Избягвайте претоплянето на тези 7 храни

Подобно на спанака, целината съдържа нитрати, които могат да станат вредни за здравето, когато се нагрее отново
Избягвайте претоплянето на тези 7 храни

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Претоплянето е чудесен начин да намалите разхищението на храна, което в световен мащаб е от порядъка на тонове всеки ден.

Изключително тъжно е, че някои страни имат излишък от хранителни отпадъци, докато в други хората гладуват.

Ето защо в продължение на много години хората са насърчавали консумацията на остатъците от храна, както и приготвянето на нови ястия с тях или претоплянето им.

Но ако сте свикнали да претопляте храната, трябва да знаете, че това невинаги е най-безопасният вариант, защото има някои храни, които могат да бъдат токсични, когато се подложат на високи температури.

Тъй като много хора все още не са наясно кои са тези храни, в днешната статия искаме да споделим с вас списък с тях и да разкрием защо тези 7 храни не трябва да се претоплят и как могат да бъдат вредни за здравето.

Спанак

претоплянето на спанака превръща нитратите в нитрити

Най-добрият начин да ядете спанак е, когато листата са пресни и – за предпочитане – сурови. Съществуват много рецепти като шейкове, салати и кремообразни сосове, които позволяват да се възползвате от всички предимства на спанака, без да се налага да го готвите.

Когато подложите спанака на топлина или го затоплите в микровълнова, съдържанието на нитрати в листата се превръща в нитрити, които могат да бъдат вредни за здравето.

Целина

Целината обикновено се консумира сурова, точно като спанака, но също така понякога се добавя към супи или топли сосове. В тези случаи по-добре е да я консумирате прясно приготвена и да избягвате претоплянето на остатъци.

Подобно на спанака, целината съдържа нитрати, които могат да станат вредни за здравето, когато се нагрее отново.

Нитритите са съединение, което е свързано с развитието на различни видове рак, въпреки че те представляват сериозен риск, само ако се консумират в излишък.

Независимо от това, най-добрият начин да извлечете 100% от полезните свойства на целината е да я консумирате сурова.

Яйца и претоплянето им

претоплянето на яйцата не е добра идея

Тъй като яйцата са малки и лесни за приготвяне, едва ли ще останат остатъци от тях.

Но ако това се случи, не е добра идея да ги претопляте, защото ще загубят своята свежест, мирис, консистенция и аромат.

Също така не се препоръчва претоплянето им, защото когато се подложат на по-високи температури, могат да отделят някои токсични съединения.

Цвекло

В продължение на години алтернативната медицина е ценяла този зеленчук, който е отличен източник на основни хранителни вещества и антиоксиданти.

Цвеклото съдържа минимални количества нитрати и в същото време е безвредно. За да се избегнете всякакви рискове, най-добре е да не го подлагате на високи температури.

Повечето специалисти по храненето препоръчват използването на цвеклото в зеленчукови сокове, шейкове или салати.

Картофи

претоплянето на картофите унищожава хранителните им стойност

Картофите съдържат хранителни вещества и други съединения, които са много полезни за здравето, стига да ги ядете в умерени количества. С високото си съдържание на въглехидрати твърде много картофи за вечеря могат да предизвикат проблеми с теглото.

Освен това трябва да знаете, че претоплянето на картофите ги кара да загубят много от тяхната хранителна стойност. Вкусът се променя и могат да се отделят някои съединения, които не са съвместими с храносмилателната система.

Добрата новина е, че съществуват много прости и вкусни начини да се насладите на варени картофи – какво ще кажете за картофеното пюре?

Гъби

Гъбите никога и в никакъв случай не трябва да се претоплят, тъй като могат да доведат до проблеми с храносмилането и дори сърдечни нарушения.

Докато гъбите притежават полезни за здравето свойства, трябва да ги ядете, само когато са прясно приготвени.

Най-добре е да приготвите само количеството, което е необходимо, и да го изядете в рамките на няколко часа след това.

Пиле

претоплянето на пилето създава проблеми с храносмилането

Пилето е препоръчителна храна за здравословна и балансирана диета поради съдържанието си на протеини.

Но когато претоплите сготвено пиле, то губи свежестта си, променя протеиновия състав и това може да доведе до проблеми с храносмилането.

Както с гъбите, добра идея е да приготвите само толкова, колкото ще изядете. Ако остане малко обаче, не забравяйте да го претоплите при много ниска температура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.    Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.