8 начина да намалите появата на бръчки

Здравият сън в продължение на седем до девет часа допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа

Последна актуализация: 11 Февруари, 2019

Времето тече и независимо дали искаме или не, трябва все някога да приемем първите признаци на остаряването и новата фаза, в която навлизаме. Бръчките са част от естествения процес на стареенето, но появата им е предизвикана и от други фактори.

Доказано е, че кожата застарява преждевременно и заради лоши навици, нездравословен хранителен режим, замърсяване и прекалено дълго излагане на слънце. За щастие съществуват няколко начина за минимизиране на бръчките и подобряване здравия вид на кожата.

Ако се притеснявате от ранната им поява, прочетете следните препоръки:

Избягвайте излагането на слънце, за да намалите появата на бръчки

Прекомерното излагане на слънце уврежда незащитената кожа, а това води до ранната поява на бръчки. Винаги използвайте слънцезащитни продукти, особено на лицето и шията, за да се предпазите кожата от преждевременното остаряване. Избирайте само висококачествена козметика, за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи.

Прочетете и: Нетоксичните натурални масла, които да използвате като слънцезащита

Спрете цигарите

Освен  цялостното увреждане на организма, което причиняват, цигарите ускоряват процеса на стареене на кожата и появата на ранни бръчки. Не е нужно да сте пушач, за да изпитате тези негативните последици. Те ще се проявят и ако сте пасивен пушач, благодарение на токсините в дима. Този лош навик намалява притока на кръв, забавя производството на колаген в организма и е със сериозни последствия върху здравето на епидермиса.

Ексфолирайте кожата

Това е стъпка, която не бива да пропускате в ежедневната грижа за здравето и красотата на кожата. Ексфолирането премахва мъртвите клетки и замърсяванията, които се натрупват в гънките ѝ ( и правят бръчките още по-очевидни).

Естествената ексфолиация допринася за хидратирането и стимулира премахването на мъртвите клетки, в резултат на което ще постигнете обновен и младежки вид на кожата.

Наспете се

Добрият сън е една от тайните да изглеждате млади и да сте винаги в добро здраве. Освен лошо настроение на сутринта, когато не се наспивате, се получава и следният ефект – тялото произвежда повече кортизол, който причинява разпад на клетките. Здравият сън в продължение на седем до девет часа без прекъсване, допринася за по-здрава, плътна и еластична кожа.

Яжте повече риба

Редовната консумация на сьомга и други видове студеноводни риби спомага за минимизиране на бръчките. Този вид храни съдържат омега-3 мастни киселини и други полезни мазнини, които допринасят за младоликият и здравословен вид на кожата.

Избягвайте твърде честото миене на лицето

То е част от ежедневните хигиенни навици, който помага за премахването на замърсяванията, натрупани през деня. Трябва, обаче, да внимавате и винаги да се грижите това да става внимателно и с правилните продукти. Употребата на абразивни сапуни може да унищожи естествения процес по омазняване на лицето, което го пази от кожни проблеми  (включително и от поява на бръчки).

Хидратирайте кожата

Ако кожата е достатъчно хидратирана, бръчките ще се появят много по-късно и ще са трудно забележими дълго време. Затова е важно да приемате достатъчно количество вода всеки ден, както и да използвате овлажнител за лице – за хидратиране на кожните клетки.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 храни, които хидратират кожата ви

Прилагайте натурални средства за намаляване появата на бръчки

Има няколко природни средства с доказани ефекти за превенция и намаляване на преждевременното стареене на кожата. Вижте кои са те:

 • Масажирайте кожата всяка вечер с помощта на кокосово масло
 • Втривайте лицето с парче ананас, оставете сока да попие за 10 минути и изплакнете. Повтаряйте процедурата всяка вечер
 • Направете крем от тръстикова захар и куркума. Нанесете го равномерно и го оставете да действа няколко минути, преди да изплакнете
 • Поставяйте вечер маска с алое вера. Дръжте я половин час и след това измийте лицето
 • Смесете равни части зехтин и бадемово масло и го втрийте с нежно масажиране в кожата
 • Използвайте масло с витамин Е или направете маска, която съдържа за база тази съставка
 • Смесете мед и лимон, нанесете и го оставете да действа 20 минути
Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
4 лесни маски за лице против бръчки

Прочетете и разберете как можете да се справите с преждевременното стареене с тези лесни домашни маски за лице против бръчки. Толкова е лесно! • Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
 • Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
 • Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
 • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.