5 активни съставки, които помагат за регенериране на засегнатата от акне кожа

Има активни съставки, които могат да съживят и обновят кожата, засегната от акне. Салициловата киселина, бензоил пероксидът и ретиноидите са някои от тях. Научете повече тук.
5 активни съставки, които помагат за регенериране на засегнатата от акне кожа
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 28 август, 2023

Правилната грижа за кожата е от съществено значение за подобряване на външния й вид. В тази статия ще се съсредоточим върху активни съставки, които са се доказали като ефективни при регенерирането на засегнатата от акне кожа.

Акнето е състояние на кожата, характеризиращо се с появата на възпалителни и невъзпалителни лезии. Тези активни съставки, които ще обсъдим, се намират в продукти за локално приложение и действат чрез няколко механизма:

  • Намаляване на възпалението
  • Стимулиране на заздравяването
  • Насърчаване на обновяването на клетките

Активните съставки, които спомагат регенерирането на засегнатата от акне кожа

Причините за акне са многофакторни, както е обяснено от Mayo Clinic. Тук включваме хормоналните фактори, генетичното предразположение, прекомерното производство на себум и бактериалната колонизация, наред с други.

Едно от най-големите притеснения са белезите, които остават след зарастването на лезиите.

Въпреки това е окуражаващо да знаем, че има активни съставки, подкрепени от науката, които могат да осигурят значителни ползи за засегнатата от акне кожа. Нека ги разгледаме по-отблизо.

1. Салицилова киселина за регенериране на засегнатата от акне кожа

Салициловата киселина е активна съставка, използвана в продуктите за грижа за кожата с акне, поради своите ексфолиращи и противовъзпалителни свойства. Действа, като прониква в порите и разтваря излишния себум, мъртвите клетки и запушванията, които допринасят за образуването на комедони.

Като нежно ексфолира външния слой на кожата, салициловата киселина отпушва порите и предотвратява бъдещо запушване. Освен това има противовъзпалителни свойства, които намаляват дразненето и зачервяването.

Салициловата киселина се предлага в няколко форми, като почистващи препарати за лице, тоници, серуми, кремове и дори като част от комбинация от активни продукти в рамките на един и същи продукт.

Проучване, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, установи, че използването на почистващи продукти за лице с 2% салицилова киселина може да намали броя на лезиите от акне. Друго проучване, публикувано от списанието Clinical Therapeutics, предполага, че използването й върху подложки намалява броя на лезиите, свързани с леко до умерено акне вулгарис.

2. Бензоил пероксид

Механизмът му на действие се основава на способността да се бори с бактерията Cutibacterium acnes, която е един от главните виновници за развитието на акне. Бензоил пероксидът помага за освобождаването на кислород в порите на кожата, създавайки неблагоприятна среда за микроорганизма. Намаляването на колониите от тази бактерия намалява възпалението.

Въпреки че е ефективна активна съставка, важно е да вземете някои предпазни мерки, когато го използвате. Може да причини сухота, лющене и зачервяване на кожата, особено в началото на лечението.

Препоръчително е да започнете с по-ниска концентрация и да прилагате пестеливо продукта. Освен това е от съществено значение да нанасяте слънцезащитен крем през деня, тъй като може да увеличи чувствителността към ултравиолетовите лъчи.

3. Ретиноиди за регенериране на засегнатата от акне кожа

Ретиноидите са производни на витамин А и се използват при лечението на засегната от акне кожа поради своите ексфолиращи и стимулиращи клетъчния обмен свойства. Чрез увеличаване на скоростта на обновяване на клетките, помагат да се отървете от мъртвите клетки и предотвратяват запушването на порите. Американската академия по дерматология (AAD) и Европейският дерматологичен форум (EDF) са съгласни, че тяхното използване играе ключова роля.

Те могат да бъдат намерени под формата на локални средства като серуми, кремове и маски, а също и за орална консумация. Локалните ретиноиди се прилагат върху чиста, суха кожа преди лягане, тъй като могат да предизвикат фоточувствителност.

Препоръчително е да започнете с по-ниска концентрация и да я увеличавате постепенно според поносимостта на кожата.

Първоначално може да се появят сухота, лющене и зачервяване, но тези ефекти обикновено намаляват с времето. В случай на перорални ретиноиди, тяхното предписване е запазено за умерено до тежко акне, под наблюдението на дерматолог.

4. Гликолова киселина

Гликоловата киселина е активна съставка, която принадлежи към семейството на алфа хидрокси киселините (AHA) и помага за регенерирането на засегнатата от акне кожа. Ниското й молекулно тегло й позволява да проникне дълбоко в тена и нежно да ексфолира повърхностните слоеве.

В допълнение, стимулира производството на колаген и еластин, което помага за подобряване на цялостната текстура и външен вид. Проучване, проведено от Катедрата по дерматология към университета в Каляри в Италия, проведено върху 80 жени, заключава, че “химическият пилинг с гликолова киселина е ефективно лечение за всички видове акне”.

5. Ниацинамид за регенериране на засегнатата от акне кожа

Ниацинамидът, известен също като витамин B3, е универсална и полезна активна съставка за засегнатата от акне кожа. Това съединение действа по няколко начина за насърчаване на регенерацията и подобряване на външния вид.

Първо, има противовъзпалителни свойства, което помага за намаляване на зачервяването. Освен това регулира производството на себум, като по този начин предотвратява запушването на порите и образуването на комедони.

Също така стимулира производството на колаген и еластин, което подобрява еластичността и стегнатостта на кожата.

Според статия, публикувана в Practical Dermatology, действието му за регулиране на себума и способността му да възстановява защитната бариера го правят ефективна съставка. Но не само за лечение по време на огнища, но и като поддържащо средство, след отстраняване на лезиите.

Кога да посетим дерматолог?

Въпреки че споменатите активни съставки са обещаващи за регенериране на засегната от акне кожа, важно е да се отбележи, че всеки случай варира по тежест и изисква индивидуален подход. Препоръчително е да потърсите професионална помощ, ако имате тежко, упорито или неповлияващо се акне, което не реагира на конвенционалните подходи.

Освен това, ако има силна болка, значително възпаление или обширни белези, може да са необходими перорални лекарства. По същия начин, ако качеството на живот и самочувствието са засегнати, насоките от специалист ще бъдат от ключово значение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.