9 натурални начина да се преборите с болестта на Крон

Болестта на Крон е хронично заболяване, което може да засегне всяка една част от храносмилателната система, причинявайки й възпаление. За щастие, има няколко натурални начина за справяне с притеснителните симптоми на тази болест. Вижте кои са те!
9 натурални начина да се преборите с болестта на Крон
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Болестта на Крон е хронично заболяване, което може да засегне коя да е част от храносмилателната система, като й причинява възпаление.

Причините за това заболяване обхващат екологични, генетични и дори бактериални фактори. То може да се отключи и от гастроентерит.

Макар че все още няма лечение за тази болест, за щастие има няколко натурални начина за справяне със симптомите й.

Долупосочените са едни от най-ефикасните алтернативи за облекчаване на болестта на Крон.

1. Алое вера

алое верата се препоръчва за третиране на множество храносмилателни заболявания, включително болестта на Крон

Алое верата се препоръчва за третиране на множество храносмилателни заболявания.

Противовъзпалителните й свойства повлияват значително на болестта на Крон, тъй като това заболяване се характеризира с наличието на възпаление.

Освен това антиоксидантите в алоето облекчават физическия дискомфорт и възпалението. Тези два симптома са едни от най-явните и проблематични признаци на болестта.

Пиенето на сок от алое вера е полезно за храносмилателния тракт, като същевременно стимулира имунната система по много начини.

Може да го пиете самостоятелно или да го добавите в смутито си. Общо взето всичко, което трябва да направите, е да включите една или две чаени лъжици от този сок в дневното си меню.

Препоръчваме ви прясно приготвен сок. Ако си го купувате от магазина, прочетете етикета, за да се уверите, че не съдържа никакви химикали.

2. Мента и джоджен

Тези две растения са пълни с ефективни антиоксиданти. Това означава, че чай, приготвен от кое да е от тях, ще е от голяма полза за организма ви.

Такъв тип чай ускорява лечебния процес и предотвратява възпалението, причинено от болестта на Крон.

Ако страдате от тази болест, вероятно знаете, че болката може да е толкова силна, че да попречи на ежедневните ви дейности.

Пробвайте тези чайове: те ще ви помогнат да облекчите болката и да продължите напред. Това средство бързо ще ви стане любимо.

3. Чай от червен бряст

Чаят, направен от това растение, е много ефикасен за лечението на болестта на Крон. Чаят от червен бряст е изключително полезен за храносмилателната ви система и също така подобрява здравето на стомаха.

Друго свойство на това растение е да спира кървенето, като същевременно помага да се справите с анемията и други симптоми на това заболяване.

4. Кисело мляко

възпаленията от болестта на Крон могат да бъдат редуцирани с помощта на бактериите в киселото мляко

Известно е, че киселото мляко е естествен спътник на доброто здраве що се отнася до проблеми с храносмилането. Полезните бактериални култури в него, познати също като пробиотици, са от съществено значение за възстановяването на стомаха и храносмилателния тракт.

Симптоми като прекомерната диария, кървенето и възпаленията могат да бъдат редуцирани с помощта на бактериите в киселото мляко.

Ако започнете деня си с малко кисело мляко, ще стимулирате стомаха си да поддържа симптомите под контрол през остатъка от деня.

5. Пресни плодове

Много хора твърдят, че пресните плодове са от голяма помощ за поддържане на болестта на Крон под контрол, докато други заявяват, че плодовете само влошават симптомите им. Трябва да видите как ще ви подействат.

Въпрос на късмет е дали ще ви помогнат да се справите с тази болест или не. Всеки организъм реагира различно на различните плодове.

Това означава, че трябва да се научите да разпознавате кои плодове са подходящи за вашето тяло. Така ще знаете точно кои да избягвате.

6. Моркови

крем супа от моркови, която помага при болестта на Крон

Този градински зеленчук съдържа много антиоксиданти и витамини, които са от огромна помощ за справяне със симптомите на болестта на Крон.

Тъй като са лесни за храносмилане, те натоварват стомаха и дебелото черво по-малко от други храни.

Запомнете, че е най-добре да готвите морковите. Така те са най-хранителни.

7. Храни с ниско съдържание на фибри

Фибрите със сигурност допринасят за оптимизиране на храносмилателната система. Проблемът е, че ако страдате от болест на Крон, диета с високо съдържание на фибри би могла да ви причини много болка.

В такъв случай е най-добре да избирате зърнени храни с ниско съдържание на фибри.

Не забравяйте, че преди да направите каквато и да било драстична промяна в диетата си, трябва да се консултирате с лекаря си, за да избегнете усложнения.

8. Йога

стресът от болестта на Крон се облекчава, ако практикувате йога

Точно както промените в диетата ви, измененията на определени ваши навици и начина ви на живот могат също да ви помогнат да редуцирате симптомите на това заболяване.

Практикуването на йога е полезно за здравето ви, тъй като намалява нивата на стрес и тревожност. За хората, страдащи от болестта на Крон, намаляването на стреса е един от най-добрите начини за предпазване от усложнения.

9. Акупунктура

Болката в ставите е друг от често срещаните симптоми, от които страдат хората с болест на Крон. Акупунктурата е сред най-ефикасните начини за редуциране на възпалението в ставите.

Сесия акупунктура веднъж седмично или месечно може значително да подобри качеството ви на живот и да облекчи много от физическите симптоми на болестта на Крон.

Изпробвайте тези здравословни храни и навици!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Moreira Alonso, M. del C. (2009). 08.-Colitis ulcerosa & enfermedad de Crohn. Máster Universitario En Medicina Evaluadora.
  • Chaparro, M., & Gisbert, J. P. (2016). Actualización del diagnóstico y tratamiento de la enfermedad de Crohn. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.02.018
  • Ciga Lozano, M. Á., Oteiza, F., Marzo, J., Armendáriz, P., De Miguel, M., & Ortiz, H. (2006). Tratamiento de la enfermedad de Crohn perianal. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.1016/S0210-5705(02)70313-0
  • Martínez Gómez, M. J., Melián Fernández, C., & Romeo Donlo, M. (2016). Nutrición en enfermedad inflamatoria intestinal. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.348

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.