Как да разпознаем симптомите на апендицита

Болката обикновено се заражда в центъра на стомаха, близо до пъпа. Когато упаржните натиск върху тази зона, болката става по -интензивна и остра.
Как да разпознаем симптомите на апендицита
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Възпалението на  апендицита изисква бърза лекарска намеса. Това е състояние, при което навременната реакция е от изключително значение. Ето защо, добре е да умеете да разпознавате симптомите му и да бъдете нащрек.

Какво предизвиква апендицита? Той се дължи обикновено на възпаление на апендикса – малък орган, намиращ се вдясно, в началото на дебелото черво. Апендицитът най-често засяга децата, но и зрелите хора не са застраховани. В днешната си статия искаме да ви помогнем в разпознаването на основните симптоми на апендицита. Те ще ви дадат ясна представа какво се наблюдава при това състояние. Заинтригувани ли сте?

Симптомите на апендицита

Симптоми на апендицита.
 1. Тип болка

 • Болката обикновено се заражда в центъра на стомаха, близо до пъпа. Постепенно се “разнася” към долната дясна част на корема и малко над бедрената кост.
 • Когато упаржните натиск върху тази зона, болката става по -интензивна и остра. Дори неудържима.
 • Коремът ви в този случай е твърд. Възможно е да изпитвате странно чувство на “пълнота” и когато натиснете корема, да го усещате необичайно плътен. Защо се случва това? Когато се възпали самият апендикс е налице възпаление на червата
 • Възможно е да усещате остра болка в бедрата докато ходите. Обикновено се проявява само от дясната страна.
 • Единственият момент, в който ще усетите облекчение, е когато легнете. Но това няма да стане на мига, трябва да изчакате известно време.
 • Опитайте се да покашляте. Ако почувствате остра болка или пък пареща болка в корема, това е категоричен знак, че е налице възпаление в стомашната област: вероятно става дума за апендикса.
 • Имайте предвид, че наличието на тези симптоми се проявява между 12 и 24 часа преди състоянието ви още повече да се усложни и да изисква моментална лекарска намеса. Обърнете внимание на децата с подобни симптоми. И при най-малката индикация за възпаление в стомашната област, посетете веднага лекар.
 1. Вторични симптоми, които съпровождат коремната болка

 • Треска. Тя е важна индикация. Ако изпитвате дискомфорт от дясната страна, който е съпроводен от малко по-висока температура на тялото, веднага посетете лекар.
 • Запек. Инфектираният апендикс почти винаги е резултат от някакъв вид нарушение във функционирането на червата. Нерядко се наблюдава запек, а когато се напъвате, за да се изходите, се наблюдава силна болка в корема.
 • Загуба на апетит. Чувствате се неприятно подути и не ви се яде. Това е друг популярне симптом, дължащ се на излишеството от газове в коремната област.
 • Повръщане, физическо неразположение и силна умора – това са други симптоми, които често съпровождат апендицита. Те могат да се проявят няколко дни преди болката в корема да стане нетърпима и да ви накара да посетите лечебно заведение.

Но какво предизвиква апендицита?

Какво предизвиква апендицита?r
 • Хиперплазия на лимфоидни фоликули: определението може да ви звучи сложно, но е достатъчно лесно за разбиране. Състоянието е подобна на това, което се случва със сливиците в гърлото. Тези органи играят важна роля в тялото, но когато се възпалят, се подуват и влошават проходимостта на гърлото. Този тип инфекции се наблюдават най-често при хора на възраст между 8 и 30 години. Това е най-предразположена към апендицит група.
 • Изходни вещества и токсини: Понякога част от червата, близо до апендикса, натрупват твърди изходни вещества. Това може да доведе до инфектиране и увреждане, тъй като е нарушен нормалния процес на изхождане. Хората, които често страдат от запек, са изложени на по-висок риск от апендицит.
 • Възпаление: Стените на апендикса са изградени от много малки лимфоидни фоликули. Както споменахме по-горе, те наподобяват сливиците. Понякога заболяване или пък нещо, което сте консумирали, може да предизвика условия, в които бактерии да се размножат и да се закрепят за фоликулите. Резултат е инфекция.

Накрая, не забравяйте колко важно е ежедневното хранително меню. Правилно подбраното и балансирано хранене е добра предпоставка никога да не се сблъскате с апендицита. Детоксикирайте тялото си редовно и избягвайте състояния като запека.

Пийте много течности, приемайте изобилие от фибри, зеленчуци и пресни плодове. Не неглижирайте значението на пробиотиците. Храни като киселото мляко и кефирът стимулират развитието на полезните бактерии и ни предпазват от инфекции. Друг здравословен навин е пиеното на чаша топла вода с малко лимонов сок всяка сутрин. Тя прочиства тялото и извежда токсините, предоставяйки на организма ви жизненоважни витамини в самото начало на деня.

Може да ви заинтересува ...
Пробиотиците и пребиотиците – 15 топ вида
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Пробиотиците и пребиотиците – 15 топ вида

Пробиотиците и пребиотиците не са едно и също нещо. Те понякога се бъркат, или не се посочва ясно какви ползи осигурява всеки от тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.