7 упражнения, които ще стегнат корема

Вземете тежести във всяка ръка, повдигнете ръцете над главата и ходете бавно из стаята, докато стягате коремните мускули.
7 упражнения, които ще стегнат корема

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Областта на корема е една от най-трудните  за оформяне и стягане части на тялото, защото изисква постоянни усилия за поддържане на твърдостта и предотвратяване на увисването.

Липсата на физически упражнения и диета, с високо съдържание на калории, са основните причини за отпуснат корем и коремни мазнини. За съжаление, това е тази част от тялото, където последиците от воденето на заседнал начин на живот и лош избор на хранителен режим са най-ясно забележими .

Плоският и тонизиран корем може да бъде труден за постигане, но не и невъзможен. Има много неща, които можете да направите, за да постигнете целите си, да подобрите цялостно фигурата си и да стегнете корема.

Може би сте сред тази група от хора, които нямат достатъчно време, за да отидaт на фитнес. Тогава защо не опитате тези 7 упражнения за да стягане на корема, без да излизате от дома?

Планк с повдигане на краката

Заемете класическата поза на планк, като поддържате тялото с предмишниците и краката и се уверите, че лактите са точно под раменете. Останалата част от тялото трябва да образува права линия от врата до петите.

Задържайки в тази позиция, повдигнете единия крак. Дръжте го във въздуха в продължение на няколко секунди, преди да се върнете в изходна позиция. Повторете това движение с другия крак.

Уверете се, че коремът е стегнат за правилното изпълнение на упражнението.

Планк с повдигнати крака

Планк с повдигнати крака за стягане на корема

Подобно на предишното упражнение, поддържайте тялото с предмишниците и краката, а лактите – точно под раменете, но този път поставете стъпалата на ниска пейка за упражнения или топка.

Цялото тяло трябва да изпънато, от врата до глезените, а главата трябва да е наклонена леко надолу.

Стегнете корема и задръжте за 10 секунди. Починете 10 секунди и повторете още 10 пъти.

Страничен планк

Лежейки на лявата страна на пода, заемете позиция, която ще позволи на теглото да се подпре само на лявата ръка и вътрешната страна на левия крак. Лакътят трябва да е точно под рамото, а горната част на ръката – перпендикулярна на земята.

Стегнете корема и опитайте да задържите в тази позиция в продължение на 30 до 40 секунди, след това сменете на другата страна.

Страничен планк със свиване в коляното

Страничен планк за стягане на корема

Започвайки в същата позиция като в предишното упражнение, повдигнете левия крак и го сгънете в коляното, така че левият крак е в една линия с дясното коляно.

Телесното тегло трябва да се поддържа изцяло от лявата ръка и от страната на десния крак.

Задръжте в позицията за 30 до 40 секунди и след това повторете на другата страна.

Повдигане на краката

Легнете по гръб с ръце, изпънати до тялото, леко свити колене и крака плътно върху пода.

Докато сте в тази позиция, бавно повдигнете краката, докато пръстите на краката са насочени към тавана и бедрата са леко повдигнати.

Бавно върнете краката на земята, докато стигнете изходна позиция и повторете това движение 15 до 25 пъти, като винаги държите корема стегнат.

Ходене с тежести

Ходене с тежести за стягане на корема.

Вземете тежести във всяка ръка, повдигнете ръцете над главата и ходете бавно из стаята, докато стягате коремните мускули.

Направете между 15 и 20 стъпки, починете и повторете.

Мост за стягане на корема

Това упражнение е чудесно за тонизиране на корема и преборване с отпуснатостта, след като сте отслабнали.

Легнете по гръб на пода с раздалечени бедра, ръце, изпънати отстрани на тялото, и длани на пода.

Свийте коремните мускули, за да повдигнете бедрата от пода най-напред, последвани от корема и средната част на гърба.

Дръжте раменете на пода и опитайте да задържите в тази позиция в продължение на 10 до 15 секунди, преди да починете. Направете 4 до 8 повторения.

Запомнете!

Резултатите от тези упражнения няма да се забележат веднага! Необходими са много търпение и постоянство, за да видите промяната. Важно е направите тези упражнения част от ежедневната си програма си или да ги правите най-малко 3 пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.