Как да идентифицираме и лекуваме затворените комедони

Затворените комедони са лек проблем свързан с акне, който трябва да се лекува по най-подходящия начин, за да не се влошава или да причинява дискомфорт. Научете повече в тази статия.
Как да идентифицираме и лекуваме затворените комедони

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Затворените комедони са малки кисти, които се появяват по кожата. Те са свързани с акне и са трудни за лечение. Те изглеждат като подутини или бучки и са причинени от запушени пори. Понякога се наричат и бели точки.

Затворените комедони обикновено се появяват по лицето или гърба. Те придават на кожата неправилна и груба текстура. Тези видове подутини се образуват от натрупването на мъртви кожни клетки и мазнини.

Затворените комедони често могат да бъдат лекувани с продукти без рецепта. Друг път изискват професионална намеса. Те засягат хора от всички възрасти, но най-често се срещат при юноши и възрастни с мазна кожа.

Как изглеждат затворените комедони?

Затворените комедони в типичната си форма изглеждат като подутина по повърхността на кожата. Те често имат бяла точка в центъра, въпреки че това не винаги е така. Някои просто изглеждат като подутини без никакво оцветяване.

Когато имат диаметър по-малък от един милиметър, те се наричат микрокомедони. Ако са по-големи, те се наричат макрокомедони.

За разлика от пустулите, които са други подутини, причинени от акне, затворените комедони не са заобиколени от червено петно. Това, което ги отличава от отворените комедони е, че кожата нараства над запушването, образувано в запушената пора. От друга страна, при отворените, които се наричат още черни точки, кожата не е покрита, но са открити.

Затворените комедони са противоположността на черните точки
Черните точки са отворени комедони и следователно са в контакт с въздуха през отвора.

Причини за затворените комедони

Затворените комедони се образуват, когато порите се блокират от мъртви клетки и други остатъци. Себумът, който достига повърхността на кожата през порите, след това започва да се натрупва и се втвърдява.

Себумът е естествено мазно вещество, което смазва кожата. Когато се натрупва и втвърдява поради запушена пора, създава условия за размножаване на бактерия, наречена Propionibacterium acnes.

Понякога кожата реагира на тези бактерии, като расте върху самата тапа. По този начин създава един вид “херметично уплътнение”, което затваря тези микроорганизми. В този момент се образуват затворени комедони.

В някои случаи производството на себум се ускорява и това прави човек по-податлив на развитие на този тип акне. Това често се случва по време на юношеството, при пушачи и при възрастни с мазна кожа.

Други влияещи фактори са както следва:

 • Прекомерно миене на кожата
 • Влажност в околната среда
 • Диета, богата на захари, млечни продукти и мазнини
 • Диета без линолеат, вещество, което обикновено се намира в растителните масла
 • Хормонални промени преди менструация
 • Прекомерно нанасяне на овлажнители

Как да лекуваме затворените комедони

Лечението на затворени комедони зависи от тежестта на проблема. Важно е обаче да се подчертае, че не е добра идея да ги премахвате ръчно пред огледалото в банята. Това е така, защото това може да има няколко негативни ефекта.

Лошо отстранената бяла точка или черна точка може да се окаже раздразнена, инфектирана и дори да образува белези, които са много трудни за премахване. Ако искате да ги премахнете, най-добре е да посетите професионален естетик или дерматолог.

Предлагат се и други лечения без рецепта.

Лечение без рецепта

Има няколко продукта без рецепта, които могат да бъдат ефективни при лечение на затворени комедони, стига проблемът да е лек. Сред най-популярните са следните:

 • Бензоил пероксид: Намалява дрождите и бактериите по повърхността на кожата, както и възпалението.
 • Азелаиновата киселина намалява растежа на бактериите във фоликулите. Освен това облекчава възпалението и възстановява нормалния растеж на кожните клетки.
 • Салициловата киселина помага за разграждането на кератина. Също така намалява скоростта, с която клетките се отделят във фоликулите.
 • Ретиноидите регулират естественото ексфолиране на кожата и увеличават производството на колаген. Това намалява броя на мъртвите клетки и предотвратява образуването на затворени комедони.
 • Гликоловата киселина осигурява естествено ексфолиране и предотвратява образуването на всички видове комедони.

Лекарства за лечение на затворените комедони

Ако има сериозен проблем със затворени комедони, вашият дерматолог най-вероятно ще избере използването на някои лекарства, отпускани с рецепта. Хормоналната терапия обикновено е показана в тези тежки случаи.

В тежки случаи може да се предпише и изотретиноин или други подобни лекарства. Това обаче обикновено е последното средство.

Професионални лечения

В някои случаи вашият дерматолог може да препоръча лечения като микродермабразио, мезотерапия или химически пилинг. Тези процедури често са ефективни за подобряване на качеството на кожата и предотвратяване на затворени комедони.

Лечение на запушени пори.
Микродермабразиото се използва за лечение на някои кожни проблеми. Не винаги може да се приложи и трябва да бъде указано от професионалист.

Затворените комедони: досаден кожен проблем

В идеалния случай всички горепосочени мерки трябва да бъдат допълнени от здравословна диета. Също така е важно рутинното почистване на кожата да се извършва правилно, без да се прекалява и с подходящите продукти.

Затворените комедони не са сериозен здравословен проблем, въпреки че са досадни. Въпреки това, те могат да се превърнат в голямо главоболие, ако се лекуват неправилно.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предотвратите появата на тези подутини чрез прости мерки като подходяща хигиена на кожата. Също така е много важно да ексфолирате кожата си редовно. Не прекалявайте, но и не пренебрегвайте тази важна част от грижата за кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vega, N., Orlandi, D., & Rojas, H. (2018). Técnicas quirúrgicas y láser en cicatrices atróficas de acné. Revista Chilena de Dermatología, 32(4).
 • Fernández Vozmediano, José, and José Armario Hita. “Retinoides en dermatología.” Med. cután. ibero-lat.-am (2003): 271-294.
 • López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné.
 • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.