10 причини за болката в дясната страна

Може да е апендицит, но също така признак за пневмония или жлъчни камъни. Консултирайте се незабавно с лекар за правилна диагноза
10 причини за болката в дясната страна
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 25 септември, 2022

Болката в дясната страна може да възникне поради различни причини. Тя може да е свързана с проблеми с бъбреците, апендицита или панкреаса, но също така може да са резултат от костни проблеми с ребрата или бедрата.

Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите лекар, за да ви прегледа и да изключите някои сериозни проблеми.

Болката в дясната страна е едно от най-неотложните заболявания и може да бъде придружена и от други симптоми като:

 • Виене на свят
 • Гадене
 • Повръщане
 • Запек
 • Диария
 • Загуба на апетит
 • Газове
 • Треска

Възможни причини за болката в дясната страна

1. Костни наранявания

Болката в дясната страна може да е в следствие на костни заболявания.

Това е една от основните причини за странична болка около гръдния кош. Уврежданията в тази област са много болезнени и могат да бъдат особено неприятни при дишане, когато гръдният кош се разширява. Може да отнеме известно време, за да се излекува.

2. Пневмония

Пневмонията е възможна причина, въпреки че е много по-рядко срещана. Болката е остра, пронизваща и се влошава, когато се диша дълбоко или при кашлица. Това състояние е придружено и от симптоми като: кашлица, жълт секрет, висока температура, треперене и затруднено дишане.

3. Жлъчни камъни

болката в дясната страна може да се дължи на жлъчни проблеми

Болката в дясната страна може да се дължи на проблеми с жлъчката като камъни в жлъчката. Пациент с жлъчни камъни ще има леко жълто оцветяване на кожата, треска, болка в горната дясна страна или в средата на корема.

4. Газове

Често най-честата причина е лошо храносмилане или запек.

5. Апендицит

болката в дясната страна може да се дължи на възпален апендицит

Това е възпаление на апендицита, най-честата причина за болка в долната част на дясната страна на корема. Това може да се случи на хора от всички възрасти, но е по-често между 10 и 30-годишна възраст.

Симптомите могат да започнат с болка в корема или в горната част на корема, която след това се премества в долната дясна страна. Докосването на тази област предизвиква остра болка.

Възможно е да изпитате гадене, повръщане, загуба на апетит или диария, поради което трябва незабавно да отидете в болницата.

Прочетете още: 7 симптома на апендицита, които трябва да познаваме

6. Панкреатит

Панкреасът се намира под черния дроб и зад стомаха. Медицински състояния като рак на панкреаса на панкреатит могат да причинят болка в горната част на дясната страна.

7. Коремна херния

болката в дясната страна в следствие на коремна херния

Операциите върху коремната херния са много чести и се предприемат, за да се избегне запушена херния. Поради нейното положение, хернията може да причини коремна болка в дясната страна и областта ще бъде болезнена при допир. Може да предизвика гадене или повръщане.

8. Бъбречни проблеми

Инфекции на пикочния мехур или във всяка друга част на пикочните пътища могат да се простират до бъбреците и да причинят възпаление и болка. Тази болка е коремна болка под дясната страна на корема, която по-късно може да се разпростре върху гърба.

9. Проблеми с дебелото черво

болката в дясната страна в резултат на проблеми с дебелото черво

Горното дебело черво се намира в дясната страна на корема и е последната част от храносмилателния тракт. Вероятно може да причини болка в резултат на чревно възпаление като колит, синдром на раздразнените черва или болестта на Крон.

10. Овариални кисти

Кистите са малки структури, които могат да бъдат открити на повърхността или вътре в яйчника. Ако те са големи или се спукат могат да причинят болка.

Не забравяйте да не игнорирате дискомфорта. Когато сте изправени пред някакъв симптом, обърнете се към личния лекар за подходящо лечение.

Грижата за себе си и доброто ви здравословно състояние е изцяло ваша отговорност!

Диагноза

 • За да се извърши правилна диагноза, лекарите проверяват 3 неща, за да разберат източника на болката:
 • От колко време изпитвате болка?
 • От какви други симптоми страдате?
 • На какво пациентът определя болката?
 • Ако болката е в областта на ребрата, ще е необходимо да видите дали имате кашлица, треска, претърпени нараняване в тази област, ако не ви достига въздух или ако имате кожни увреждания.
 • Пациентът може да приложи лека топлина в зоната и ако болката не е твърде силна, тогава в повечето случаи това ще бъде достатъчно да я успокои.
 • Болката в областта под стомаха от дясната страна може да бъде свързана с алергии или чревно възпаление.
 • Най-подходящото лечение за тези проблеми изцяло зависи от основната причина.
 • Ако проблемът е поради мускулен спазъм, най-добрият начин на действие е почивка и физиотерапия.
 • Ако проблемът е бъбречна инфекция, най-добре е да вземете антибиотици, а в случай на апендицит, ще е необходима операция.

Най-важното е, че ако имате някакви въпроси или симптоми, трябва да се консултирате с личния лекар за диагноза и за ваше спокойствие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.