9 начина за повторно използване на старите дънки

Ушийте дрехи за домашните любимци, измайсторете портмоне или претапицирайте старите възглавници
9 начина за повторно използване на старите дънки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Съществуват много начини за повторно използване на старите дънки, които сте забравили в гардероба, може би защото не ви стават или вече не са на мода. Въпреки че понякога е добре да ги дадете на някой, който може да ги носи, нека ви подхвърлим няколко други идеи, чрез които да се възползвате от финия плат, от който са направени. Искате ли да научите как да използвате отново от старите дънки? Продължавайте да четете!

Ако сте готови да тествате вашата креативност и талант, следните идеи са страхотни, за да се възползвате от всички стари дънки, които имате. Единственото нещо, което трябва да можете, е да шиете. Или да сте готови да експериментирате с ножица, игла и конец.

Къси панталони от дънки

Това е един от най-лесните и класически начини за “рециклиране” на старите дънки. Използвайте тази идея, ако дънките все още ви стават и са излезли от мода. Или ако крачолите са вече скъсани. Отбележете частта, където искате да изрежете късите панталони, и след това отрежете там с ножици, за да получите желаната дължина. Можете да ги оставите без подгъв, за да имат по-бунтарски стил.

Минипола от дънки

минипола от рециклирането на старите дънки

Освен хубави къси панталони, можете да измайсторите минипола за лятото или за неофициален повод. Това е вид дреха, която не излиза от мода, особено в горещите дни. За да направите пола от старите дънки, необходими са ви по-големи панталони, така че лесно да съедините частите.

Чанта или портфейл

Има различни техники, чрез които може да използвате старите дънки, за да направите чанта или портфейл. Просто трябва да използвате цялата си креативност и да добавите детайли, които ви харесват. Например да направите чанта с помощта на парче от старите дънки. Добавете камъни, копчета, цветен плат, ципове или всичко, което ви идва наум.

Кухненска престилка

кухненска престилка от старите дънки

Изработването на кухненска престилка е много лесно и може да бъде много полезно, защото няма да изцапате дрехите си, докато готвите. Единственото нещо, което трябва да направите, е да износите старите си дънки, така че тъканта да се отваря по-добре, и след това да разкроите престилката, която да ви е удобна. Ако някоя от частите не стига, може да добавите други към нея. След като я отрежете, добавете цветен подгъв с друг плат и необходимите ленти, за да я завържете на гърба. Както споменахме по-горе, може да се забавлявате с креативността си чрез добавяне на други детайли – като копчета, камъни или цветни парчета.

Портмоне за монети – един от забавните начини за рециклиране на старите дънки

Не искате да оставяте монети навсякъде? Е, сега вече може да използвате старите дънки, за да направите красиво портмоне за монети. Единственото нещо, което е нужно, е да изрежете формата на портмоне за монети, която ви харесва (квадрат, кръг, овал, половин луна) и след това да зашиете ръбовете и ги затворите с цип, закопчалка или копче.

Тефтерче

тефтерче украсено с плат от старите дънки

Ако искате да придадете персонален вид на тефтерчето си, вземете малко от старите дънки и увийте външната му част. Изрежете точните размери и използвайте малко лепило, за да ги залепите за капака. Друг вариант е да ги зашиете, въпреки че ще отнеме повече време и може да бъде по-сложно.

Калъф за мобилен телефон

Ясно е, че можете да откриете най-разнообразни калъфи за мобилния телефон в магазините за аксесоари. Но какво ще кажете, ако сами си направите такъв от старите дънки? Нарежете плата, така че да е с 1 или 2 сантиметра по-голям от размера на телефона, и след това зашийте краищата, така че да има отвор, в който да сложите телефона. Можете да добавите декоративни детайли – като цветни парчета, апликации, копчета и т.н.

Облекло за домашни любимци

облекло за домашните любимци от старите дънки

Обличането на домашните любимци с дрехи определено ще ги накара да изглеждат много сладки и нежни, независимо дали са кучета или котки. Защо не опитате да направите дрехите им сами? Пробвайте своята креативност чрез използване на старите дънки, от които искате да се отървете, и направете дрехи на базата на нещо, което вече имат – или пък измислете модела сами.

Възглавнички

Ако искате да поднови старите си възглавнички и да им придадете по-специален стил, използвайте плата от старите дънки, за да ги претапицирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Giler Choez, J. Y. (2015). Reciclaje de tela en la elaboración de bolsos su incidencia en el aprendizaje de las estudiantes del décimo año básica de Corte y Confección, del Centro de Formación Artesanal “Armando Coronel Dreshner” del Cantón El Empalme Provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2015).
  • Chumbi Rivera, K. V. (2016). Guía de procesos para la fabricación de objetos textiles para generar fuentes de trabajo desde una conciencia social y medioambiental (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Soto Marín, C. (2015). Sostenibilidad y reciclaje: elaboración de ropa hogar usando muestras sobrantes y residuos de lavandería, procesos y acabados del Dením de las empresas textilera de Medellín (Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.