Тече ли ви често кръв от носа? Узнайте защо!

Може да е симптом на сериозни заболявания като тумор или левкемия
Тече ли ви често кръв от носа? Узнайте защо!
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Спонтанното прокървяване на носа, наречено още епистаксис, може да се дължи на различни причини като ринит или сухота в носа. То обаче може да бъде сигнал за други здравословни проблеми, като артериална хипертония. Ако често ви тече кръв от носа, препоръчително е да се консултирате със семейния лекар.

В днешния материал ще ви обясним кои са най-честите причини за кървене от носа и ще ви споделим няколко неща, които си заслужава да имате предвид с цел предпазване от сериозни здравословни проблеми.

Защо тече кръв от носа?

Някои хора страдат от кръвотечение от носа често. За тях това е нормално състояние. Главното обяснение за този феномен е, че кървенето идва от кръвоносни съдове, които оросяват вътрешността на носа, мукусната мембрана. Обикновено от едната или и от двете ноздри започва да тече кръв.

Когато е налице кръвоизлив в областта зад носната преграда, се наблюдава съвсем леко кръвотечение. То не е сериозно и може да се дължи на оказан силен натиск, сухота на въздуха или алергичен ринит.

В някои случаи може да бъде индикация и за неконтролирана артериална хипертония. Човешкото тяло е интелигентен механизъм и често сигнализира за наличен проблем чрез симптоми като леко прокървяване, което по естествен път води до понижаване на високото артериално налягане.

В следващите редове ще ви посочим няколко възможни причини за потичане на кръв от носа. Ще разгледаме и няколко начина, по които да следите здравословното си състояние, базирани на характеристиките на феномена.

кръв от носа

По-сериозни патологии

Когато се оплаквате от проблем с кръвотечение от носа, следва да потърсите специализираното мнение на личния лекар или на специалист УНГ. От друга страна, ние можем да ви информираме кои са основните заболявания, чиято симптоматика включва потичане на кръв от носа:

Кръвоточението от носа е симптом на следните сериозни заболявания:

Какво да правите, когато често ви тече кръв от носа?

Когато усетите, че започва да ви тече кръв от носа, препоръчително е да запушите ноздрите с пръсти и да наклоните главата си напред. Не навеждайте главата си назад, това е неправилно. Не е добра идея и да лягате. Тези позиции на тялото водят до поглъщане на кръвта, а по този начин няма да можете да говорите ясно, докато кървенето не спре.

Изчакайте няколко минути. Ако кървенето продължи, отидете до някой медицински център.

Ако кървенето спре, въздържайте се от физически дейности през следващите няколко часа и се убедете, че не сте приемали наскоро лекарства, разреждащи кръвта, например аспирин. Добре е да се опитате също така да не издухвате носа твърде силно.

Докато решавате дали се нуждаете от лекарска помощ, или не, вземете предвид следните симптоми.

Дефицит на витамин С

Една от най-честите причини за често кръвотечение от носа, когато не е диагностицирано заболяване, е дефицитът на витамин С в тялото. Този витамин укрепва носните капиляри.

Можете да повишите ежедневния прием на витамин С, като консумирате:

 • Цитрусови плодове, например лимони с кора (стига да са органични)
 • Шипки
 • Гуава
 • Горски плодове
 • Чушки
 • Магданоз
 • Киви
 • Броколи
 • Ягоди

Можете да приемате витамин С и под формата на хранителна добавка. Не се бойте, че ще предозирате тялото си с този витамин. Излишъкът бива елиминиран посредством урината, така че няма как да си навредите.

Лимони

Шуслерови соли

Шуслеровите соли представляват натурално средство, което ви снабдява с хомеопатични дози минерали, които не водят до странични ефекти.

В наши дни разполагаме с 12 типа соли, които представляват различни минерали, съдържащи се по принцип в човешкото тяло. Обикновено си ги набавяме чрез храната, която консумираме ежедневно – или би трябвало. Шуслеровите соли не просто снабдяват организма с ценни минерали, те предоставят тези вещества в оптимална форма, така че да достигне до точното място в точното време. Когато се приема поотделно, всяка сол изпълнява конкретна функция. Част от солите са ефикасни за лечението на епистаксис:

 • Калциев фосфат(Calcium Phosphoricum).
 • Калиев сулфат (Kalium Sulphuricum).
 • Железен фосфат (Ferrum Phosphoricum).

Слагайте 2 таблетки Шуслерови соли под езика си 3 пъти дневно в части от деня, когато не приемате храна и напитки или продукти със силен аромат (дъвка, паста за зъби). Желателно е да вземете първата доза сутрин, втората – по обяд, а третата – вечер. Следвайте това лечение поне 1 месец.

Съветваме ви да се консултирате с лекар или хомеопат, който ще прецени състоянието ви и ще ви даде най-точно рецепта за справяне с проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ayerbe A, García E. El escaramujo: propiedades y uso terapeutico. Medicina naturista. 2010; 4(1), 44-52.
 • Cruz O, Montoya N, Vega X, Montoya S. Epistaxis. Estado actual. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. 2013; 1(2): 59-77.
 • Martín-Bailón M, López-Mesa P, Dios-Loureiro C. Manejo de epistaxis en pacientes con terapia antitrombótica. Revista ORL. 2020;12(2):11-18.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.