8 билки, които облекчават артритните болки

Листата на евкалипта, котешкият нокът и куркумата ще намалят възпалението и ще облекчат артритните болки.
8 билки, които облекчават артритните болки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Артритът представлява възпаление на ставите, което провокира скованост и болка, особено когато се движите. Този здравословен проблем засяга хора на всяка възраст. Обикновено се свързва и с други здравословни проблеми, засягащи костите, мускулите и тъканите, които ги поддържат. Артритните болки влошават качеството на живот. Добрата новина е, че природата е помислила за всичко. Тя ни дава билки, които са способни да облекчат и най-силната болка.

Кои са най-разпространените типове артрит?

  • Ревматоидният артрит е най-често срещаният тип артрит, предизвикващ възпаление във вътрешността на ставите. Като резултат пациентът се оплаква от проблеми с подвижността, подуване и болка. Този тип артрит обикновено поразява много стави едновременно. Може да доведе до разрушаване на хрущяла, костта, сухожилията и т.н.
  • Друг разпространен тип артрит е познат като подагра. Той провокира чупливост, зачервяване, усещане за топлина, подуване и тремор в ставите.
  • Остеоартритът се проявява, когато хрущялът в ставите е увреден поради прекалена употреба. Провокира чувство за скованост и болка.
  • Тендонитът е друг тип артрит, който възниква, когато сухожилията се възпалят или раздразнят.

Независимо от това от какъв тип артрит страдате, важно е да се консултирате първо с лекар. Той ще ви постави точна диагноза и ще назначи лечение. Като допълнение на предписания лечебен курс, редовната употреба на билкови средства може да ви помогне да редуцирате артритните болки и да подобрите качеството си на живот. Така артритът няма да бъде заболяване, което да влияе съществено върху ежедневните ви занимания.

Кои са най-добрите лечебни билки за редуциране на артритните болки?

Билките, които след малко ще ви представим, притежават противовъзпалителни свойства. Действат благоприятно при ревматоиден артрит и облекчават болката, провокирана от другите типове артрит.

Алое вера

Алое вера срещу артритните болки

От много години насам растението алое вера се използва в редица терапии, както външно, така и вътрешно. Гелът, който изпълва това растение, съдържа вещества, стимулиращи здравето на ставите и действащи болкоуспокояващо.

Котешки нокът

Тази билка се характеризира с противовъзпалителни свойства. Те подпомагат контролирането на симптомите на артрира и съпровождащите го болки. Учените от Медицинския изследователски център към университета Мериленд твърдят, че котешкият нокът е изключително ефикасна билка. Действието й се изразява в редуциране болката при остеоартрит и възпалението при ревматоиден артрит.

Евкалипт

Евкалипт за лечение на артритни болки

Листата на евкалиптовото растение могат да бъдат прилагани външно с цел лечение на артритни болки. Това е благодарение на съдържащите се в него танини, които облекчават болката и възпалението. Препоръчваме ви да правите компреси с листа и масло от евкалипт за максимален резултат.

Джинджифил

Независимо дали прилагате джинджифила вътрешно, или външно, той представяла мощен съюзник в борбата с артрита. Джинджифилът редуцира характерните за това заболяване възпаление и силни болки. Той притежава противовъзпалителни свойства, които можете да задействате, като консумирате чай от джинджифил или правите топли компреси директно върху засегнатата зона.

Куркума

Куркума срещу артритните болки

Тази популярна подправка може да ви помогне да възпрете прогреса на ревматоидния артрит. Според изследванията, ако искате да извлечете полза от противовъзпалителните и болкоуспокояващите свойства на куркумата, желателно е да консумирате, като я добавите към супи и ястия.

Корен от арника

Арниката притежава мощен противовъзпалителен ефект, който е ефикасен при лечението на ревматоиден артрит. Препоръчително е да правите компреси от корен от арника директно върху засегната зона. за да почувствате облекчение и да редуцирате възпалението.

Върба

Върбата още от древни времена се използва като средство срещу възпаленията. В случая, когато говорим за артрит, изследванията показват, че тя оказва позитивен ефект. Върбата редуцира болката при остеоартрит – конкретно в коленете, гърба, ханша и врата. Тази билка може да се приема орално, под формата на чай или таблетки. Препоръчваме ви да не надвишавате дневната доза.

Зелен чай

Зеленият чай редуцира възпалението и е ефикасен при лечението на артрит.

Зеленият чай е добре познато природно средство, което се прилага за лечение на редица болести. Зеленият чай редуцира възпалението и е ефикасен при лечението и облекчаването на артритните болки. Препоръчително е да го приемате като отвара или да правите компреси. Чаят се отразява благоприятно при хора, които страдат от симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.