Как да лекуваме рани, за да избегнем белези

Когато се образува коричка, в никакъв случай не я премахвайте
Как да лекуваме рани, за да избегнем белези

Последна актуализация: 20 ноември, 2018

Има хора, които са щастливци – те нямат белези от стари рани по кожата си. Вие сред тях ли сте?

Важно е да знаете, че заздравителният процес е различен при всеки човек, т.е. – раните заздравяват с различно темпо. С течение на годините предпазването от белези по кожата става невъзможно, тъй като те са резултат от нормалния й оздравителен процес. Всичко зависи от типа кожа, а също така от самата рана и дълбочината й.

В процеса на зарастване на раната можете да окажете известно въздействие, което да направи белега по-малко видим. Ако раната е сериозна, по-добре е да посетите лечебно заведение. Незабавната реакция е много важна, когато се опитвате да направите белега след нараняване максимум незабележим.

Ако раната ви се инфектира, белегът ще бъде още по-лош. Затова отделете внимание на няколко съвета, които ще са ви от полза в борбата с белезите. Научете се да лекувате рани ефективно и да се предпазвате от видимите последствия.

Как да лекуваме рани, за да избегнем белези

  • Раната задължително се почиства. Това е ключова стъпка. След като покриете раната с чиста кърпа и тя вече не кърви, отново почистете мястото. Задължително правете почистването, като предварително сте почистили собствените си ръце. Използвайте дезинфектант за тази цел. Можете да откриете такъв в аптеката. Ако не разполагате с дезинфектант, използвайте вода и сапун. Никога не използвайте алкохол, когато ви предстои да третирате рана.
  • Подсушете раната със суха превръзка, внимателно я потупвайте с пръсти. Избягвайте употребата на памук, който може да залепне за отворената рана. По този начин памукът може да възпрепятства успешното лечение.
  • Не излагайте раната на въздействието на слънчевите лъчи, докато тече заздравяването. Покривайте раната с превръзка, която не бива да бъде нито твърде стегната, нито разхлабена. Добре сложената превръзка предпазва от каквато и да било инфекция, идваща от директен контакт с околната среда. Стремете се да сменяте превръзката всеки ден. Ако забележите, че превръзката е влажна, сменете я с нова.

И още

  • Добра идея е да масажирате внимателно около раната с движения, описващи кръг. По този начин ще стимулирате кръвообращението в тази част от тялото си; освен това подпомагате проникването на лечебните вещества от кремовете, които използвате. А това означава, че ускорявате процеса на заздравяване.
  • Когато се образува коричка, в никакъв случай не я премахвайте. Така можете да направите забележим белег. Оставете коричката да падне от само себе си.
  • Масло от шипка – то често се използва заради лечебните му свойства. Прилагайте го върху раните всеки ден. Бъдете постоянни, ако искате да постигнете добри резултати.
  • В аптеките можете да намерите голямо разнообразие от заздравяващи кремове. Те ще са ви от помощ, ако искате максимално да излекувате раните си.
  • Не можем да не споменем, че хранителното ви меню също играе важна роля в заздравителния процес. Ако не ядете достатъчно или пък консумирате вредни храни, тялото страда от липсата на достатъчно хранителни вещества, а това означава, че процесът на заздравяване не тече с оптимално темпо.
Лечение на рани, с което се избягват белези

Съвети

Запомнете тези съвети и препоръки, те ще са ви от полза в доста ситуации, когато раните са малки и повърхностни. Но ако се нараните сериозно и раната е дълбока, ако кървенето не спира в продължение на няколко минути, не губете време, а потърсете помощта на специалист.

Друг момент, на който си заслужава да обърнете внимание, е, че обикновено малките рани не оставят белези. Това обаче зависи и от типа кожа. При някои хора процесът на заздравяване на раните е труден и бавен, независимо колко голяма е раната.

Всичко дотук казано ще ви бъде не само от полза, за да се предпазите от оставане на белези след получени рани, но и за да се предпазите от инфектиране. Колкото по-продължителен е процеса на заздравяване на една рана, толкова по-видим ще е белегът.

Ако имате други въпроси, можете да посетите специалист. В наши дни на пазара ще намерите различни начини и средства за заличаване и избелване на белези. Ако имате по тялото си по-стари белези, можете да намерите решение, което да ги направи по-слабо забележими.

Разбира се, можете да се доверите и на пластичната хирургия, но тази опция е налице при по-сериозни случаи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.