9 навика за дълголетие

· 19.03.2016
Сексът подобрява самооценката, освобождава положителни хормони, гори калории, намалява кръвното налягане, засилва имунната система, подобрява съня и защитава сърцето

Наясно сте, че има навици, които са вредни и съкращават продължителността на живота, оказвайки негативно въздействие върху организма. Добрата новина е, че съществуват и здравословни навици за дълголетие, които не само удължават времето на тази Земя, но и осигуряват високо качество на живот.

Когато си давате сметка, че имате един живот и едно тяло, тогава се сещате колко важно е да полагате адекватни грижи за здравето си. По този начин си осигурявате качествен живот и прекрасни преживявания години наред. Ако все още не сте информирани за добрите навици, които даряват с дълголетие, окуражаваме ви да продължите да четете нататък. Надяваме се добрите навици да станат неизменна част от начина ви на живот.

Не преяждайте

Специалисти препоръчват да ядете по малко, но през целия ден. В най-добрия случай организирайте храненията на 5-6 пъти дневно. Избягването на прекомерното ядене е ключ към насладата от живота и, разбира се, към здравословното тегло. Опитвайте и скоро ще се уверите, че можете да похапнете добре, без след това да изпитвате глад или тежест в корема.

Правете повече секс

sex

Активният сексуален живот е ключ към доброто здраве и дълголетие. Сексът подобрява самооценката, освобождава положителни хормони, гори калории, намалява кръвното налягане, засилва имунната система, подобрява съня и защитава сърцето. Експерти препоръчват да практикувате секс поне 3 пъти на седмица.

Не прекалявайте с излагането на слънце

Прекомерното излагане на слънце под въздействието на вредните ултравиолетови лъчи излага здравето на сериозен риск, а кожата – на преждевременно стареене. Освен това рискувате да провокирате изгаряне, раздразнение и дори рак на кожата. Слънцето е важно, заради образуването на витамин D, но е изключително препоръчително да не прекалявате – в противен случай съкращавате живота си. Съветваме ви да си приготвите слънцезащитни кремове, когато знаете, че ви предстои дълъг престой на слънце.

Бъдете социално активни

Happiness-300x200

 

Независими проучвания са доказали, че хората, които са заобиколени от приятели и семейство, са по-малко изложени на риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Самотата е фактор, който може да прерасне в депресия, безспокойство, стрес, висок холестерол и други здравословни неразположения. Прекарването на време в компанията на близки хора е изключително полезно и за тялото, и за духа ви.

Пийте по 1 чаша вино на ден

Въпреки че консумацията на алкохол често е определяна като вреден навик, експерти от цял свят са доказали, че 1 чаша червено вино на ден всъщност е здравословна. Такова малко количество алкохол се препоръчва като профилактично средство срещу сърдечни проблеми и диабет.

Консумирайте плодове и зеленчуци

plodove

Редовната консумация на плодове и зеленчуци е основополагаща за поддържането на качествен и дълъг живот. И плодовете, и зеленчуците са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и други ценни хранителни вещества, които спомагат за контролирането на теглото и предпазват тялото от болести; освен това притежават детоксикиращи свойства, подмладяват кожата и подобряват общото здравословно състояние.

Тренирайте

За да се наслаждавате на добър живот и дълголетие без оплаквания относно физическата си форма, знайте, че упражненията са ключът към успеха. Според редица проучвания практикуването на спорт удължава живота с 4 години, като едновременно с това предпазва от развитие на сърдечни заболявания, подпомага оптималното функциониране на белите дробове и гарантира добро настроение. Препоръчително е да тренирате поне 30 минути на ден.

Не пушете

ne na pusheneto

Тютюнопушенето е един от най-вредните навици на човека. То не само съкращава продължителността на живота, но и силно понижава качеството му. Този навик е в списъка на най-честите причини за смърт в света, тъй като провокира развитието на рак на белите дробове и други респираторни проблеми. Спирането на цигарите може да ви се струва изключително трудна задача, дори невъзможна, но ползите започват още в първия ден, в който захвърлите кутията в кофата. С всеки изминал ден здравословното ви състояние ще се подобрява.

Намалете стреса

Всеки един от нас е изложен на известна доза ежедневен стрес. Макар повечето стресови ситуации през деня да ви се струват напълно нормални, експерти обръщат внимание на причините, поради които трябва да сте по-информирани по този въпрос. Според проучвания стресът оказва негативно влияние върху менталното, емоционалното и физическото здраве на човека. Препоръчва се да бъдете активни в справянето с него. Борете се с него и бъдете позитивни, като не задълбавате излишно в проблемите, с които ви сблъсква животът. Подобно на предизвикателството да спрете пушенето, и този съвет може да ви се стори изключително труден за изпълнение. Уверяваме ви обаче, че съществуват редица начини, по които можете да го направите успешно.