8 трика за пищна коса

Нанесете маска от авокадо и зехтин и оставете да действа 15 минути преди да изплакнете.
8 трика за пищна коса

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Загрижени ли сте за здравето на косата? Без съмнение сте, щом сте жена и искате да се радвате на отличен външен вид, характеризиращ се с привлекателност и здраве. Вярно е, че се изискват специални грижи, за да имате пищна коса. Успехът обаче ще дойде с последователност, ежедневни усилия и само ако се грижите подобаващо и за здравето на скалпа.

За щастие съществуват редица продукти и средства, с помощта на които ще се радвате на блестяща, здрава и пищна коса.

За прелестна коса, на която да завидят много жени край вас, трябва да заложите на няколко специални трика. Днешната статия е посветена на тях. От вас се изисква само да ги прилагате редовно.

1. Употребявайте шампоан правилно

Съвети за пищна коса - изплаквайте добре шампоана

За да бъде косата красива и блестяща след душ, много важно е да я изплакнете добре, за да елиминирате всякакви следи от шампоана. Ако са налице остатъци от него, косата ще изглежда мазна и сплъстена. Затова отсега нататък обръщайте сериозно внимание на изплакването на косата. Използвайте колкото вода е необходимо.

2. Обърнете внимание на четката, която използвате

Най-добрите четки за коса са направени от дърво или естествен косъм. По този начин те предпазват от накъсване. Когато използвате синтетични четки, увреждате косъма и го правите непокорен.

3. Как да решите косата

Съвети за пищна коса - ресане на косата

Ако искате косата да расте и да бъде здрава, добра идея е да я решите всяка вечер. Така активирате циркулацията на кръвта и стимулирате растежа. Ако косата е къдрава, препоръчваме употребата на широк гребен или черта с естествен косъм, тъй като те предпазват от прекалено бухване на косата.

4. Грижете се за връхчетата на косата

Връхчетата на косата често се цепят, изглеждат прогорени или увредени в резултат на излагане на въздействието на слънчевите лъчи, употребата на загряващи уреди и други фактори. В наши дни можете да откриете редица средства, които обещават, че ще възвърнат здравето на връхчетата на косата. Най-добрият начин за справяне с проблема е редовно да подрязвате косата, за да подобрите достъпа на кислород до фоликулите и да стимулирате растежа на нова коса.

5. Хранете се здравословно

Хранителното меню играе важна роля, когато става дума за здравето на косата. То й дава необходимите вещества, за да бъде пищна и блестяща. Опитайте се да обогатите менюто с храни, богати на витамин Е. Става дума за зеленолистни зеленчуци, ядки и авокадо. Добра идея е също така да консумирате повече омега-3 мастни киселини. Можете да ги набавите чрез мазни риби, семена, ядки и зехтин.

6. Консумирайте повече вода

Консумирайте повече вода за пищна коса

Подобно на кожата, косата също се нуждае от хидратиране. То е важно за здравето й. В допълнение към употребата на балсами и други продукти за хидратиране, ключово е да повишите приема на вода.

7. Изберете проста и ежедневна прическа

Ресането на косата и разплитането й може да се превърне в тежко ежедневно занимание, когато прическата не е практична и проста. Затова помислете върху избирането на прическа, която можете лесно да поддържате. Следвайте няколко прости стъпки:

 • Издърпайте половината от косата си и я фиксирайте, опитвайки се да я подвиете под останалата.
 • След това разрешете горната част, за да придадете обем.
 • С помощта на маша, която сте загрели леко, създайте форма. Третирайте малки участъци от косата.
 • Накрая използвайте малко гел за коса или спрей, за да фиксирате прическата.

8. Още съвети за пищна коса

Използвайте натурални средства за укрепване на косата. По този начин ще я възстановите и ще я накарате да изглежда поразително добре.

 • Пригответе маска от авокадо и зехтин. Нанесете я върху цялата коса. Оставете маската да действа 15 минути.
 • Навлажнете косата с кокосово масло, особено ако страда от цъфтящи краища.
 • Пригответе тоник за коса с помощта на равни части ябълков оцет и вода. Налейте получената течност в пулверизатор. Напръскайте с него цялата коса. Така ще елиминирате излишната мазнина, ще се предпазите от пърхот и ще възстановите pH на скалпа.
 • Избягвайте директното излагане на слънчева светлина.
 • Винаги използвайте средства за възстановяване на косата след посещение на басейн или плаж, ако искате да имате здрава и пищна коса.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castro-González, María Isabel. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
 • Serrano-Falcón, C., M. A. Fernández-Pugnaire, and S. Serrano-Ortega. “Evaluación del pelo y cuero cabelludo: tricograma.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 867-876.
 • Rook, Arthur, and Rodney Dawber. Enfermedades del pelo y del cuero cabelludo. Espaxs, 1984.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.