8 храни изпълващи кожата с колаген
Знаете ли кои храни изпълват кожата с колаген?
Ако сте над 35 години и забелязвате, че кожата ви започва да губи еластичността и стегнатостта си, а първите бръчки вече са факт, искаме да ви разкрием името на виновника за всичко това: колаген.
Колагенът е протеин изграден от клетки със съединителна тъкан, известни като фибробласти. Той представлява около 30% от общото количество протеини в организма ви и 80% от съединителната тъкан.
Казано по-простичко този протеин е веществото, което поддържа цялостта на организма ви. Без него тялото ви не би могло да „събере и съедини“ отделните си части.
Колагенът и кожата ви
Здравето на кожата ви е свързано директно с колагена, който е отговорен за защитата на структурата й и образуването на бариера срещу токсините и другите вредни външни фактори.Той е основната съставка на косата и ноктите ви, както и на сухожилията и съединителната тъкан. Той е отговорен за стегнатостта на кожата и съставя по-голямата част от дермата.
Поради тази причина, когато количеството колаген в организма ви се понижи, намаляват и стегнатостта и еластичността на кожата.
Прочетете и: 8 начина да намалите появата на бръчки
Кога количеството колаген в организма ви започна да намалява и защо?
При хората количеството колаген в организма започва да намалява около 25-годишна възраст, но става забележимо и по-ясно изразено след достигането на 35 години.
С намаляването на колагена епителната тъкан отслабва, кожата става по-тънка, косата ви вече не е толкова здрава, започват да се появяват бръчки и отпусната кожа.
Сухожилията и връзките ви губят еластичността си, а ставите ви не са така подвижни.
Фактори ускоряващи намаляването на количеството колаген
- Излагането на слънце, пушенето, замърсяването на околната среда, токсините, стресът и прекомерното физическо натоварване повишават образуването на свободни радикали, разрушаващи съществуващия колаген.
- Ниските нива на хормоните по време на менопаузата и остаряването също влияят върху количеството на колагена.
- Здравословните проблеми, лекувани с медикаменти, пречещи на организма да усвоява витамините и минералите, също оказват отрицателно въздействие.
Какви храни може да консумирате, за да повишите количеството колаген в кожата си?
Въпреки че образуването на колаген в организма ви намалява, не всичко е изгубено. Има определени храни, богати на този протеин, както и на други вещества, които спомагат образуването му.Консумацията им ви помага да възстановите стегнатостта, свежестта и еластичността на кожата си.
8 храни, изпълващи кожата с колаген
1. Месо
Месото съставя важна част от менюто ни.
Благодарение на високото си количество колаген, най-подходящите меса са:
- Телешко
- Пилешко
- Козе
- Говеждо
- Еленско
- Свинско (най-вече крачетата)
Кожата, костите и субпродуктите също са богати на протеини и колаген – като свинската кожа, бульона от кости и др.
2. Риба
Въпреки че рибата съдържа по-малко количество от това вещество, отколкото другите източници на протеини, перките на рибата са изключително богати на колаген.
Омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата тон спомагат запазването на мембраните около клетките на кожата ви.
В резултат на това се намаляват възпаленията и се повишават еластичността и стегнатостта.
3. Желатин
Желатинът е направен от 90% производни на колагена. Освен това съдържа много малко калории.
4. Червени плодове и зеленчуци
Червените плодове като ябълките, ягодите, черешите, червеното цвекло, червения пипер и други съдържат ликопен – вещество, което освен че е чудесен антиоксидант, повишава образуването на колаген.
5. Плодове богати на витамин С
Витамин С е изключително важен за образуването на колаген. Съдържа се в портокалите, лимоните, кивитата, грейпфрута, мангото, ананаса и други.
Тези плодове съдържат антиоксиданти, намаляващи образуването на бръчки.
6. Зеленчуци
Зеленчуците като зеле, патладжан, цикория и спанак са много полезни за образуването на колаген.
7. Храни, богати на серни съединения
Храни като целината, зелените и черни маслини, чесъна, краставиците, бананите, лука и тофуто съдържат голямо количество сяра, което стимулира образуването на колаген.Не пропускайте и: 3 желатинови лека за болките в ставите
8. Други храни
Другите храни, които можете да включите в менюто си, са соевото мляко, сиренето, чая, ядките и други продукти, богати на лизин като картофите, водораслите и бирената мая.
Можете лесно да си набавите всички тези продукти. Съчетайте ги според желанието си. Уверете се, че менюто ви е здравословно и балансирано и ще започнете да забелязвате разликата в кожата си, когато организмът ви повиши образуването на колаген.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
- Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
- Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
- Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
- Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
- Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
- Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
- Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).