Как да разпознаем симптомите на апендицита

Болката обикновено се заражда в центъра на стомаха, близо до пъпа. Когато упаржните натиск върху тази зона, болката става по -интензивна и остра.
Как да разпознаем симптомите на апендицита
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Възпалението на  апендицита изисква бърза лекарска намеса. Това е състояние, при което навременната реакция е от изключително значение. Ето защо, добре е да умеете да разпознавате симптомите му и да бъдете нащрек.

Какво предизвиква апендицита? Той се дължи обикновено на възпаление на апендикса – малък орган, намиращ се вдясно, в началото на дебелото черво. Апендицитът най-често засяга децата, но и зрелите хора не са застраховани. В днешната си статия искаме да ви помогнем в разпознаването на основните симптоми на апендицита. Те ще ви дадат ясна представа какво се наблюдава при това състояние. Заинтригувани ли сте?

Симптомите на апендицита

Симптоми на апендицита.
 1. Тип болка

 • Болката обикновено се заражда в центъра на стомаха, близо до пъпа. Постепенно се “разнася” към долната дясна част на корема и малко над бедрената кост.
 • Когато упаржните натиск върху тази зона, болката става по -интензивна и остра. Дори неудържима.
 • Коремът ви в този случай е твърд. Възможно е да изпитвате странно чувство на “пълнота” и когато натиснете корема, да го усещате необичайно плътен. Защо се случва това? Когато се възпали самият апендикс е налице възпаление на червата
 • Възможно е да усещате остра болка в бедрата докато ходите. Обикновено се проявява само от дясната страна.
 • Единственият момент, в който ще усетите облекчение, е когато легнете. Но това няма да стане на мига, трябва да изчакате известно време.
 • Опитайте се да покашляте. Ако почувствате остра болка или пък пареща болка в корема, това е категоричен знак, че е налице възпаление в стомашната област: вероятно става дума за апендикса.
 • Имайте предвид, че наличието на тези симптоми се проявява между 12 и 24 часа преди състоянието ви още повече да се усложни и да изисква моментална лекарска намеса. Обърнете внимание на децата с подобни симптоми. И при най-малката индикация за възпаление в стомашната област, посетете веднага лекар.
 1. Вторични симптоми, които съпровождат коремната болка

 • Треска. Тя е важна индикация. Ако изпитвате дискомфорт от дясната страна, който е съпроводен от малко по-висока температура на тялото, веднага посетете лекар.
 • Запек. Инфектираният апендикс почти винаги е резултат от някакъв вид нарушение във функционирането на червата. Нерядко се наблюдава запек, а когато се напъвате, за да се изходите, се наблюдава силна болка в корема.
 • Загуба на апетит. Чувствате се неприятно подути и не ви се яде. Това е друг популярне симптом, дължащ се на излишеството от газове в коремната област.
 • Повръщане, физическо неразположение и силна умора – това са други симптоми, които често съпровождат апендицита. Те могат да се проявят няколко дни преди болката в корема да стане нетърпима и да ви накара да посетите лечебно заведение.

Но какво предизвиква апендицита?

Какво предизвиква апендицита?r
 • Хиперплазия на лимфоидни фоликули: определението може да ви звучи сложно, но е достатъчно лесно за разбиране. Състоянието е подобна на това, което се случва със сливиците в гърлото. Тези органи играят важна роля в тялото, но когато се възпалят, се подуват и влошават проходимостта на гърлото. Този тип инфекции се наблюдават най-често при хора на възраст между 8 и 30 години. Това е най-предразположена към апендицит група.
 • Изходни вещества и токсини: Понякога част от червата, близо до апендикса, натрупват твърди изходни вещества. Това може да доведе до инфектиране и увреждане, тъй като е нарушен нормалния процес на изхождане. Хората, които често страдат от запек, са изложени на по-висок риск от апендицит.
 • Възпаление: Стените на апендикса са изградени от много малки лимфоидни фоликули. Както споменахме по-горе, те наподобяват сливиците. Понякога заболяване или пък нещо, което сте консумирали, може да предизвика условия, в които бактерии да се размножат и да се закрепят за фоликулите. Резултат е инфекция.

Накрая, не забравяйте колко важно е ежедневното хранително меню. Правилно подбраното и балансирано хранене е добра предпоставка никога да не се сблъскате с апендицита. Детоксикирайте тялото си редовно и избягвайте състояния като запека.

Пийте много течности, приемайте изобилие от фибри, зеленчуци и пресни плодове. Не неглижирайте значението на пробиотиците. Храни като киселото мляко и кефирът стимулират развитието на полезните бактерии и ни предпазват от инфекции. Друг здравословен навин е пиеното на чаша топла вода с малко лимонов сок всяка сутрин. Тя прочиства тялото и извежда токсините, предоставяйки на организма ви жизненоважни витамини в самото начало на деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.