъжица
  • Гевгир
  • Еднолитрова стъклена бутилка

Приготвяне

  • Поставете тенджерата с водата на котлона; когато водата заври добавете овесените ядки, меда и пръчицата канела.
  • Оставете сместа да ври на слаб огън около 30 минути без капак. Разбърквайте сместа с дървената лъжица от време на време, за да не залепне. Дръпнете съда от котлона, когато времето изтече.
  • Поставете капака на тенджерата и оставете сместа да престои един час.
  • След това я прецедете и запазете течността.
  • Когато се охлади до стайна температура можете да я налеете в стъклената бутилка.

Съвети за консумация

  • Най-добре изпивайте по една чаша от този чай преди всяко хранене, за да засилите усещането за ситост.
  • Така ще подобрите храносмилането си и ще сте сигурни, че храната е правилно преработена и ще избегнете появата на подуване на стомаха и газове. Това е основната причина за появата на подуване на стомаха.
  • Пийте този чай от овесени ядки три пъти седмично и вижте сами разликата
  • Ако мислите, че това количество не ви е достатъчно, можете да увеличите приема на чая до четири пъти седмично.

Без съмнение бързо ще забележите разликата и ще се радвате на по-добро храносмилане, осигурено ви от овесените ядки. И ще забравите за проблеми като подуване на стомаха, запек и задържане на течности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.