8 начина да намалите появата на бръчки

· 27.08.2016
Здравият сън в продължение на седем до девет часа допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа

Времето тече и независимо дали искаме или не, трябва все някога да приемем първите признаци на остаряването и новата фаза, в която навлизаме. Бръчките са част от естествения процес на стареенето, но появата им е предизвикана и от други фактори.

Доказано е, че кожата застарява преждевременно и заради лоши навици, нездравословен хранителен режим, замърсяване и прекалено дълго излагане на слънце. За щастие съществуват няколко начина за минимизиране на бръчките и подобряване здравия вид на кожата.

Ако се притеснявате от ранната им поява, прочетете следните препоръки:

Избягвайте излагането на слънце, за да намалите бръчките

Прекомерното излагане на слънце уврежда незащитената кожа, а това води до ранната поява на бръчки. Винаги използвайте слънцезащитни продукти, особено на лицето и шията, за да се предпазите кожата от преждевременното остаряване. Избирайте само висококачествена козметика, за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи.

Спрете цигарите

2-cigari-bruchki

Освен  цялостното увреждане на организма, което причиняват, цигарите ускоряват процеса на стареене на кожата и ранната поява на бръчки. Не е нужно да сте пушач, за да изпитате тези негативните последици. Те ще се проявят и ако сте пасивен пушач, благодарение на токсините в дима. Този лош навик намалява притока на кръв, забавя производството на колаген в организма и е със сериозни последствия върху здравето на епидермиса.

Ексфолирайте кожата

Това е стъпка, която не бива да пропускате в ежедневната грижа за здравето и красотата на кожата. Ексфолирането премахва мъртвите клетки и замърсяванията, които се натрупват в гънките ѝ ( и правят бръчките още по-очевидни).

Естествената ексфолиация допринася за хидратирането и стимулира премахването на мъртвите клетки, в резултат на което ще постигнете обновен и младежки вид на кожата.

Наспете се

3-naspete-se

Добрият сън е една от тайните да изглеждате млади и да сте винаги в добро здраве. Освен лошо настроение на сутринта, когато не се наспивате, се получава и следният ефект – тялото произвежда повече кортизол, който причинява разпад на клетките. Здравият сън в продължение на седем до девет часа без прекъсване, допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа.

Яжте повече риба

Редовната консумация на сьомга и други видове студеноводни риби спомага за минимизиране на бръчките. Този вид храни съдържат омега-3 мастни киселини и други полезни мазнини, които допринасят за младоликият и здравословен вид на кожата.

Избягвайте твърде честото миене на лицето

То е част от ежедневните хигиенни навици, който помага за премахването на замърсяванията, натрупани през деня. Трябва, обаче, да внимавате и винаги да се грижите това да става внимателно и с правилните продукти. Употребата на абразивни сапуни може да унищожи естествения процес по омазняване на лицето, което го пази от кожни проблеми ( включително и от поява на бръчки).

Хидратирайте кожата

4-hidratiraite

Ако кожата е достатъчно хидратирана, бръчките ще се появят много по-късно и ще са трудно забележими дълго време. Затова е важно да приемате достатъчно количество вода всеки ден, както и да използвате овлажнител за лице – за хидратиране на кожните клетки.

Прилагайте натурални средства за намаляване на бръчките

5-sredstva

Има няколко природни средства с доказани ефекти за превенция и намаляване на преждевременното стареене на кожата. Вижте кои са те:

  • Масажирайте кожата всяка вечер с помощта на кокосово масло
  • Втривайте лицето с парче ананас, оставете сока да попие за 10 минути и изплакнете. Повтаряйте процедурата всяка вечер
  • Направете крем от тръстикова захар и куркума. Нанесете го равномерно и го оставете да действа няколко минути, преди да изплакнете
  • Поставяйте вечер маска с алое вера. Дръжте я половин час и след това измийте лицето
  • Смесете равни части зехтин и бадемово масло и го втрийте с нежно масажиране в кожата
  • Използвайте масло с витамин Е или направете маска, която съдържа за база тази съставка
  • Смесете мед и лимон, нанесете и го оставете да действа 20 минути