Избягвайте претоплянето на тези 7 храни

Подобно на спанака, целината съдържа нитрати, които могат да станат вредни за здравето, когато се нагрее отново
Избягвайте претоплянето на тези 7 храни

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Претоплянето е чудесен начин да намалите разхищението на храна, което в световен мащаб е от порядъка на тонове всеки ден.

Изключително тъжно е, че някои страни имат излишък от хранителни отпадъци, докато в други хората гладуват.

Ето защо в продължение на много години хората са насърчавали консумацията на остатъците от храна, както и приготвянето на нови ястия с тях или претоплянето им.

Но ако сте свикнали да претопляте храната, трябва да знаете, че това невинаги е най-безопасният вариант, защото има някои храни, които могат да бъдат токсични, когато се подложат на високи температури.

Тъй като много хора все още не са наясно кои са тези храни, в днешната статия искаме да споделим с вас списък с тях и да разкрием защо тези 7 храни не трябва да се претоплят и как могат да бъдат вредни за здравето.

Спанак

претоплянето на спанака превръща нитратите в нитрити

Най-добрият начин да ядете спанак е, когато листата са пресни и – за предпочитане – сурови. Съществуват много рецепти като шейкове, салати и кремообразни сосове, които позволяват да се възползвате от всички предимства на спанака, без да се налага да го готвите.

Когато подложите спанака на топлина или го затоплите в микровълнова, съдържанието на нитрати в листата се превръща в нитрити, които могат да бъдат вредни за здравето.

Целина

Целината обикновено се консумира сурова, точно като спанака, но също така понякога се добавя към супи или топли сосове. В тези случаи по-добре е да я консумирате прясно приготвена и да избягвате претоплянето на остатъци.

Подобно на спанака, целината съдържа нитрати, които могат да станат вредни за здравето, когато се нагрее отново.

Нитритите са съединение, което е свързано с развитието на различни видове рак, въпреки че те представляват сериозен риск, само ако се консумират в излишък.

Независимо от това, най-добрият начин да извлечете 100% от полезните свойства на целината е да я консумирате сурова.

Яйца и претоплянето им

претоплянето на яйцата не е добра идея

Тъй като яйцата са малки и лесни за приготвяне, едва ли ще останат остатъци от тях.

Но ако това се случи, не е добра идея да ги претопляте, защото ще загубят своята свежест, мирис, консистенция и аромат.

Също така не се препоръчва претоплянето им, защото когато се подложат на по-високи температури, могат да отделят някои токсични съединения.

Цвекло

В продължение на години алтернативната медицина е ценяла този зеленчук, който е отличен източник на основни хранителни вещества и антиоксиданти.

Цвеклото съдържа минимални количества нитрати и в същото време е безвредно. За да се избегнете всякакви рискове, най-добре е да не го подлагате на високи температури.

Повечето специалисти по храненето препоръчват използването на цвеклото в зеленчукови сокове, шейкове или салати.

Картофи

претоплянето на картофите унищожава хранителните им стойност

Картофите съдържат хранителни вещества и други съединения, които са много полезни за здравето, стига да ги ядете в умерени количества. С високото си съдържание на въглехидрати твърде много картофи за вечеря могат да предизвикат проблеми с теглото.

Освен това трябва да знаете, че претоплянето на картофите ги кара да загубят много от тяхната хранителна стойност. Вкусът се променя и могат да се отделят някои съединения, които не са съвместими с храносмилателната система.

Добрата новина е, че съществуват много прости и вкусни начини да се насладите на варени картофи – какво ще кажете за картофеното пюре?

Гъби

Гъбите никога и в никакъв случай не трябва да се претоплят, тъй като могат да доведат до проблеми с храносмилането и дори сърдечни нарушения.

Докато гъбите притежават полезни за здравето свойства, трябва да ги ядете, само когато са прясно приготвени.

Най-добре е да приготвите само количеството, което е необходимо, и да го изядете в рамките на няколко часа след това.

Пиле

претоплянето на пилето създава проблеми с храносмилането

Пилето е препоръчителна храна за здравословна и балансирана диета поради съдържанието си на протеини.

Но когато претоплите сготвено пиле, то губи свежестта си, променя протеиновия състав и това може да доведе до проблеми с храносмилането.

Както с гъбите, добра идея е да приготвите само толкова, колкото ще изядете. Ако остане малко обаче, не забравяйте да го претоплите при много ниска температура.

Може да ви заинтересува ...
8 съвета за здравословно хранене
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
8 съвета за здравословно хранене

Готови ли сте за промяна? Следвайте съветите ни за здравословно хранене и ще откриете, че можете да се храните, без да спазвате строги диети.
    Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.