8 начина да намалите появата на бръчки

Здравият сън в продължение на седем до девет часа допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа
8 начина да намалите появата на бръчки

Последна актуализация: 11 февруари, 2019

Времето тече и независимо дали искаме или не, трябва все някога да приемем първите признаци на остаряването и новата фаза, в която навлизаме. Бръчките  са част от естествения процес на стареенето, но появата им е предизвикана и от други фактори.

Доказано е, че кожата застарява преждевременно и заради лоши навици, нездравословен хранителен режим, замърсяване и прекалено дълго излагане на слънце. За щастие съществуват няколко начина за минимизиране на бръчките и подобряване здравия вид на кожата.

Ако се притеснявате от ранната им поява, прочетете следните препоръки:

Избягвайте излагането на слънце, за да намалите появата на бръчки

Прекомерното излагане на слънце уврежда незащитената кожа, а това води до ранната поява на бръчки. Винаги използвайте слънцезащитни продукти, особено на лицето и шията, за да се предпазите кожата от преждевременното остаряване. Избирайте само висококачествена козметика, за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи.

Спрете цигарите

спрете цигарите, за да се предпазите от появата на бръчки

Освен  цялостното увреждане на организма, което причиняват, цигарите ускоряват процеса на стареене на кожата и появата на ранни бръчки. Не е нужно да сте пушач, за да изпитате тези негативните последици. Те ще се проявят и ако сте пасивен пушач, благодарение на токсините в дима. Този лош навик намалява притока на кръв, забавя производството на колаген в организма и е със сериозни последствия върху здравето на епидермиса.

Ексфолирайте кожата

Това е стъпка, която не бива да пропускате в ежедневната грижа за здравето и красотата на кожата. Ексфолирането премахва мъртвите клетки и замърсяванията, които се натрупват в гънките ѝ ( и правят бръчките още по-очевидни).

Естествената ексфолиация допринася за хидратирането и стимулира премахването на мъртвите клетки, в резултат на което ще постигнете обновен и младежки вид на кожата.

Наспете се

пълноценният сън предпазва от появата на бръчки

Добрият сън е една от тайните да изглеждате млади и да сте винаги в добро здраве. Освен лошо настроение на сутринта, когато не се наспивате, се получава и следният ефект – тялото произвежда повече кортизол, който причинява разпад на клетките. Здравият сън в продължение на седем до девет часа без прекъсване, допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа.

Яжте повече риба

Редовната консумация на сьомга и други видове студеноводни риби спомага за минимизиране на бръчките. Този вид храни съдържат омега-3 мастни киселини и други полезни мазнини, които допринасят за младоликият и здравословен вид на кожата.

Избягвайте твърде честото миене на лицето

То е част от ежедневните хигиенни навици, който помага за премахването на замърсяванията, натрупани през деня. Трябва, обаче, да внимавате и винаги да се грижите това да става внимателно и с правилните продукти. Употребата на абразивни сапуни може да унищожи естествения процес по омазняване на лицето, което го пази от кожни проблеми  (включително и от поява на бръчки).

Хидратирайте кожата

добра хидратация за предотвратяване появата на бръчки

Ако кожата е достатъчно хидратирана, бръчките ще се появят много по-късно и ще са трудно забележими дълго време. Затова е важно да приемате достатъчно количество вода всеки ден, както и да използвате овлажнител за лице – за хидратиране на кожните клетки.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 храни, които хидратират кожата ви

Прилагайте натурални средства за намаляване появата на бръчки

натурални средства против появата на бръчки

Има няколко природни средства с доказани ефекти за превенция и намаляване на преждевременното стареене на кожата. Вижте кои са те:

 • Масажирайте кожата всяка вечер с помощта на кокосово масло
 • Втривайте лицето с парче ананас, оставете сока да попие за 10 минути и изплакнете. Повтаряйте процедурата всяка вечер
 • Направете крем от тръстикова захар и куркума. Нанесете го равномерно и го оставете да действа няколко минути, преди да изплакнете
 • Поставяйте вечер маска с алое вера. Дръжте я половин час и след това измийте лицето
 • Смесете равни части зехтин и бадемово масло и го втрийте с нежно масажиране в кожата
 • Използвайте масло с витамин Е или направете маска, която съдържа за база тази съставка
 • Смесете мед и лимон, нанесете и го оставете да действа 20 минути

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
 • Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
 • Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
 • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.