7 усложнения на хипертонията

Сърдечната недостатъчност, наричана още застойна сърдечна недостатъчност, се причинява от свръх стресиране на сърцето. Това се случва, защото сърцето изпомпва кръвта през твърдите, стеснени артерии.
7 усложнения на хипертонията
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Искаме да споделим с вас кои са най-често срещани усложнения на хипертонията, ако не вземете навреме необходимите мерки.

Високото кръвно налягане или хипертонията е сърдечно-съдова болест. Тя се появява, когато организмът изпитва затруднения с разнасянето на кръвта. Това може да се дължи на стесняване на артериите или някакво запушване.

Ако проблемът не бъде решен, сърцето ви трябва да работи два пъти повече, за да изпомпва кръвта. То ще изтласква кръвта през стеснените съдове, което повишава кръвното ви налягане.

Някои я наричат “тихия убиец”, защото в началото на болестта липсват симптоми или пък хората не обръщат внимание на появилите се проблеми. Докато нещата не станат по-сериозни.

Първоначално хипертонията не причинява сериозни увреждания. Но с течение на времето тя се отразява върху системите в организма. Може дори да доведе до появата на животозастрашаващи болести.

С тази статия ще ви информираме за този “тих убиец.”

1.Сърдечни удари

Сърдечните удари са усложнение на хипертонията и могат да доведат до смърт.
Сърдечните удари са едно от най-сериозните усложнения на хипертонията. Това заболяване може да причини смърт.

Сърдечните удари настъпват, защото артериите се втвърдяват и стесняват. А това се отразява на кръвоснабдяването.

2.Инсулт

Инсултът настъпва при нарушено кръвоснабдяване през някой от кръвоносните съдове, пренасящи кръвта до мозъка.

Кръвното налягане директно влияе върху кръвоснабдяването на този жизненоважен орган. Поради това хората с хипертония са предразположени към това заболяване.

3.Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност - като следствие на хипертонията
Сърдечната недостатъчност, наричана още застойна сърдечна недостатъчност, се причинява от свръх стресиране на сърцето. Това се случва, защото сърцето изпомпва кръвта през твърдите, стеснени артерии. Ето защо директно засяга мускулите на сърцето.

В действителност тази болест е една от основните причини за смъртта на хората.  Всъщност тя е тясно свързана и се явява като следствие на хипертонията.

Това заболяване най-често протича със следните симптоми:

  • Затруднено дишане
  • Възпаление на долните крайници
  • Подуване на корема
  • Проблеми със съня
  • Изпускане на урина
  • Умора и слабост

4.Диабет

Диабетът се различава от останалите болести, причинени от високото кръвно налягане. Той може да причини или да е резултат на високото кръвно налягане.

Невъзможността да контролирате кръвната си захар се отразява върху кръвоснабдяването. Това може да повлияе върху здравето на артериите ви и да наруши кръвоснабдяването на сърцето.

Кръвното налягане, причинено от други фактори, може да се отрази върху кръвта по същия начин. А това намалява способността на организма да използва захарите като източник на енергия.

В някои случаи диабетът може да се влоши при пациенти с хипертония. Причината за това е фактът, че кръвното налягане се отразява върху метаболизма, функционирането на панкреаса и бъбреците.

5.Атеросклероза

Атеросклерозата е заболяване, което се появява при постоянно високо кръвно налягане.
Атеросклерозата е заболяване, което се появява при постоянно високо кръвно налягане. Все още няма открито лечение за тази болест.

Атеросклерозата втвърдява артериите ви. Това може от своя страна да доведе до запушвания и опасни заболявания като коронарна болест на сърцето.

6.Бъбречни заболявания

Бъбреците са органи разположени от двете страни на гърба. Те служат за филтриране на замърсяванията в кръвта. Освен това регулират електролитите и изхвърлят излишните течности чрез урината.

Хипертонията директно засяга функционирането им. Тя нарушава кръвоснабдяването, което е необходимо за нормалното функциониране на бъбреците.

С течение на времето това уврежда сериозно отделителната система. Причината за това е намаляването на снабдяването с кислород и нарушаването на преноса на хранителни вещества към органите.

Освен това артериите около тях могат да се стеснят. Това ограничава способността им да преработват и изхвърлят отпадните вещества. Това води до необратими увреждания.

7.Очни болести

Високото кръвно налягане нанася увреждания върху здравето на очите.
Много хора не могат да си представят колко увреждания нанася високото кръвно налягане върху здравето на очите.

Може би си мислите, че няма връзка между кръвното налягане и очите. Но нарушеното кръвоснабдяване в която и да е част от тялото може да увреди кръвоносните съдове на ретината.

При болните от хипертония постепенно се появяват очни болести. Тези заболявания започват с обичайни симптоми. Като възпаления, замъглено и неясно зрение.

Контрол на хипертонията

Трябва да знаете, че има определени правила, които трябва да спазвате при високо кръвно налягане. Някои лекарства за контролиране на хипертонията могат забележимо да намалят проявите на болести като хипертоничната ретинопатия.

Редовните прегледи при лекаря ви и правенето на съответните изследвания са изключително важни. Те могат рано да открият нарушенията в кръвното ви налягане.

Жизненоважно е да си обръщате внимание. Особено, ако усещате проблеми и в други части на тялото.

Следете организма си и се грижете за себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.