Бургер от филе с риба тон: Здравословна рецепта

Хамбургерите са отличен начин да включите рибата в седмичното меню на вашето семейство. В тази статия открийте как да направите бургери от филе от риба тон стъпка по стъпка.
Бургер от филе с риба тон: Здравословна рецепта

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Децата ви отказват да ядат риба? Ако е така, може би трябва да опитате да направите няколко вкусни бургера с филе от риба тон, за да включите рибата в менюто на децата си.

Приготвянето на домашни бургери от филе от риба тон е лесно. Ще видите, че това е здравословна и вкусна рецепта, която ще зарадва всички в семейството.

Бургер от риба тон

червена риба тон

Рибата тон е една от така наречените „сини риби“. Има тъмна, мазна кожа и интензивен аромат. Специалистите препоръчват консумацията му, тъй като съдържа значително количество омега-3 мастни киселини, витамини от група В и минерали като фосфор, желязо и магнезий .

В допълнение, 100 грама съдържат 200 калории и 23 грама протеин.

Трудност на рецептата: Лесна

Необходимо време: Приблизително 1 час

Съставки:

  • 400 грама пресен тон без кости
  • 2 яйца
  • Трохи за паниране (необходимото количество)
  • Мляко (необходимото количество)
  • Сол (на вкус)
  • Джинджифил и / или магданоз (незадължително)

Как да си направите бургер с филе от риба тон

  1. Уверете се, че рибата тон е без кости. Ако не е, отстранете костите с пинсети.
  2. Нарежете филето от риба тон на 1 см (1/2 инча) кубчета. Добавете солта и я разбъркайте, така че да осоли рибата по равно.
  3. Разбийте яйцата в купа. Добавете джинджифила и магданоза (тази стъпка е по желание) и разбъркайте.
  4. Накиснете галетата в млякото. По този начин бургерите с филе от риба тон ще имат гладка текстура. Препоръчваме да започнете с малко галета и мляко. Галетата трябва да е влажна, но не да капе.
  5. Изсипете накиснатата галета в купата с яйцата. Разбъркайте.
  6. Добавете кубчетата филе от риба тон и разбъркайте с ръце, докато получите гладко тесто. Ако е прекалено течно, добавете още галета. Ако е прекалено сухо, добавете малко мляко. За да стане по-еластично, добавете още накисната галета.
  7. Оставете сместа да престои в хладилника поне половин час.
  8. Когато се охлади, можете да си направите бургерите с филе от риба тон. За целта вземете част от сместа с лъжица, направете топка и я подравнете с ръце. С пръсти придайте на бургера кръгла форма.
  9. Печете бургера на среден огън, докато е готов.
  10. Сервирайте с гарнитура по желание.

Бургер от риба тон с чесън

Бургери с говеждо и спанак, които ще помогнат на детето да прояде зеленчуци

Друг вариант е да направите бургерите с риба тон.

Съставки:

  • 300 грама филе от риба тон 
  • 2 яйца
  • 1 скилидка чесън
  • Трохи за паниране (необходимото количество)
  • Сока от 1/2 лимон
  • Джинджифил (по избор)
  • Сол и черен пипер (на вкус)

Подготовка :

  1. Почистете рибата тон, ако не сте я купили чиста. Уверете се, че е без кости.
  2. Нарежете филето от риба тон на малки кубчета. Колкото по-малки са кубчетата, толкова по-добре. Добавете сол и черен пипер на вкус и оставете настрана.
  3. Обелете скилидката чесън. Най-лесният начин да го направите е да го поставите вътре в буркан и да го разклатите. Кожата ще се обели за нула време! След това го нарежете на ситно.
  4. Смесете рибата тон с нарязания чесън.
  5. Добавете яйцата, джинджифила и лимоновия сок. Смесете добре.
  6. Добавете галетата бавно, докато получите твърдо, но еластично тесто.
  7. Оставете тестото да престои в хладилника поне 40 минути. По този начин ароматите ще се смесят.
  8. Извадете тестото от хладилника и пригответе бургерите, както обяснихме в предишната рецепта.
  9. Печете до готовност и сервирайте със салата или хляб.

Някои идеи

Приготвянето на собствен хляб за хамбургери, добавянето на нови зеленчуци или сервирането с намачкано яйце са някои идеи, които можете да използвате, за да придадете на ястието си различен щрих.

  • Въпреки че препоръчваме да използвате прясна риба тон, можете да използвате и замразена или консервирана риба тон. В последния случай е важно да я отцедите добре, за да отстраните излишната вода или масло.
  • Можете да сервирате хамбургерите сами или с картофи, салати или зеленчуци на скара.
  • Помислете за приготвянето на домашен хляб, тъй като ще се съчетае чудесно с бургерите ви.
  • Това ястие се съчетава чудесно и с панирано яйце, домат и маруля. Можете да добавите всички зеленчуци, ако искате да консумирате повече витамини и минерали.
  • Ако имате време, пригответе карамелизиран лук , тъй като придава различен вкус на ястието.

Опитайте да направите тези вкусни бургери с филе от риба тон. Ще видите, че цялото ви семейство ще ги хареса и скоро това ястие ще стане част от вашето меню!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.