7 ползи от ежедневното използване на сухо изчеткване

Увеличава притока на кръв и чрез него ще се радвате на гладка и стегната кожа.
7 ползи от ежедневното използване на сухо изчеткване

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Много жени използват терапията на сухо изчеткване.

Това е така, защото те са открили многобройните предимства от това, че го правят само за няколко минути всеки ден. Освен това е лесна практика както за красотата, така и за здравето.

Днес ще разгледаме 7 ползи, които ще получите чрез сухо изчеткване. Например знаете ли, че можете да се борите с целулита, подуването и задържането на течности?

Какво представлява техниката на сухо изчеткване?

Почистване на кожата чрез сухо изчеткване

Това е лесна техника. Състои се от почистване на кожата с четка от естествени влакна, за да стимулира кожата и органите. В същото време подобрява кръвообращението.

  • Този масаж се извършва в следния ред: започнете от нозете и винаги в посока към сърцето си.
  • Сухото изчеткване се извършва със среден интензитет. Това обаче не бива да е досадно или болезнено за човека.
  • Можете да го направите от 5 до 30 минути няколко пъти седмично. Препоръчваме обаче да започнете да го правите само за няколко минути и постепенно да увеличавате времето.
  • Ще забележите полезните му свойства от самото начало. Това се случва по начина, по който изглежда кожата и вашето здраве като цяло.
  • Хората с деликатна или чувствителна кожа трябва да внимават, когато правят това. Винаги използвайте лек натиск като започвате.

Ползи за здравето

Нека да разгледаме 7-те предимства на сухото изчеткване.

1. Помага за оттичане на лимфните възли

Сухото изчеткване помага за оттичане на лимфните възли. С други думи, това позволява да почистите лимфната система на тялото.

Тази система е отговорна за премахването на натрупаните токсини. Това също така гарантира, че имунната система функционира правилно.

Това кара кожата ви да изглежда по-добре. В същото време се отървавате от малки токсични частици, които са източник на здравословни проблеми.

Това води до укрепване на естествената защита на тялото ви.

2. Помага за елиминиране на течностите

Чрез това лечение вие също насърчавате елиминирането на течностите. Също така, това се случва, без да приемате диуретици!

По този начин можете да намалите подуването, което възниква в определени части на тялото. Някои от тях включват краката или врата. В допълнение, можете също да облекчите възпалението на ставите.

3. Насърчава растежа на кожата

Тази терапия е алтернатива на ексфолирането.

Всъщност можем да комбинираме различни видове пилинг, за да се отървем от мъртвите клетки на кожата. Това включва онези, които се натрупват по повърхността на вашата кожа и я карат да изглежда безжизнена, сива и суха.

Това също така насърчава растежа на кожата. И в резултат на това намалява бръчките.

Тази ексфолиация също е добър начин да се подготвите за излагане на слънце. Тя помага да получите добър, здрав тен.

4. Бори се с целулита

Целулитът е едно от големите притеснения на много жени. Тази техника обаче ви дава решение. Това е така, защото сухото изчеткване действа върху кожата с дълбоки резултати.

Лимфният канал получава вещества, които се движат и обикновено се натрупват и правят целулита по-упорит.

5. Предотвратява стриите

Стриите се свързват с дехидратация и липсата на еластичност и растеж на кожата.

Можете да предотвратите появата на стрии и да насърчите растежа на кожните клетки. Това се прави с ежедневно сухо изчеткване. След това нанесете полезни, естествени овлажнители.

6. Увеличава кръвния поток

Увеличете кръвния поток чрез сухо изчеткване

Този масаж с четка има и друго предимство: увеличава притока на кръв. Това особено се случва, когато следваме реда, за който ви посъветвахме в началото на статията.

Започнете с краката си и ги изчеткайте. Нека винаги изчеткването да е в посоката към сърцето. Така че от шията изчетквайте към гърдите.

Ако някой може да изтърка гърба ви, помолете го да изчетква отдолу нагоре.

Когато приключите с масажа, ще почувствате приятно изтръпване по цялото тяло. Това също ви дава голямо усещане за облекчение, ако обикновено страдате от чувство на тежест или от разширени вени.

7. Прави кожата ви гладка

Незабавен резултат от сухото изчеткване на кожата е, че й придава приятна гладкост. Това също така увеличава растежа на кожата.

Кожата ви ще се почувства по-мека, гладка и стегната. Това също ви помага да се борите с отпусната кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
  • Nigel Palastanga, Derek Field, Roger Soames. Anatomía y movimiento humano. Estructura y funcionamiento. Editorial Paidotribo, 2007.
  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Sanitas. Estética. Beneficios del drenaje linfático.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.