Чай с овесени ядки против подуване на стомаха

Има много натурални средства, като чайовете, които ни помагат да се справим с неприятното подуване на стомаха.
Днес искаме да ви представим овесените ядки, супер храна полезна за здравето, която ви помага и да отслабнете.
Както може би се досещате подуването на стомаха се причинява от проблеми като задържането на течности или забавеното храносмилане.
Няма по-добър начин за справяне с проблема от използването на овесените ядки.
Спомагат храносмилането

Тъй като овесените ядки са богати на витамини, аминокиселини, въглехидрати, минерали и много фибри, те подобряват движението на червата.
Те подобряват следните неща:
- Преработването на храната
- Засилват диурезата
- Подобряват метаболизма
- Намаляват възпаленията
Прочетете и: 3 закуски, които подсилват имунната система
Понижават стреса
Овесените ядки се препоръчват силно, ако искате да се преборите със стреса и тревожността, особено, ако водите забързан и натоварен начин на живот и всяка минута през деня ви е разпределена и заета с определена задача.
Опитайте да се справите с помощта на овесените ядки и открийте сами разликата.
Подобряват движението на червата

Причината за това е съдържанието на разтворими и неразтворими фибри, които ги правят натурален диуретик.
По този начин те са перфектното средство в борбата срещу задържането на течности в тялото.
Полезни са за бременните жени
Бременните жени също трябва редовно да консумират овесени ядки.
По време на бременността овесените ядки спомагат развитието на плода, а по време на кърмене повишават образуването на кърма, като същевременно осигуряват витамини и минерали.
Те са идеалната храна за предпазване на тялото от развитието на атеросклероза, сърдечен удар и високо кръвно налягане. Причината за това е съдържанието им на линолова киселина и фибри, предотвратяващи преминаването на холестерола в червата.
Предпазват срещу появата на рак

Тези две съставки намаляват вероятността от развитие на свързаните с хормоните видове рак като рак на гърдата, затова тази храна е изключително полезна и се препоръчва често.
Препоръчваме ви да прочетете и: Защо е препоръчително да ядете червено цвекло
Хранителна стойност на овесените ядки
Овесените ядки са храна, богата на витамини и минерали като:
- Витамини B1, B2 и E
- Минерали като магнезий, цинк, калций и желязо
- Те съдържат и много въглехидрати, фибри и шест от осемте есенциални мастни киселини.
Освен това тази храна е богата на бета глюкан, съставка, спомагаща усвояването на холестерола и жлъчния сок в червата, позволявайки на организма ви да ги изхвърли по естествен начин.
- Например една чаша овесени ядки (50 гр.) ви осигурява не повече от 33 грама бавно усвоими въглехидрати, които лесно се преработват и ви засищат за дълго.
Съставки за чая от овесени ядки срещу подуване на стомаха
- 3 чаши вода (600 мл)
- 2 чаши овесени ядки (100гр., най-добре изберете органични овесени ядки)
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
- 1 пръчица канела
Необходими домакински пособия
- Тенджера
- Дървена лъжица
- Гевгир
- Еднолитрова стъклена бутилка
Приготвяне
- Поставете тенджерата с водата на котлона; когато водата заври добавете овесените ядки, меда и пръчицата канела.
- Оставете сместа да ври на слаб огън около 30 минути без капак. Разбърквайте сместа с дървената лъжица от време на време, за да не залепне. Дръпнете съда от котлона, когато времето изтече.
- Поставете капака на тенджерата и оставете сместа да престои един час.
- След това я прецедете и запазете течността.
- Когато се охлади до стайна температура можете да я налеете в стъклената бутилка.
Съвети за консумация
- Най-добре изпивайте по една чаша от този чай преди всяко хранене, за да засилите усещането за ситост.
- Така ще подобрите храносмилането си и ще сте сигурни, че храната е правилно преработена и ще избегнете появата на подуване на стомаха и газове. Това е основната причина за появата на подуване на стомаха.
- Пийте този чай от овесени ядки три пъти седмично и вижте сами разликата
- Ако мислите, че това количество не ви е достатъчно, можете да увеличите приема на чая до четири пъти седмично.
Без съмнение бързо ще забележите разликата и ще се радвате на по-добро храносмилане, осигурено ви от овесените ядки. И ще забравите за проблеми като подуване на стомаха, запек и задържане на течности.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Neri, L., Iovino, P., Altomare, D. F., Annese, V., Badiali, D., Basilisco, G., … Valle, C. C. (2016). Bloating is associated with worse quality of life, treatment satisfaction, and treatment responsiveness among patients with constipation-predominant irritable bowel syndrome and functional constipation. Neurogastroenterology and Motility. https://doi.org/10.1111/nmo.12758
- Desai, B., & Desai, A. (2016). Bloating. In Primary Care for Emergency Physicians. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_16
- Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.